Wat is Persona en hoe werkt het?

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Vanaf 30 november 2016 worden de persona.org-services niet meer ondersteund en zijn deze gesloten. Persona.org en gerelateerde domeinen worden voor het einde van 2016 offline gehaald.

Mozilla Persona is een eenvoudige manier om u bij websites aan te melden. In plaats van het aanmaken van een moeilijk te onthouden gebruikersnaam en wachtwoord voor elke website, kunt u zich met Persona via uw e-mailadres bij elke website die dit ondersteunt aanmelden. Dit artikel toont hoe Persona werkt en hoe u het kunt gaan gebruiken.

Noot: zie Hoe beheer ik mijn Persona-account? voor instructies over het verwijderen van e-mailadressen.

Hoe werkt het?

Met Persona kunt u zich bij websites aanmelden via alleen uw e-mailadres! Persona laat u uw identiteit bij websites aantonen via uw e-mailadres zonder wachtwoorden aan de websites te verstrekken. Dit werkt op dezelfde manier als hoe u uw identiteit kunt aantonen wanneer u uw ID aan iemand laat zien: websites kunnen eenvoudig verifiëren of uw ID echt is en dat u echt de persoon bent aan wie het was verstrekt.

Wat zijn de voordelen van Mozilla Persona?

• U kunt één makkelijk te onthouden aanmeldadres gebruiken voor alle websites die Persona ondersteunen.
  • U hoeft uw wachtwoord nooit aan een website toe te vertrouwen, omdat ze het nooit kennen. Ook kan uw wachtwoord niet worden gestolen als een van deze websites wordt gehackt.
  • U kunt Persona met zo veel e-mailadressen gebruiken als u wilt. Hierdoor kunt u uw diverse online-personaliteiten (school, werk, thuis etc.) gescheiden houden.
  • Persona laat uw e-mailprovider niet volgen welke websites u bezoekt.

Hoe maak ik een account aan?

Persona zal u automatisch door het instellen van een account leiden wanneer u zich voor het eerst probeert aan te melden bij een website die het ondersteunt.

Als u zaken van tevoren wilt instellen, doe dan het volgende:

1. Ga naar login.persona.org, klik op de knop Aanmelden en er verschijnt een pop-upvenster.
  2. Typ hierin het e-mailadres in dat u tijdens het aanmelden bij uw favoriete websites wilt gebruiken en klik op de knop volgende.
  • Als u Persona hebt ingesteld met een Yahoo- of Gmail-e-mailadres, zal Persona vragen u bij uw e-mailaccount aan te melden om te verifiëren dat u dat adres echt bezit. Meld u eenvoudig aan zoals gevraagd en uw Persona-account zal worden aangemaakt.
  • Als u een ander e-mailadres hebt gebruikt om Persona in te stellen, zal worden gevraagd een wachtwoord aan te maken dat u alleen met Persona gaat gebruiken. Voer het wachtwoord in en klik op Klaar. Er wordt dan een verificatie-e-mailbericht naar uw e-mailadres verzonden. Klik eenvoudig op de koppeling om uw account te verifiëren en uw Persona-account zal worden aangemaakt.

Hoe meld ik me aan bij websites?

Aanmelden is eenvoudig:

1. Klik op de Persona-knop Aanmelden op de website waarbij u toegang wilt krijgen. Het Persona-pop-upvenster wordt geopend.
    Browser ID button
  2. Voer uw e-mailadres in en klik op volgende. Persona zal u aanmelden.
Noot: als u al bij Persona bent aangemeld, wordt alleen gevraagd het e-mailadres dat u wilt gebruiken te kiezen. U hoeft alleen nog op de knop aanmelden in het pop-upvenster te klikken om u aan te melden.

Voor meer informatie, zie Aanmelden met Persona.

Help, het Persona-pop-upvenster is leeg!

Als u op een website op Aanmelden klikt en het pop-upvenster van Persona wel wordt geopend maar leeg is, sluit dan eenvoudig het venster en klik nogmaals op de knop Aanmelden.

Als dat niet werkt bij Firefox voor desktop: