Firefox bevat een ingebouwde PDF-lezer om PDF-bestanden in het browservenster te kunnen weergeven. Dit artikel legt uit hoe u de ingebouwde PDF-lezer kunt gebruiken, hoe u vaak voorkomende problemen kunt verhelpen en hoe u een andere PDF-lezer kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
De in Firefox ingebouwde PDF-lezer
Met de in Firefox ingebouwde PDF-lezer kunt u bijna alle PDF-bestanden die op het internet zijn te vinden zonder een externe toepassing bekijken (uitzondering hierop zijn PDF-bestanden waarvan het MIME-type verkeerd is ingevuld). De ingebouwde lezer wordt gebruikt wanneer Portable Document Format (PDF)-bestanden in uw Firefox-instellingen voor verschillende bestandstypen zijn ingesteld op . Dit is de standaardinstelling. Wanneer u op een koppeling naar een PDF-bestand klikt of er een opent vanuit het paneel Downloads in Firefox, dan zal dit weergegeven worden met de ingebouwde PDF-lezer. (Zie voor meer info over de ingebouwde PDF-lezer De in Firefox ingebouwde PDF-lezer gebruiken hieronder.)
De ingebouwde PDF-lezer opent het PDF-bestand in Firefox zonder het op te slaan.
Als u een PDF-bestand in Firefox bekijkt, kunt u de downloadknop in de werkbalk van de PDF-lezer gebruiken om het PDF-bestand te downloaden en op uw computer op te slaan.
Een andere PDF-lezer gebruiken voor gedownloade PDF-bestanden
Als Firefox is ingesteld als de standaard PDF-lezer en u een PDF-bestand in Firefox downloadt en dit op uw computer opslaat, kunt u een andere toepassing gebruiken om die PDF-bestanden te bekijken door deze stappen te volgen:
- Open het paneel Downloads door op het downloadpictogram
naast de adresbalk te klikken. (U kunt ook het venster Downloadbibliotheek openen.)
- Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt
op het downloaditem voor het PDF-bestand dat u wilt openen.
- Klik op het contextmenu-item voor de standaard PDF-lezer van uw systeem (bijvoorbeeld, klik op ) (bijvoorbeeld, klik op om het PDF-bestand in die toepassing te openen. )


Een andere PDF-lezer kiezen om standaard te gebruiken of Firefox instellen dit altijd te vragen
De ingebouwde PDF-lezer uitschakelen en een andere lezer gebruiken
U kunt ook een andere PDF-lezer van een derde partij instellen om PDF-bestanden te verwerken, in plaats van de in Firefox ingebouwde lezer. Om te wisselen van de ingebouwde PDF-lezer naar een andere lezer:
Klik in de menubalk bovenaan het scherm op en selecteer .Klik op de menuknop
en selecteer .Klik op de menuknop
en selecteer .
- Ga in het paneel naar de sectie Toepassingen.
- Zoek Portable Document Format (PDF) in de lijst en klik erop om dit te selecteren.
- Klik op de pijl onder de kolom Actie voor het bovenstaande item en selecteer de PDF-lezer die u wilt gebruiken in het vervolgkeuzemenu.
Firefox instellen om u te vragen wat het moet doen met PDF-bestanden
Als u wilt dat Firefox altijd vraagt wat u wilt doen met PDF-bestanden, volg dan bovenstaande stappen om de actie voor het item Portable Document Format (PDF) te wijzigen, maar selecteer in het vervolgkeuzemenu
. De volgende keer dat u op een koppeling klikt om een PDF-bestand te downloaden, vraagt Firefox u wat u met het bestand wilt doen. U kunt dan kiezen om het te openen met de in Firefox ingebouwde PDF-lezer, het met een andere PDF-toepassing te openen of het op te slaan.Zie voor meer informatie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.
De in Firefox ingebouwde PDF-lezer gebruiken
Formulieren invullen in de PDF-lezer
Sommige PDF-bestanden hebben interactieve velden om gegevens in te vullen (zoals formulieren). Met de in Firefox ingebouwde PDF-lezer kunt u velden als tekst, aanvinkvelden en keuzeknoppen invullen. Nadat u gegevens in deze velden heeft ingevuld, kunt u het bestand downloaden om de ingevulde versie op uw computer op te slaan.
Werkbalkfuncties van de PDF-lezer
- Documentminiaturen of overzicht weergeven: de schuifknop uiterst links opent een zijbalk met miniaturen van de documentpagina’s. Bij sommige documenten is ook een overzichtsweergave beschikbaar. Deze vereenvoudigen het bladeren door een lang document.
- Pagina omhoog en omlaag of direct naar een pagina gaan: u kunt de pijltoetsen voor omhoog en omlaag gebruiken om door een document te bladeren, of het nummer invoeren van de pagina waar u naartoe wilt.
- De grootte van het document wijzigen: gebruik de knoppen + en - om in en uit te zoomen of gebruik een zoominstelling vanuit het vervolgkeuzemenu.
- Volledigscherm- of presentatiemodus: klik op de knop Presentatiemodus om het PDF-bestand uw hele scherm te laten gebruiken. Druk op Esc om de volledigschermmodus te verlaten.
- Afdrukken: klik op de knop Afdrukken om het dialoogvenster met afdrukinstellingen te openen.
- Downloaden: klik op de knop Downloaden om het pdf-bestand op uw computer op te slaan.
- Huidige weergave kopiëren: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt
op de knop Huidige weergave om de huidige weergave in een ander tabblad of venster te openen.
- Afdrukken: klik op de printerknop om het dialoogvenster Afdrukken instellen te openen.
- Downloaden: klik op de knop Downloaden om het PDF-bestand op uw computer op te slaan.
PDF-bestanden annoteren
Klik op de knop Tekst om een kleur en tekstgrootte te kiezen voordat u selecteert waar u in het document tekst wilt toevoegen. Klik op het pictogram Tekenen om een kleur, dikte en opaciteit te kiezen voordat u op het document kunt tekenen. Als u het bestand downloadt, wordt een kopie van het document met uw annotaties opgeslagen.
Sneltoetsen voor de PDF-lezer
Opdracht | Sneltoets |
---|---|
Volgende pagina | N of J of → |
Vorige pagina | P of K of ← |
Inzoomen | Ctrl + +command + + |
Uitzoomen | Ctrl + -command + - |
Automatisch zoomen | Ctrl + 0command + 0 |
Document rechtsom draaien | R |
Document linksom draaien | Shift + R |
Wisselen naar presentatiemodus | Ctrl + Alt + Pcommand + Alt + P |
Hulpmiddel tekstselectie kiezen | S |
Hulpmiddel handmatig kiezen | H |
Focussen op het invoerveld Paginanummer | Ctrl + Alt + Gcommand + Alt + G |
Problemen met de PDF-lezer oplossen
- Bij bepaalde types PDF-bestanden kan de PDF-lezer moeite hebben met het weergeven van lettertypen, kleuren of het hele document. Als sommige PDF-bestanden niet goed worden weergegeven of leeg zijn, klik dan op de downloadknop aan de rechterkant van de werkbalk om het document met de standaard PDF-lezertoepassing op uw computer te openen.
- Als u helemaal geen PDF-bestanden met de ingebouwde PDF-lezer kunt openen, kan een Firefox-extensie de oorzaak zijn. U kunt al uw extensies uitschakelen om te zien of een ervan het probleem veroorzaakte. Voor details, zie Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.