Trackers en scripts die Firefox blokkeert in Verbeterde bescherming tegen volgen

Verbeterde bescherming tegen volgen in Firefox blokkeert vele gebruikelijke trackers en schadelijke scripts. De mogelijkheid dat anderen gegevens verzamelen over uw surfgedrag, wordt beperkt.

Hoe werkt tracking

Tracking is gebaseerd op onzichtbare code die in webpagina’s is opgenomen. Deze code registreert uw bezoek aan allerlei websites en verzamelt gegevens over wat u op deze pagina’s doet. Als dezelfde tracker op verschillende websites staat, kan een trackingbedrijf een gedetailleerd profiel maken van uw online gedrag. De trackingbedrijven verwerken deze gedragsgegevens en verstrekken of verkopen ze aan derden, zoals de kopers van hun diensten.

Deze trackingmethodes zijn aanwezig, ongeacht de browser die u gebruikt. Firefox blokkeert standaard de onderstaande trackers en gebruikt daarbij een lijst met bekende trackers die door Disconnect wordt aangeleverd.

Sociale-mediatrackers

Sociale netwerken plaatsen trackers op andere websites, om te kunnen volgen wat u online doet, leest en bekijkt. Hierdoor kunnen sociale-mediabedrijven uw surfgeschiedenis registreren en hun advertenties beter op u afstemmen. Zelfs als u een bepaald sociaal netwerk niet gebruikt, dan nog kan dat netwerk gegevens over uw surfgedrag verzamelen.

Welke sociale-mediatrackers blokkeert Firefox

Firefox blokkeert de gebruikelijke trackers van Facebook, Twitter en LinkedIn op andere websites.

• De standaardinstelling biedt een goed evenwicht tussen bescherming en prestaties. Webpagina’s worden normaal geladen.
  • De modus Streng blokkeert meer trackers. Ga naar uw Beschermingsinstellingen om Verbeterde bescherming tegen volgen op Streng in te stellen.

Sociale-mediabedrijven kunnen uw surfgegevens nog wel verzamelen als u gebruikmaakt van hun sociale netwerken, waaronder diensten van Facebook zoals Instagram, WhatsApp en Messenger. Een andere manier om uw surfgegevens te verzamelen, is dat u zich op een website met uw Facebook- of Twitteraccount aanmeldt.

Wilt u nog meer bescherming tegen Facebook? De Facebook-knoppen ‘Vind ik leuk’ en ‘Delen’ op andere websites stellen Facebook in staat uw surfgedrag te volgen, zelfs als u er nooit op klikt. Als u de trackers uit deze knoppen wilt verwijderen, installeer dan de extensie Facebook Container.

Cross-site-trackingcookies

Cross-site-trackingcookies volgen u van website naar website om gegevens te verzamelen over wat u online doet. Dit gebeurt meestal zonder dat u het weet en zonder uw toestemming. Data- en analysebedrijven gebruiken deze cookies om u te volgen, te profileren, conclusies te trekken over uw interesses en met advertenties te bestoken. Omdat deze cookies afkomstig zijn van een ander bedrijf dan de website zelf, worden zij ook wel trackingcookies van derden genoemd.

Welke cookies blokkeert Firefox

Firefox blokkeert standaard de cookies die uw surfgedrag op verschillende websites volgen. Dit zijn bijvoorbeeld de cross-site-trackingcookies van advertentie- en analysebedrijven en sociale media. Andere cookies worden standaard toegelaten, zoals de cookies die uw gebruikersreferenties of de artikelen in uw winkelwagentje onthouden.

Cryptominers

Cryptominers zijn een soort malware dat de rekenkracht van uw systeem gebruikt om digitale betaalmiddelen te genereren. Cryptominers worden geblokkeerd als uw privacyinstellingen op Standaard (de standaardwaarde van Firefox) of Streng staan.

Digitale betaalmiddelen worden meestal gegenereerd door middel van zware cryptografische berekeningen. Dit is een proces dat veel computerkracht vereist en veel dure elektrische energie verbruikt. Om kosten te vermijden, laten cryptojackers hun scripts op andermans computers draaien, zonder toestemming, om hun rekenkracht en energie te gebruiken. Cryptominer-scripts trekken uw accu leeg, vertragen uw computer en kunnen uw energierekening omhoog jagen.

Volginhoud

Veel websites laden externe advertenties, video’s en andere inhoud die volgcode van andere bedrijven bevatten. Bijvoorbeeld: een website toont een video van een videoplatform. De code die de video ophaalt, bevat trackers. Door volginhoud te blokkeren worden websites vaak veel sneller geladen, maar sommige onderdelen kunnen slecht werken of helemaal niet verschijnen.

Voorbeelden van volginhoud:

• Advertenties
  • Aanmeldvelden
  • Formulieren
  • Betaalfuncties
  • Reacties van bezoekers
  • Video’s and foto’s
  • Knoppen

Volginhoud wordt standaard alleen geblokkeerd in Privénavigatie. Om deze bescherming aan alle vensters toe te voegen:

Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en kies de optie Streng onder Verbeterde bescherming tegen volgen.

Als het erop lijkt dat een website niet meer goed werkt, klik dan op het schildje etp 70 purple in de adresbalk en zet de blokkeringen voor die website UIT. Hierdoor wordt alle inhoud weer geladen, inclusief de trackers. Lees voor details de sectie in dit artikel over hoe u Verbeterde bescherming tegen volgen kunt uitschakelen en bezoek voor meer informatie SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen.

Fingerprinters

Fingerprinters verzamelen instellingen van uw browser en computer om daarmee een profiel van u te maken. Met deze digitale vingerafdruk kunnen ze een uniek profiel van u maken om u over verschillende websites te volgen. Als uw privacyinstellingen op Standaard (de standaardinstelling van Firefox) of Streng staan, worden domeinen die bekende fingerprinters zijn geblokkeerd. Zie deze blogpost voor details.

Fingerprinters verzamelen onder andere de volgende kenmerken van uw apparaat en browser:

• Gebruikte extensies
  • Besturingssysteem en model van uw apparaat
  • Schermresolutie en taal
  • Informatie over uw netwerkaansluiting
  • Geïnstalleerde lettertypes