PDF-bestanden bekijken in Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Firefox bevat een ingebouwde PDF-lezer om pdf-bestanden in het browservenster te kunnen weergeven. Dit artikel legt uit hoe u de ingebouwde PDF-lezer kunt gebruiken, hoe u vaak voorkomende problemen kunt verhelpen en hoe u een andere PDF-lezer kunt gebruiken.

De in Firefox ingebouwde PDF-lezer

Firefox bevat een ingebouwde PDF-lezer waarmee u bijna alle pdf-bestanden die op het internet zijn te vinden zonder een externe toepassing kunt weergeven (uitzondering hierop zijn pdf-bestanden waarvan het MIME-type verkeerd is ingevuld). Deze ingebouwde PDF-lezer is standaard ingeschakeld. Wanneer u op een koppeling naar een pdf-bestand klikt of er een opent vanuit het paneel Downloads in Firefox, dan zal dit weergegeven worden met de ingebouwde PDF-lezer.

PDF JS

Zie voor meer info over de ingebouwde PDF-lezer De in Firefox ingebouwde PDF-lezer gebruiken (hieronder).

Een PDF-lezer van een derde partij gebruiken voor gedownloade pdf-bestanden

Als Firefox is ingesteld als de standaardlezer voor PDF’s in de browser, kunt u nog steeds gedownloade pdf-bestanden openen met een hulpmiddel van een derde partij. Om een pdf-bestand dat u in Firefox hebt gedownload met een andere lezer te openen:

1. Open het paneel Downloads door op het downloadpictogram download icon 57 naast de adresbalk te klikken.
  2. Klik met uw rechtermuisknop op het bestandsmappictogram WinDownloadFile van het pdf-bestand en selecteer Bijbehorende map openen.Houd de toets Control ingedrukt terwijl u met twee vingers klikt op het vergrootglaspictogram MagnifyingGlass van het pdf-bestand en selecteer Tonen in Finder.
  3. Klik vervolgens met uw rechtermuisknopControl-klik vervolgens in de map Downloads op het bestand, selecteer Openen met en kies uw favoriete PDF-lezer.

De ingebouwde PDF-lezer uitschakelen en een andere lezer gebruiken

U kunt ook een andere PDF-lezer van een derde partij instellen om pdf-bestanden te verwerken, in plaats van de in Firefox ingebouwde lezer. Om te wisselen van de ingebouwde PDF-lezer naar een andere lezer:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen.
  3. Zoek Portable Document Format (PDF) in de lijst en klik erop om dit te selecteren.
  4. Klik op de pijl onder de kolom Actie voor het bovenstaande item en selecteer de PDF-lezer die u wilt gebruiken in het vervolgkeuzemenu.
    Fx77Applications-PDF-MacFx78Applications-PDFFx78Applications-PDF-Win
Noot: als Openen in Firefox de geselecteerde actie is, wordt de ingebouwde PDF-lezer gebruikt.

Firefox instellen om u te vragen wat het moet doen met pdf-bestanden

Als u wilt dat Firefox altijd vraagt wat u wilt doen met pdf-bestanden, volg dan bovenstaande stappen om de actie voor het item Portable Document Format (PDF) te wijzigen, maar selecteer in het vervolgkeuzemenu Altijd vragen. De volgende keer dat u op een koppeling klikt om een pdf-bestand te downloaden, vraagt Firefox u wat u met het bestand wilt doen. U kunt dan kiezen om het te openen met de in Firefox ingebouwde PDF-lezer, het met een andere PDF-toepassing te openen of het op te slaan.

Fx78openingPDF-AlwaysAsk

Zie voor meer informatie Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand.

De in Firefox ingebouwde PDF-lezer gebruiken

Formulieren invullen in de PDF-lezer

Noot: deze functie is beschikbaar vanaf Firefox versie 83 en hoger.

Sommige pdf-bestanden hebben interactieve velden om gegevens in te vullen (zoals formulieren). Met de in Firefox ingebouwde PDF-lezer kunt u velden als tekst, aanvinkvelden en keuzeknoppen invullen. Nadat u gegevens in deze velden heeft ingevuld, kunt u het bestand downloaden om de ingevulde versie op uw computer op te slaan.

PDF Form

Werkbalkfuncties van de PDF-lezer

• Documentminiaturen of overzicht weergeven: de schuifknop uiterst links opent een zijbalk met miniaturen van de documentpagina’s. Bij sommige documenten is ook een overzichtsweergave beschikbaar. Deze vereenvoudigen het bladeren door een lang document.
    PDF Thumbnails
  • Pagina omhoog en omlaag of direct naar een pagina gaan: u kunt de pijltoetsen voor omhoog en omlaag gebruiken om door een document te bladeren, of het nummer invoeren van de pagina waar u naartoe wilt.
    PDF Pager
  • De grootte van het document wijzigen: gebruik de knoppen + en - om in en uit te zoomen of gebruik een zoominstelling vanuit het vervolgkeuzemenu.
    PDF Zoom
  • Volledigscherm- of presentatiemodus: klik op de knop voor presentatiemodus om het pdf-bestand uw hele scherm te laten gebruiken. Druk op ESC om de volledigschermmodus te verlaten.
    PDF Fullscreen
  • Afdrukken: klik op de knop Afdrukken om het dialoogvenster met afdrukinstellingen te openen.
    PDF Print
  • Downloaden: klik op de knop Downloaden om het pdf-bestand op uw computer op te slaan of met een pdf-lezerprogramma te openen.
    PDF Download
  • Huidige weergave kopiëren: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de knop Huidige weergave om de huidige weergave in een ander tabblad of venster te openen.
    PDF Copy

Sneltoetsen voor de PDF-lezer

Opdracht Sneltoets
Volgende pagina N of J of of Page Down
Vorige pagina P of K of of Page Up
Inzoomen Ctrl + +command + +
Uitzoomen Ctrl + -command + -
Automatisch zoomen Ctrl + 0command + 0
Document rechtsom draaien R
Document linksom draaien Shift + R

Problemen met de PDF-lezer oplossen

• Bij bepaalde types pdf-bestanden kan de PDF-lezer moeite hebben met het weergeven van lettertypen, kleuren of het hele document. Als sommige pdf-bestanden niet goed worden weergegeven of leeg zijn, klik dan op de downloadknop aan de rechterkant van de werkbalk om het document met de standaard PDF-lezertoepassing op uw computer te openen.