Webpagina’s afdrukken in Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Meer info over hoe u webpagina’s kunt afdrukken met behulp van de afdrukfuncties van Firefox.

Noot: als een webpagina beschikbaar is in Lezerweergave, dan kunt een vereenvoudigde versie van de pagina afdrukken door op het pictogram Lezerweergave reader mode icon 57 in de adresbalk te klikken, voordat u afdrukt. Hierdoor wordt papier en inkt bespaard door rommel, zoals advertenties en achtergrondafbeeldingen, te verwijderen. Zie voor meer info Afdrukvriendelijke pagina’s in Firefox – rommelvrij afdrukken.

Een webpagina afdrukken

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. en daarna op Afdrukken….
    • Dit opent een afdrukvoorbeeld voor die webpagina.
    Fx82PrintUI
  2. Kies uw afdrukopties:
    • Uitvoerapparaat: gebruik het vervolgkeuzemenu om het apparaat of het document waarnaar u wilt afdrukken of opslaan te kiezen. Selecteer Als pdf opslaan in het vervolgkeuzemenu om het getoonde voorbeeld als pdf-bestand op te slaan.
    • Kopieën: kies hoeveel exemplaren u wilt maken (beschikbaar voor printers en faxen).
    • Oriëntatie: hiermee kunt u kiezen tussen een staande en liggende oriëntatie van de afgedrukte pagina’s.
    • Pagina’s: hiermee kunt u kiezen welke pagina’s u wilt afdrukken.
    • Kleurmodus: hiermee kunt u kiezen of u in kleur of zwart-wit (die kan bij sommige printers niet worden ingesteld) wilt afdrukken.
    • Meer instellingen: klap deze sectie uit voor meer opties, zoals Papierafmeting, Schaal, Pagina’s per vel, Marges, Opmaak (Oorspronkelijk of Vereenvoudigd, indien beschikbaar), Kop- en voetteksten afdrukken en Achtergronden afdrukken. (Als u onder Opmaak voor Vereenvoudigd kiest, dan kunt u Achtergronden afdrukken niet selecteren.)
  3. Klik op Afdrukken nadat u de instellingen hebt gewijzigd om het afdrukken te starten.
We hebben dit verbeterde afdrukmenu sinds Firefox versie 82 geleidelijk uitgerold. Als u het hierboven beschreven nieuwe afdrukmenu niet ziet, volg dan deze alternatieve instructies:

Een webpagina afdrukken (alternatieve instructies)

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. en daarna op Afdrukken….
    Print Fx65 Win
  2. Pas indien nodig de instellingen voor wat u gaat afdrukken aan in het venster Afdrukvoorbeeld dat wordt geopend. Zie Instellingen in het venster Afdrukken hieronder voor informatie over welke instellingen er kunnen worden gewijzigd.
  3. Klik op AfdrukkenOK om het afdrukken te starten.
  1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. en daarna op Afdrukken… om het menu ‘afdrukken’ te openen.
    Print Fx65 Win
  2. Pas waar nodig de instellingen aan. Klik op Details tonen voor meer gevorderde instellingen. Zie de secties ‘Standaardmenu 'Afdrukken'’ en ‘Menu 'Afdrukken' met getoonde details’ voor informatie welke instellingen kunnen worden gewijzigd.
  3. Klik nadat u de instellingen hebt aangepast op Afdrukken om het afdrukken te starten.

Instellingen Afdrukvoorbeeld

Print Preview 65

Afdrukken:

Pagina-instellingen:

Pagina’s:

• Navigeer naar verschillende pagina’s door een paginanummer in te geven of de pijltjes te gebruiken.

Schaal:

• U kunt de schaal aanpassen om om te proberen om de webpagina op minder afgedrukte pagina’s te laten passen. Verkleinen tot papierformaat past de schaal automatisch aan.

Oriëntatie:

• Selecteer Staand voor de meeste documenten en webpagina’s.
  • Selecteer Liggend voor zeer brede pagina’s en afbeeldingen.

'Pagina vereenvoudigen:

• Selecteer Pagina vereenvoudigen om rommel te verwijderen en papier en inkt te besparen bij het afdrukken van webpagina’s. Verwijder ongewenste advertenties, onnodige tekst en afbeeldingen en witruimtes van de pagina om uw inhoud op minder pagina’s af te drukken. Als dit beschikbaar is voor de webpagina waar u bent zal deze zwart en klikbaar zijn. Zoniet, wordt deze grijs weergegeven.

Instellingen in het venster Afdrukken

The windows 10 print window

Sectie Printer selecteren:

• Kies in de lijst de gewenste printer. U kunt de schuifbalk onderin verplaatsen om meer printers te zien.
Noot: de standaardprinter is vaak Microsoft Print to PDF. Als een webpagina wordt afgedrukt met de geselecteerde printer wordt dit de nieuwe standaardprinter.
  • Klik op Voorkeuren om de papierafmetingen, afdrukkwaliteit en andere printerspecifieke instellingen te wijzigen.

Sectie Afdrukbereik: laat u opgeven welke pagina’s van de huidige webpagina worden afgedrukt: 8Selecteer Alles om alles af te drukken.

• Selecteer Pagina’s en voer een paginabereik of een losse pagina in. Zo drukt bijvoorbeeld ‘1’ alleen de eerste pagina af en ‘3-5’ de pagina’s 3 tot 5.
  • Selecteer Selectie om alleen het geselecteerde deel van de pagina af te drukken.

Sectie Aantal exemplaren: laat u opgeven hoeveel exemplaren u wilt afdrukken.

• Als u in het veld Aantal exemplaren meer dan 1 invult, dan kunt u ook kiezen of u ze wilt sorteren. Als u bijvoorbeeld ervoor kiest om twee exemplaren af te drukken en Sorteren kiest, dan worden deze in de volgorde 1,2,3,1,2,3 afgedrukt. Anders worden ze afgedrukt in de volgorde 1,1,2,2,3,3.
Noot: de volgende instellingen worden als Firefox-voorkeuren per printer opgeslagen.

De pagina-instellingen wijzigen

win page setup

Formaat en opties

In het tabblad Formaat & opties kunt u het volgende wijzigen:

Oriëntatie:

• Selecteer Staand voor de meeste documenten en webpagina’s.
  • Selecteer Liggend voor zeer brede pagina’s en afbeeldingen.

Schaal: u kunt de schaal aanpassen om om te proberen om de webpagina op minder afgedrukte pagina’s te laten passen. Verkleinen tot papierformaat past de schaal automatisch aan.

Opties: selecteer Achtergrond afdrukken (kleuren & afbeeldingen) om Firefox achtergronden van webpagina’s te laten afdrukken. Anders laat Firefox pagina-achtergronden wit.

Marges en kop-/voettekst

print margins 57

In het tabblad Marges & kop-/voetteksten kunt u het volgende wijzigen:

Marges: u kunt de breedte van de paginamarges voor de boven-, onder- linker- en rechterzijde van de pagina apart invoeren.

Kop- & voetteksten: gebruik de vervolgkeuzemenu’s om te selecteren wat er op de afgedrukte pagina verschijnt. De waarde in het vervolgkeuzemenu linksboven verschijnt in de linkerbovenhoek van de pagina; de waarde in vervolgkeuzemenu in het midden bovenin verschijnt midden bovenin de pagina, enzovoorts. Kies uit:

• --blanco--: er wordt niets afgedrukt.
  • Titel: de titel van de pagina afdrukken.
  • URL: het webadres van de pagina afdrukken.
  • Datum/Tijd: De afdrukdatum en het tijdstip afdrukken.
  • Pagina #: het paginanummer afdrukken.
  • Pagina # van #: het paginanummer en het totale aantal pagina’s afdrukken.
  • Aangepast…: voer uw eigen kop- of voettekst in. Dit kan worden gebruikt om de naam van een bedrijf of organisatie boven- of onderaan elke afgedrukte pagina te tonen.

Klik OK om de wijzigingen door te voeren en het venster Pagina-instellingen te sluiten.

Standaardmenu ‘Afdrukken’

Het standaardmenu Afdrukken wordt getoond voordat u op Details tonen klikt. Het bevat basisinformatie voor het afdrukken van een pagina, aanpasbare instellingen:

• Printer: door op het vervolgkeuzemenu te klikken kunt u een printer selecteren.
  • Voorinstellingen: hier kunt u een voorinstelling kiezen die uw printer moet gebruiken bij het afdrukken.
  • Aantal exemplaren: hiermee kunt u kiezen hoeveel exemplaren u van de afgedrukte pagina wenst. Het wordt gevolgd door een vinkje, zodat u kunt beslissen of u enkel- of dubbelzijdig wilt afdrukken.
  • Pagina’s: hiermee kunt u kiezen welke pagina’s u wilt afdrukken.

Menu ‘Afdrukken’ met getoonde details

Dit is het afdrukmenu met zowel de standaardinstellingen als meer gevorderde instellingen die u kunt wijzigen. Hoewel de bovenste sectie van dit menu ‘Afdrukken’ hetzelfde blijft, kan de onderste sectie worden gewijzigd om andere instellingen te tonen, door uw selectie in het vervolgkeuzemenu halverwege het menu te wijzigen. In de bovenste sectie kunt u het volgende wijzigen:

• Papierafmeting: hier kunt u iets anders selecteren, mocht u niet afdrukken op het standaard A4-formaat.
  • Oriëntatie: kies tussen een staande en liggende afdruk.
  • Schaal: dit wijzigt hoe groot of klein de webpagina wordt afgedrukt.

Omdat de onderste sectie varieert al naar gelang wat er in het vervolkeuzemenu wordt geselecteerd, worden deze secties hieronder toegelicht.

Firefox

Deze sectie bevat opties die speciaal door Firefox mogelijk worden gemaakt:

• Optie: hier kunt u ervoor kiezen alleen de gekozen selectie af te drukken, en kunt de printer laten weten de schaal te wijzigen, zodat de afgedrukte afbeelding de breedte van de pagina gebruikt.
  • Voorkomen: dit biedt u de keuze om achtergrondkleuren/afbeeldingen af te drukken.
  • Paginakopteksten/-voetteksten: hiermee kunt u de kop- en voettekst van de afgedrukte pagina(’s) wijzigen met behulp van de selecties in het vervolgkeuzemenu.

Vormgeving

Deze sectie bevat opties voor hoe de printer de webpagina(’s) op elke pagina moet afdrukken:

• Pagina’s per vel: vertelt de printer hoeveel webpagina’s, of exemplaren van de webpagina, op elk vel papier moeten worden geplaatst.
  • Afdrukvolgorde: vertelt de printer in welke volgorde de webpagina’s moeten worden afgedrukt.
  • Rand: hiermee kunt u ervoor kiezen een rand om de webpagina’s af te drukken.
  • Dubbelzijdig: hiermee kunt u kiezen waar ruimte voor inbinden moet worden gemaakt, evenals de optie omde pagina-oriëntatie te draaien of om te keren.

Papierverwerking

Deze sectie stuurt aan hoe de webpagina wordt afgedrukt. De sectie bevat de volgende instellingen.

• Pagina’s ordenen: een optie om uw printer te vertellen de pagina’s op signatuur te ordenen.
  • Af te drukken pagina’s: kies welke pagina’s moeten worden afgedrukt.
  • Paginavolgorde: een sectie waarin u kunt beslissen hoe de afgedrukte pagina’s moeten worden geordend.
  • Papierafmeting: op welke papieropmaak moet worden afgedrukt.

Begeleidingspagina

Met deze sectie kunt u een begeleidingspagina voor of na de afgedrukte pagina’s afdrukken.

Watermerk

Met deze sectie kunt u een watermerk toevoegen aan de afdruk, kiezen wat het watermerk moet zijn en kiezen op welke pagina(’s) het watermerk zichtbaar moet zijn.

Inktniveaus

Als uw printer uw computer van deze informatie kan voorzien, dan vindt u in deze sectie de huidige inktniveaus van uw printer.

Tips voor gevorderden

• Als u de inhoud van de webpagina wilt bewerken voordat u deze afdrukt, dan kunt u een extensie van Firefox Add-ons gebruiken, zoals Print Edit WE.
  • Om een losse afbeelding van een pagina af te drukken kunt u er normaliter met de rechtermuisknop op klikken en Afbeelding bekijkenAfbeelding in nieuw tabblad openen of Achtergrondafbeelding bekijken selecteren. Gebruik daarna de instructies hierboven om af te drukken.
  • Webpagina’s kunnen zo zijn ingesteld dat ze er op papier anders uitzien dan op het scherm, dus wees niet verrast als u wat veranderingen ziet.