Bescherming tegen volgen

Volgen (‘tracking’) refereert doorgaans aan het verzamelen van de navigatiegegevens van een persoon op meerdere websites. De functie Bescherming tegen volgen (Engels: Tracking Protection) gebruikt een door Disconnect aangeboden lijst voor het herkennen en blokkeren van volgers (‘trackers’).

Hier vindt u meer info over volgen en de standaarden die Disconnect gebruikt om deze lijst samen te stellen. Lees hier meer over de door Firefox gebruikte lijsten voor Bescherming tegen volgen.

Er verschijnt een schildpictogram in uw adresbalk wanneer Firefox trackingdomeinen blokkeert.

tracking protection 42

Om te zien welke bronnen worden geblokkeerd, kunt u de webconsole openen en naar berichten onder het tabblad Beveiliging zoeken.

Blokkeerlijsten in Firefox

U kunt de blokkeerlijst wijzigen die voor het blokkeren van volgers van derden wordt gebruikt. Standaard gebruikt Privénavigatie met Bescherming tegen volgen de lijst voor basisbescherming van Disconnect.me. U kunt dit echter wijzigen, zodat in plaats daarvan de lijst voor strenge bescherming van Disconnect.me wordt gebruikt.

• De lijst voor basisbescherming blokkeert algemeen bekende volgers voor analyse, sociaal delen en advertenties. De lijst voor basisbescherming staat echter bepaalde bekende volgers toe om de kans op het niet meer werken van websites te verkleinen.
  • De lijst voor strenge bescherming blokkeert alle bekende volgers, waaronder voor analyse, sociaal delen en advertenties, evenals volgers voor inhoud. De strenge lijst zorgt er wel voor dat bepaalde video’s, fotovoorstellingen en bepaalde sociale netwerken niet meer werken.

Uw blokkeerlijst wijzigen

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Klik aan de linkerkant op PrivacyKlik aan de linkerkant op Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Bescherming tegen volgen.
  3. Klik naast Bescherming tegen volgen gebruiken in privévenstersBescherming tegen volgen gebruiken in Privénavigatie om bekende volgers te blokkerenBescherming tegen volgen gebruiken om bekende volgers te blokkeren op de knop Blokkeerlijst wijzigen… en selecteer de blokkeerlijst die u wilt gebruiken.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan. U ziet een dialoogvenster ‘Firefox herstarten’ met de melding Firefox moet opnieuw worden gestart om blokkeerlijsten te wijzigen.
  5. Klik in het dialoogvenster ‘Firefox herstarten’ op de knop OK.
  6. Nadat Firefox opnieuw is gestart, kunt u het tabblad OptiesVoorkeuren sluiten.

Bescherming tegen volgen aanzetten

U kunt ervoor kiezen Bescherming tegen volgen altijd aan te zetten, alleen voor Privénavigatie, of helemaal niet. Uitschakelen van Bescherming tegen volgen is mogelijk voor een bepaalde website, of voor alle websites.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Klik aan de linkerkant op Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Bescherming tegen volgen.
    Fx57TrackingProtection-new
  3. Maak een keuze uit de volgende opties:
    • Altijd: houdt Bescherming tegen volgen ingeschakeld terwijl u surft.
    • Alleen in privévensters: zet Bescherming tegen volgen alleen aan als u Privénavigatie gebruikt.
    • Nooit: zet Bescherming tegen volgen uit voor alle websites.

Bescherming tegen volgen is standaard ingeschakeld wanneer u zich in een privénavigatievenster bevindt. U kunt ervoor kiezen Bescherming tegen volgen voor een bepaalde website of voor alle websites uit te schakelen.

Bescherming tegen volgen uitzetten voor individuele websites

1. Het schildpictogram verschijnt wanneer Firefox actief volgers op een pagina blokkeert. Klik op het schildpictogram om het Beheercentrum zichtbaar te maken.
  2. Klik in het Beheercentrum op Bescherming voor deze sessie uitschakelen.
    Disable tracking protection 42 tracking protection off 57
  3. Nadat Bescherming tegen volgen is uitgeschakeld, verschijnt een schildpictogram dat in rood is doorgestreept tracking protection off fxos in uw adresbalk.
Om Bescherming tegen volgen weer in te schakelen, klikt u nogmaals op het schildpictogram en daarna op Bescherming inschakelen.

Aangezien de privénavigatiemodus geen informatie over uw surfsessie bewaart, zal het uitschakelen van Bescherming tegen volgen voor een website alleen geldig zijn voor deze sessie. Als u een nieuwe privénavigatiesessie start, zal Bescherming tegen volgen weer voor alle websites zijn ingeschakeld.

Bescherming tegen volgen uitzetten voor alle websites

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Klik aan de linkerkant op PrivacyKlik aan de linkerkant op Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Bescherming tegen volgen.
  3. Haal het vinkje weg naast Bescherming tegen volgen gebruiken in privévenstersBescherming tegen volgen gebruiken in Privénavigatie om bekende volgers te blokkeren.
    privacy menu tp tp privacy menu 50 Fx56Privacy&Security-Tracking
  4. Sluit het tabblad om uw wijzigingen op te slaan.
Noot: u kunt Bescherming tegen volgen ook uitzetten vanuit de startpagina van Privénavigatie:

tracking protection private browsing

Als u zich al in een privénavigatievenster bevindt, typt u about:privatebrowsing in de adresbalk en drukt u op de Enter-toets om naar de startpagina van Privénavigatie te gaan.

Door op de groene knop met het vinkje te klikken, wordt Bescherming tegen volgen uitgezet. Als Bescherming tegen volgen al is uitgezet, kunt u het weer aanzetten vanuit de startpagina van Privénavigatie door op dezelfde knop te klikken, die er als volgt uitziet: Fx48TrackingOff