Privégegevens wissen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit artikel beschrijft een functie die beschikbaar is in Firefox 3.0, Privégegevens wissen genaamd, waarmee u uw hele of slechts een deel van uw opgeslagen geschiedenis kunt verwijderen.

Deze functie is bijgewerkt in Firefox 3.5, en heet nu Recente geschiedenis wissen. Naast het kunnen wissen van alle of slechts een deel van de opgeslagen items in uw geschiedenis kunt u opgeven hoe groot het deel van uw geschiedenis is dat wordt gewist (bv. het laatste uur). Zie Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox om meer over deze functie te lezen.

163f19df006a9fabdd8863343df18532-1268441973-768-1.png::

Firefox gebruikt privégegevens zoals gebruikersnamen, geschiedenis en cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Soms wilt u misschien niet dat andere gebruikers van uw computer toegang tot deze informatie hebben. U kunt uw privégegevens wissen om hiermee te voorkomen dat andere personen deze gegevens zien of kunnen benaderen. Dit kunt u handmatig doen, of u kunt Firefox zo instellen dat automatisch alle of alleen bepaalde onderdelen van uw privégegevens worden gewist.

Wat zijn privégegevens?

• Navigatiegeschiedenis: bevat een logboek van websites die u eerder hebt bezocht.
    • Downloadgeschiedenis: houdt een lijst bij van bestanden die u hebt gedownload.
  • Opgeslagen formulier- en zoekgeschiedenis: bevat een lijst met woorden die u hebt ingevuld in tekstvelden, zoals zoekopdrachten en naam- en adresvelden.
  • Buffer: bewaart tijdelijke bestanden, zoals webpagina’s en andere onlinemedia, die u van het internet hebt gedownload.
  • Cookies: bewaart door websites gemaakte bestanden die informatie opslaan op uw computer, zoals uw voorkeuren tijdens het bezoeken van een website. (Wanneer een website een selectievakje “Dit onthouden” bevat, gebruikt deze een cookie.)
  • Offlinewebsitegegevens: informatie die websites hebben opgeslagen voor het gebruik zonder internetverbinding.
  • Opgeslagen wachtwoorden: bevat een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden waarvoor u hebt gekozen deze door Firefox te laten onthouden.
  • Geauthenticeerde sessies: houdt u ingelogd bij beveiligde websites waarbij u eerder de wachtwoordenbeheerder hebt gebruikt om u aan te melden.

Uw privégegevens wissen

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Extra en selecteer Privégegevens opruimen….

2. Het venster Privégegevens opruimen zal zich openen, waarmee u kunt selecteren welke privégegevens u wilt wissen.

3. Plaats een vinkje voor de gegevens die u wilt wissen en klik vervolgens op Privégegevens nu opruimen om de gegevens te wissen. Dat is alles! Klik op Annuleren om het venster Privégegevens opruimen te sluiten zonder enige privégegevens te wissen.
Noot: als u nog steeds items in de locatiebalk ziet nadat u privégegevens hebt gewist, zijn deze items bladwijzers, en geen onderdeel van uw navigatiegeschiedenis. Dit is onderdeel van de Awesome bar-functie van Firefox. Als u geen bladwijzers in de locatiebalk wilt zien verschijnen, zie dan Kan geen locatiebalkgeschiedenis wissen.

Verwijdering van privégegevens configureren

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .
  2. Selecteer het paneel Privacy. U krijgt drie secties te zien, gerelateerd aan uw geschiedenis, cookies en privégegevens.
  3. In de sectie Privégegevens zijn de volgende opties beschikbaar:

• Altijd mijn privégegevens opruimen als ik Firefox afsluit: u kunt ervoor kiezen altijd uw privégegevens te laten wissen wanneer Firefox wordt gesloten. Klik op Instellingen… om te configureren welke gegevens worden gewist.
    • Mij vragen alvorens privégegevens op te ruimen: als deze optie is geselecteerd, zal Firefox u om bevestiging vragen alvorens de gespecificeerde privégegevens automatisch te wissen.
      • Klik op Nu wissen… om onmiddellijk alle privégegevens te wissen die u hiervoor hebt geselecteerd.