Filelink voor grote bijlagen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Met de functie Filelink van Thunderbird kunt u grote bijlagen uploaden naar de cloud en een koppeling versturen, in plaats van ze rechtstreeks bij uw e-mailbericht te voegen. Deze functie wordt geleverd door Filelink-provider-add-ons.

De functie Filelink van Thunderbird

Veel e-mailservers accepteren geen berichten met grote bestandsbijlagen. De beperking op de bestandsgrootte is afhankelijk van de configuratie van de mailserver. Hoewel u een bericht met een grote bijlage misschien wel kunt verzenden, is het mogelijk dat de ontvangende mailserver een bericht met een grote bijlage weigert te accepteren. Thunderbird heeft geen invloed op dit verschijnsel.

De functie Filelink van Thunderbird elimineert dit probleem door ondersteuning voor services voor onlineopslag toe te voegen. Hierdoor kunt u bijlagen naar een onlineopslagservice uploaden en vervolgens de bijlage in het bericht vervangen door een koppeling naar die onlineopslag. De berichtontvanger klikt op de koppeling om de bijlage te downloaden. Een bijkomend voordeel is dat het verzenden en ontvangen van grote bestanden veel sneller gaat, en dat zowel u als de berichtontvanger schijfruimte besparen.

Houd er rekening mee dat u Thunderbird Filelink naast gewone bijlagen kunt gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld kleine bestanden direct aan een bericht koppelen en in hetzelfde bericht Filelink voor grote bestanden gebruiken.

De Thunderbird-gemeenschap heeft een aantal Filelink-provider-add-ons voor diverse providers beschikbaar gesteld (meer details hieronder).

Noot: de voorheen ingebouwde ondersteuning voor de Filelink-provider WeTransfer is verwijderd.

Filelink toevoegen

Als u deze functie wilt gaan gebruiken, dient u eerst een van de Filelink-provider-add-ons te installeren, zoals hieronder beschreven. Voor sommige onlineopslagserviceproviders dient u mogelijk eerst een nieuwe account aan te maken of er een bestaande account voor te configureren.

• Klik > Voorkeuren > Opstellen > Bijlagen > Meer providers zoeken…
  • Kies een Filelink-provider-add-on en klik op + Toevoegen aan Thunderbird.
  • Bevestig de add-ontoestemmingen via het pop-uppaneel met Toevoegen.
  • Klik in de sectie Bijlagen van de Voorkeuren (zie hierboven) op de knop [Uw Filelink-provider] toevoegen.
  • Voeg gegevens toe, zoals gevraagd door de add-on.
  • Thunderbird zal het gebruik van Filelink voorstellen voor bijlagen groter dan 5 MB (u kunt de drempel in dezelfde sectie wijzigen), of u kunt met de rechtermuisknop op een gewone bijlage klikken om deze te converteren.
  • Als u gevraagd wilt worden om Filelink te gebruiken als een berichtbijlage een bepaalde grootte overschrijdt, vink dan de volgende optie aan:

[✓] Delen voorstellen bij bestanden groter dan [ 5] MB

• U kunt desgewenst de grens voor de bestandsgrootte wijzigen.

Filelink gebruiken

Wanneer u een bestand aan een bericht koppelt en de bestandsgrootte de door u hierboven opgegeven waarde overschrijdt, biedt Thunderbird u automatisch de keuze om Filelink te gebruiken:

Proton-FileLink-LargeFileNotification

• Klik op de knop Koppelen om het bestand naar de onlineopslag-serviceprovider te uploaden.
  • Klik als alternatief op Negeren om het bestand als een conventionele bijlage te koppelen.

Als u op Koppelen klikt, wordt uw bestand in de achtergrond geüpload en het weergegeven bericht bijgewerkt naar:

FileLinkLinkingMessageProton-FileLink-UploadingFileNotification

Ongeacht de bestandsgrootte en de Filelink-notificatie kunt u altijd een bijlage via Filelink forceren:
  • Kies de pijl naar beneden van de knop Bijlage | v in de opstelwerkbalk om het submenu Filelink te openen.
  • Klik met uw rechtermuisknop op een gewone bijlage en kies vanuit het contextmenu Converteren naar… > [Uw Filelink-provider]. U kunt kiezen uit een lijst van door u ingeschakelde providers.

Als de koppeling is aangebracht – dat wil zeggen, als uw bijlage is geüpload naar de serviceprovider – voegt Thunderbird automatisch een sectie in het bericht toe met een koppeling naar de online kopie van uw bestand, zoals hieronder getoond:

TB78-filelink-linked-anonymous

Noot: de koppelingssectie wordt in platte tekst getoond, als Berichten opstellen in HTML-indeling in uw accountinstellingen is uitgeschakeld.

Wanneer uw ontvangers het bericht ontvangen, zien zij dezelfde informatie en door op de koppeling in het bericht te klikken, worden zij naar een downloadpagina gebracht om de bijlage te downloaden.

Filelink-FAQ

Bijlagen die u via Filelink verzendt, worden niet op servers van Thunderbird opgeslagen. Elke serviceprovider voor bestandsopslag kent zijn eigen privacybeleid en servicevoorwaarden. De serviceprovider voor bestandsopslag heeft de Filelink-functie gecontroleerd om te verzekeren dat deze consistent is met haar beleid.

Weet Thunderbird welke provider de gebruiker heeft gekozen?

Nee. Thunderbird weet niet welke provider door een gebruiker is geselecteerd. De providerconfiguratie wordt lokaal bewaard.

Welke opslagservices worden momenteel ondersteund?

Kan de opslagservice mijn bijlagen bekijken?

Tenzij u het bestand voor het uploaden versleutelt, is het voor de opslagservices mogelijk om het bestand te bekijken, net als ieder ander die de koppeling naar het bestand verkrijgt. Gebruikers moeten zelf beslissen aan welke serviceprovider ze deze verantwoordelijkheid toevertrouwen. Normaal gesproken worden uw privacyrechten in hun servicevoorwaarden uitgelegd.

Houd er rekening mee dat bijlagen in de standaardfunctionaliteit ook niet zijn versleuteld. Als u een bijlage op de ‘normale’ manier verzendt zonder de OpenPGP- of SMIME-functie van Thunderbird, is het bestand door iedereen te benaderen die toegang tot het bericht kan krijgen zolang het zich tussen uw systeem en het systeem van de ontvanger bevindt (zoals uw e-mailserviceprovider). Omdat bestandsuploads naar een opslagserviceprovider via HTTPS, een beveiligd protocol, worden verzonden, voegt Filelink een vorm van beveiliging toe. Voor een maximale beveiliging van uw berichten raden wij aan gebruik te maken van de OpenPGP- of SMIME-functies van Thunderbird.

Hoe lang blijft mijn bestand op de website van de opslagserviceprovider beschikbaar?

Afhankelijk van de voorwaarden van uw externe opslagserviceprovider en uw serviceovereenkomst ermee, kan het bestand gedurende een beperkte tijd, een bepaald aantal downloads of totdat u het expliciet verwijdert beschikbaar blijven op de website van de provider. U dient aan te melden bij de website van de provider om de bestanden in uw persoonlijke opslagruimte te bekijken en te verwijderen.

Kunnen jullie serviceprovider X of protocol Y ondersteunen?

Controleer of de Thunderbird-gemeenschap een Filelink-provider-add-on voor de door u gezochte serviceprovider aanbiedt. Er is ontwikkelaarsdocumentatie voor de Filelink-API beschikbaar.

Het idee van het opslaan van mijn bestanden bij derde partijen staat me niet aan. Werken normale bijlagen nog steeds?

Normale bijlagen werken nog net zoals voorheen. We bieden u alleen een keuze om grote bijlagen indien gewenst naar elders te uploaden. Thunderbird definieert een groot bestand standaard als 5 MB, maar dit kan in de voorkeuren van Thunderbird worden aangepast.

1. Klik > Voorkeuren > Opstellen > Bijlagen.
  2. [✓] Delen voorstellen bij bestanden groter dan [ 5] MB

Als u het vinkje weghaalt wordt de automatische Filelink-notificatie als u grote bestanden als bijlage toevoegt uitgeschakeld, maar de functie Filelink is nog steeds beschikbaar via het vervolgkeuzemenu Bijlage | v, evenals via andere bijlagemenu’s en contextmenu’s.