Zoeken in IMDB, Wikipedia en meer vanaf de adresbalk

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Slimme sleutelwoorden zijn een makkelijke manier om bepaalde websites direct vanaf de locatiebalk van Firefox te doorzoeken. In plaats van de website in kwestie te bezoeken, de zoekfunctie te vinden en de zoekopdracht uit te voeren kunt u de website vanaf elke willekeurige website waarop u zich bevindt via Firefox doorzoeken.

Stel dat u bijvoorbeeld regelmatig The Internet Movie Database (IMDB) doorzoekt. U kunt een slim sleutelwoord definiëren waarmee u het doorzoeken van IMDB via uw browser kunt inschakelen. Als u IMDB wilt doorzoeken op informatie over William Shatner, kunt u het volgende in de locatiebalk van Firefox invullen:
imdb William Shatner

smartkeywords-theman-en.png

Om een slim sleutelwoord aan te maken:

  1. Bezoek de pagina op de doelwebsite die het zoekveld bevat dat u normaal gesproken zou gebruiken om de website te doorzoeken.
  2. Klik met de rechtermuisknopHoud de Ctrl-toets ingedrukt en klik op het zoekveld. Selecteer Sleutelwoord voor deze zoektocht toevoegen….

    smartkeywords-contextmenu-en.png

  3. Het dialoogvenster Nieuwe bladwijzer verschijnt. Voer een geschikte naam in voor de bladwijzer (bv. “The Internet Movie Database”). Maak een sleutelwoord aan (bv. “imdb”).

    smartkeywords-addbookmark-en.png

  4. Selecteer de bladwijzermap die het slimme sleutelwoord moet bevatten. Klik op OK.

Voer in de locatiebalk het sleutelwoord en de zoekstring in en druk vervolgens op EnterReturn om de aangemaakte slimme bladwijzer te gebruiken.

 

Wie dit artikel behelpsum?

Ien momint...

Dizze aardige minsken hawwe holpen by it skriuwen fan dit artikel:

Illustration of hands

Frijwilliger wurde

Lit jo ekspertize groeie en diel dizze mei oaren. Beäntwurdzje fragen en ferbetterje ús kennisbank.

Mear ynfo