Scams voor technische ondersteuning van Mozilla vermijden en rapporteren

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Mozilla vraagt geen geld voor software, upgrades of technische ondersteuning, en keurt dit gedrag van bedrijven af. Bedrijven die om betaling of persoonlijke gegevens vragen voor het installeren, bijwerken of leveren van ondersteuning voor Firefox of Thunderbird zijn niet aan Mozilla verbonden en dienen te worden vermeden.

Gebruikelijke scams voor technische ondersteuning

• Viruswaarschuwingen die u vragen een telefoonnummer te bellen, software te downloaden of een virusscan toe te staan.
  • Bedrijven die merknamen en logo’s van Mozilla gebruiken om geld te vragen voor het installeren, herstellen en bijwerken van Firefox of Thunderbird.
  • Telefoontjes van ‘Mozilla-vertegenwoordigers’ die druk op u uitoefenen om voor een service te betalen of toegang tot uw computer te verlenen.

Als u vormen van deze scams tegenkomt, bezoek dan de website van de Federal Trade Commission (USA) of Econsumer.gov (internationaal).

Uzelf beschermen tegen scams

• Bezoek de officiële Mozilla Support-website (https://support.mozilla.org) of andere erkende bronnen voor alle zaken met betrekking tot technische ondersteuning. Er zijn geen andere door Mozilla goedgekeurde bedrijven voor technische ondersteuning, en elk ander bedrijf dat de merknaam of logo’s van Mozilla gebruikt om een betrekking met Mozilla aan te geven, kan hier worden gerapporteerd.
  • Mozilla biedt geen telefonische ondersteuning. Bel niet met of geef geen gegevens door aan personen die zich voordoen alsof ze Mozilla vertegenwoordigen.

Misbruik van handelsmerk melden

Help scammers te stoppen. Als u anderen ziet die de naam of het logo van Firefox of Thunderbird gebruiken om Mozilla te vertegenwoordigen, dien dan een fraudemelding in.

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support