Abonneren op nieuwsfeeds en blogs

NOOT: dit artikel is van toepassing op Thunderbird 24 en hoger.

Websites kunnen inhoud publiceren die door toepassingen wordt gedownload via de RSS- of Atom-protocollen. Dergelijke inhoud wordt doorgaans een “nieuwsfeed”, “RSS-feed” of “syndicatie” genoemd. Feeds worden vaak gebruikt door blogs, maar meer traditionele websites kunnen willekeurige inhoud in deze opmaak beschikbaar maken. Als u zich op de feedkoppeling van een website abonneert, controleert uw feedlezer (bijvoorbeeld Thunderbird) automatisch de locatie en worden de artikelen naar lokale mappen gekopieerd.

Als u Thunderbird gebruikt voor het afhandelen van uw feeds, kunt u dezelfde indeling en hulpmiddelen gebruiken (archiveren, filters, zoeken etc.) als die waarmee u bekend bent door het beheren van uw e-mailberichten.

Stap 1: een feedaccount aanmaken

U moet eerst een account voor uw feeds in Thunderbird aanmaken.

1. Klik in de menubalk op Bestand | Nieuw | Feedaccount. Het venster Feedaccountwizard verschijnt.

2. Typ in het veld Accountnaam een naam in voor uw feedaccount en klik op Volgende.

3. Klik op Voltooien. Uw nieuwe account verschijnt nu in het mappenpaneel van Thunderbird.

Stap 2: abonneren op feeds

Kies nu de feeds waarop u zich wilt abonneren.

1. Gebruik uw webbrowser om een website te openen waarop u zich wilt abonneren. De meeste mediawebsites en blogs die regelmatig worden bijgewerkt bevatten feeds.

2. Zoek naar een bekend RSS-pictogram of tekstkoppeling op de website. Op de meeste websites verschijnt de koppeling onderaan of aan de zijkant van de homepage.

rss icon on website

3. Klik met de rechtermuisknop op de RSS-koppeling en kopieer het adres van de koppeling. (Als u Mozilla Firefox gebruikt, klikt u op “Koppelingslocatie kopiëren” in het contextmenu. Als u Google Chrome gebruikt, klikt u op “Linkadres kopiëren”.)

copying rss link from website

NOOT: op sommige grote websites is de RSS- of feedhyperlink van de homepage zelf geen feed, maar een koppeling naar een groep feeds die door de website worden aangeboden. Zo kan een grote mediawebsite bijvoorbeeld verschillende feeds bevatten voor zijn nieuws-, sport- en entertainmentsecties. Klik eenvoudig op het RSS-pictogram op de homepage, en voer daarna stap 3 uit op de pagina die alle feeds van de website levert.

4. Klik in Thunderbird op de naam van uw feedaccount in het mappenpaneel.

5. Klik op Abonnementen beheren.

6. Klik in het veld Feed-URL met de rechtermuisknop en plak het koppelingsadres van de website.

7. Klik op Toevoegen. Thunderbird zal de koppeling valideren, een nieuwe map aanmaken, een geldige koppeling naar de nieuwe map aanmaken en alle huidige artikelen downloaden. De nieuwe map verschijnt onder uw feedaccountmap in het mappenpaneel.

rss subscriptions dialog

8. U kunt zich ook snel op feeds abonneren door koppelingen vanuit een browser te slepen naar de feedaccountmap of andere map in een feedaccount, rechtstreeks in het mappenpaneel. Als een nieuwe map wordt aangemaakt, wordt de naam van de map verkregen van de titel van de feed.

NOOT: Thunderbird zal nieuwe feed-url’s valideren en u een bestaande feed op juiste protocolsyntaxis laten controleren. Klik voor reeds toegevoegde feeds op de koppeling Valideren in het dialoogvenster Abonneren. Als een feed niet in Thunderbird wordt gevalideerd (als dit bijvoorbeeld een webpagina is), kan deze echter juist lijken te zijn in de Validatieservice. Dit komt doordat de service zal proberen een geldige koppeling te vinden. Controleer of de koppeling van de service dezelfde is als de koppeling die u in Thunderbird hebt ingevoerd. (Een webpagina kan meerdere feed-url’s bevatten; de service zal de eerst gevonden url gebruiken.)

Stap 3: feeds lezen en beheren

Het lezen en beheren van uw feeds is net zo eenvoudig als het gebruiken van uw e-mail in Thunderbird.

Een feed lezen

1. Klik op Berichten ophalen om alle nieuwste feedberichten te downloaden, samen met uw normale e-mailberichten.

2. Klik in het mappenpaneel op de map waarvan u de inhoud wilt lezen. Er verschijnt een lijst van ongelezen berichten van de feed in het berichtenlijstpaneel.

3. Klik op een bericht in de berichtenlijst.

4. Lees het artikel in de hoofdtekst van het bericht. Als u het artikel op de website wilt zien, klikt u op de koppeling in de berichtkop naast Website (hierdoor wordt de koppeling in uw standaardbrowser geopend).

rss message view

5. Bij het dubbelklikken of op <enter> drukken op een geselecteerd feedbericht in de lijst kunt u ook de uit te voeren weergaveactie selecteren. De opties zijn te vinden Bericht | Bij het openen van feedberichten.

NOOT: u kunt op twee manieren instellen of het bericht als een artikelsamenvatting of als de webpagina van het artikel wordt weergegeven:
  • Selecteer de feedmap in het dialoogvenster Abonneren en plaats een vinkje bij Artikelsamenvatting weergeven i.p.v. de webpagina laden. Deze voorkeur is van toepassing op alle feeds in de map.
  • Selecteer een bericht in de berichtenlijst, klik dan op Beeld | Feedberichttekst als en selecteer of u het Standaardopmaak (mapinstelling hierboven) wilt gebruiken, of de standaardwaarde wilt negeren en in het algemeen Samenvatting of Webpagina wilt tonen.
Selecteer in Extra | Accountinstellingen de naam van uw feedaccount en plaats een vinkje bij “Standaard de artikelsamenvatting weergeven i.p.v. de webpagina laden”. Deze selectie is de standaard voor alle nieuwe feedabonnementen die een map in die account aanmaken.

Uw feeds ordenen

U kunt mappen in e-mailstijl aanmaken om individuele feeds te groeperen:

1. Klik op de accountnaam van uw feed om deze te selecteren.

2. Klik op Bestand | Nieuw | Map. Het dialoogvenster Nieuwe map verschijnt.

3. Typ een naam in voor uw nieuwe map en klik daarna op Map aanmaken.

NOOT: om submappen van uw mappen te maken selecteert u eerst de map die u als de bovenliggende map wilt gebruiken, en klikt u daarna op Bestand | Nieuw | Submap.
NOOT: de submap v an een feedaccount mag nul, één of meerdere gekoppelde abonnementen bevatten. Mapabonnementen ziet u in het dialoogvenster Abonneren. Feeds kunnen worden versleept en anderszins naar wens in mappen worden geordend. Het is bijvoorbeeld handig om een blogfeed en de feed van de reacties erop beide op dezelfde map te hebben geabonneerd.

4. Als alternatief kunt u uw feeds ordenen door extra feedaccounts aan te maken. Herhaal hiervoor eenvoudig stap 1: doe dit voor elke account die u wilt aanmaken, en geef elke account een andere naam.

Uw feed importeren en exporteren

1. Als u een lijst van feed-url’s in de OPML-indeling naar een bestand hebt geëxporteerd, wellicht vanuit een andere feedlezer, kunt u deze importeren via Extra | Importeren | Feedabonnementen. Kies hier een nieuwe of bestaande feedaccount.

2. U kunt ook importeren via het dialoogvenster Abonneren door de map Feedaccount te selecteren en op Importeren te klikken.

3. Om te exporteren selecteert u de feedaccount (map bovenaan) in het dialoogvenster Abonneren en klikt u op Exporteren. De mapstructuur en voorkeuren van uw feeds zullen in een .opml-bestand worden opgeslagen. (Druk op Ctrl en klik op de knop om een eenvoudige lijst te exporteren).

Tips

• Om de berichten van een feed snel als gelezen te markeren zodat ze niet langer vet worden weergegeven drukt u op Shift + C terwijl de feed is geselecteerd.
  • Voor opties over hoe vaak Thunderbird op nieuwe feedberichten controleert en oude verwijdert klikt u op Extra | Accountinstellingen, en daarna op de accountnaam van uw feed. Klik op Schijfruimte onder uw accountnaam voor meer opties.
  • Gebruik de snelfilterwerkbalk om tijd te besparen als u veel berichten van een feed ontvangt.
  • Als u berichtfilters op feedberichten wilt gebruiken en op website wilt filteren, maak dan een eigen koptekstregel aan met de naam Content-Base. Deze koptekstregel bevat de websitekoppeling van het feedbericht.
  • Nieuw in versie 27: als de uitgever van uw feed Atom en de conversatie-extensie ervan gebruikt, zal Thunderbird gerelateerde feeds (zoals reacties op een bericht) naar conversaties groeperen, net zoals dat gebeurt met gerelateerde e-mailberichten!

Geavanceerde tips

• Thunderbird kent uitgebreide logboekregistratie van feedactiviteit, zichtbaar in Extra | Foutconsole. Wijzig de voorkeur Feeds.logging.console naar debug of trace (en herstart) om details over feedverwerking te zien.

FAQ voor probleemoplossing

V: Waarom zijn feedberichten soms dubbel zichtbaar?

A: Feedberichten met identieke inhoud maar verschillende unieke id’s worden niet als duplicaten gedetecteerd. Zie dit bericht voor veel meer details.

V: Waarom zijn er bij het weergeven van een feedwebpagina soms blokken tekst, code of scripttaal zichtbaar?

A: Zie bug 662907 voor details. Een workaround is het aanmaken van een css-regel in uw bestand [profile]/chrome/userChrome.css, of het gebruik van de Stylish-extensie:

noscript { display: none !important; }

V: Waarom wordt bij het weergeven van een feedwebpagina soms een browser geopend of een willekeurige pagina in de browser geladen?

A: Aangezien Thunderbird niet is ontworpen als webbrowser, stuurt het alle koppelingsaanvragen naar uw standaardbrowser. In dit geval probeert script op de feedwebpagina een koppeling te openen. De beste oplossing hiervoor is het installeren van de extensie Adblock Plus. Naast het feit dat het uitgebreide ingebouwde filters bevat, kunt u in Adblock Plus eigen regels of te blokkeren url’s of domeinen configureren. Zie ook bug 524281.

V: Waarom kan ik bepaalde afbeeldingen, video’s, documenten of andere ingebedde inhoud niet zien bij het weergeven van een feedsamenvatting?

A: Dit komt doordat javascript is uitgeschakeld voor berichten (e-mailberichten, nieuwsgroepberichten, artikelsamenvattingen). Het verzoek om implementatie van een door de gebruiker te configureren optie voor het inschakelen van javascript voor uitsluitend feedsamenvattingen is bug 456481.

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOGzB