Ik heb een namaakupdate voor Firefox gevonden

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

We hebben meldingen ontvangen van veel gebruikers die in hun surfervaring werden gestoord en naar een valse pagina werden geleid die beweert dat een ‘belangrijke’, ‘dringende’ of ‘kritieke’ update wordt aangeboden. Sommige mensen meldden ook advertenties die hen vragen een Firefox-update te installeren of gevallen van onechte Firefox requires a manual update-pagina’s die hen proberen over te halen een kwaadwillende extensie te installeren. Dit zijn scamtactieken die u proberen te verleiden tot het installeren van malware!

Noot: als u Firefox start en een meldingsbalk ziet met een Heartbeat-pictogram HeartbeatIcon , de melding Your Firefox is critically out of date. An update is required to stay secure en een knop Update Now (zoals hieronder), is dit een legitieme vraag voor een Firefox-update. Volg in dat geval de download om Firefox bij te werken.

Heartbeat-Fx55CriticalUpdatePrompt

Zie voor meer informatie over de functie ‘Heartbeat’ het artikel Uw Firefox-ervaring beoordelen (Heartbeat) en deze Mozilla-wikipagina.

Firefox bevat een mechanisme voor automatische updates op de achtergrond dat u nooit zal vragen handmatig een bestand te downloaden en uit te voeren, behalve in het geval van een Heartbeat-notificatie (zoals hierboven aangegeven). U kunt altijd zelf binnen Firefox naar updates zoeken - zie Firefox bijwerken naar de meest recente versie voor meer info.

Voor zover we weten, zijn valse updatekennisgevingen een vorm van ‘malvertising’. Deze valse kennisgevingen worden aangeroepen door ingesloten code in advertenties die op anderszins legitieme websites die u bezoekt worden weergegeven, en die door advertentienetwerken worden verspreid.

Dit is een voorbeeld van hoe een valse updatekennisgeving voor Firefox eruit kan zien. Deze worden op willekeurig gegenereerde en snel wisselende domeinen gehost:

Fake Important Firefox Update available

Wat u kunt doen als u een valse updatekennisgeving tegenkomt

1. Klik nooit op deze valse updatekennisgevingen.
  2. Open of sla nooit ongevraagde bestanden op en voer ze nooit uit!
  3. Installeer een advertentieblokkerende add-on vanaf addons.mozilla.org om dat soort ‘malvertising’ in de toekomst te vermijden.
  4. Rapporteer webvervalsingen op de Google-website voor webvervalsingen.

Wat u kunt doen om malware op uw computer te voorkomen

1. Voer een malwarescan uit op uw computer om er zeker van te zijn dat uw computer niet is geïnfecteerd. (Zie Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.)
  2. Voorkom in de toekomst downloads van onbetrouwbare bronnen.
  3. Gebruik Inhoudsblokkering (voorheen Bescherming tegen volgen) (standaard ingeschakeld in Privénavigatie).

Meer informatie over malware

Er zijn ook namaakupdates aangetroffen voor andere populaire browsers. Hoewel we niet alle personen met slechte bedoelingen op het web voor kunnen zijn, blijven we werken aan verbetering van verdediging tegen malware in Firefox. Weten hoe dergelijke fraude is te herkennen en te rapporteren, helpt het internet open en veiliger te houden.

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support