Filelink voor grote bijlagen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Veel e-mailservers accepteren geen berichten met grote bestandsbijlagen. De beperking op de bestandsgrootte is afhankelijk van de configuratie van de mailserver. Hoewel u een bericht met een grote bijlage misschien wel kunt verzenden, is het mogelijk dat de ontvangende mailserver een bericht met een grote bijlage weigert te accepteren. Thunderbird heeft geen invloed op dit verschijnsel.

Thunderbird Filelink elimineert dit probleem door ondersteuning voor services voor onlineopslag toe te voegen. Hierdoor kunt u bijlagen naar een onlineopslagservice uploaden en vervolgens de bijlage in het bericht vervangen door een koppeling. De berichtontvanger klikt op de koppeling om de bijlage te downloaden. Een bijkomend voordeel is dat het verzenden en ontvangen van grote bestanden veel sneller gaat, en dat zowel u als de berichtontvanger schijfruimte besparen.

Houd er rekening mee dat u Thunderbird Filelink naast conventionele bijlagen kunt gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld kleine bestanden direct aan een bericht koppelen en in hetzelfde bericht Filelink voor grote bestanden gebruiken.

De onderstaande instructies tonen hoe u Filelink met de online-opslagservice Box kunt configureren en gebruiken. We hebben een overeenkomst met Filelink om hun services ook in Thunderbird te integreren. (Eerder hadden we een overeenkomst met Hightail, voorheen YouSendIt). De gemeenschap is echter actief bezig geweest met het toevoegen van andere providers via het gebruik van add-ons met FileRun, hubiC, Mega, op ownCloud gebaseerde services, Pydio (voorheen AjaXplorer), Synnefo en ~okeanos die momenteel add-ons hebben.

Filelink configureren

Om Filelink te gebruiken, moet u eerst een nieuwe account aanmaken (of een bestaande account configureren) bij een onlineopslag-serviceprovider.

 1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer VoorkeurenKlik boven in het Thunderbird-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, of klik op de menuknop New Fx Menu fx57menu en kies OptiesVoorkeuren.
 2. Selecteer het paneel Bijlagen en kies het tabblad Uitgaand.
 3. Klik op de knop Toevoegen. Het paneel Filelink instellen wordt geopend.
 4. Selecteer de gewenste serviceprovider vanuit de vervolgkeuzelijst.
  • Kies Box en klik daarna op Account instellen, of klik op de koppeling Een Box-account verkrijgen… om een nieuwe account aan te maken.
   Noot: om een andere account in te stellen, dient u eerst een add-on voor de provider ervan te installeren (zie hieronder).
 5. Klik op Account instellen om verder te gaan.
FilelinkDialog

Als u een nieuwe account aanmaakt, zal een browservenster worden geopend dat de registratiepagina van de serviceprovider weergeeft. Maak een account aan volgens de instructies. De serviceprovider stuurt u vervolgens een e-mailbericht ter validatie. Klik op de validatiekoppeling in het bericht om uw account te activeren. Voer in het hierboven getoonde dialoogvenster uw gebruikersnaam (uw e-mailadres) in en voer uw wachtwoord in zodra hierom wordt gevraagd.

Plaats in het algemene configuratiedialoogvenster een vinkje bij Delen voorstellen bij bestanden groter dan en geef een bestandsgrootte op (in megabytes) als u wilt dat Thunderbird u vraagt Filelink te gebruiken wanneer een berichtbijlage de opgegeven grootte overschrijdt.

Filelink gebruiken

Wanneer u een bestand aan een bericht koppelt en de bestandsgrootte de door u hierboven opgegeven waarde overschrijdt, biedt Thunderbird u automatisch de keuze om Filelink te gebruiken:

FileLinkAsk

Om een bestand geforceerd via Filelink te koppelen (in plaats van Thunderbird te laten bepalen of het gekoppelde bestand groter is dan de opgegeven grootte), kunt u op het pijltje naast de knop Koppelen op de berichtwerkbalk klikken om de Filelink-menuoptie te benaderen.

Klik op de knop Koppelen om het bestand naar de onlineopslag-serviceprovider te uploaden. (Klik als alternatief op Negeren om het bestand als een conventionele bijlage te koppelen.)

Als u op Koppelen klikt, wordt het weergegeven bericht bijgewerkt naar:

FileLinkLinkingMessage

Als het koppelen is voltooid - wat wil zeggen dat uw bijlage naar de serviceprovider is geüpload – wordt uw e-mailbericht aangepast en een tekstblok en een koppeling aan de hoofdtekst van het bericht toegevoegd, zoals hieronder weergegeven:

FileLinkLinked

Noot: het bericht zal in platte tekst verschijnen als Berichten opstellen in HTML-indeling in de Accountinstellingen is uitgeschakeld.

Wanneer de ontvangers het bericht ontvangen, zien zij dezelfde informatie. Door op de koppeling in het bericht te klikken, wordt de ontvanger naar een downloadpagina gebracht om de bijlage te downloaden.

Filelink-FAQ

Bijlagen die u via Filelink verzendt, worden niet op servers van Mozilla opgeslagen. Elke serviceprovider voor bestandsopslag kent zijn eigen privacybeleid en servicevoorwaarden. De serviceprovider voor bestandsopslag heeft de Filelink-functie gecontroleerd om te verzekeren dat deze consistent is met haar beleid.

V: Weet Mozilla welke provider de gebruiker heeft gekozen?

A: Nee. Mozilla weet niet welke provider door een gebruiker is geselecteerd. De providerconfiguratie wordt op de lokale machine bewaard.

V: Welke opslagservices worden momenteel ondersteund?

A: Er is een overeenkomst bereikt met Box voor rechtstreekse integratie van hun services in Thunderbird. De overeenkomst met Hightail is niet meer van kracht. Ondersteuning voor meer providers kunt u installeren via add-ons, zoals:

 • Tot slot, maar niet minder belangrijk, kunt u Filelink met een WebDAV-server gebruiken met behulp van de add-on WebDAV for Filelink.

V: Kan de opslagservice mijn bijlagen bekijken?

A: Tenzij u het bestand voor het uploaden versleutelt, is het voor de opslagservices mogelijk om het bestand te bekijken, net als ieder ander die de koppeling naar het bestand verkrijgt. Gebruikers moeten zelf beslissen aan welke serviceprovider ze deze verantwoordelijkheid toevertrouwen. (Normaal gesproken worden uw privacyrechten in hun servicevoorwaarden uitgelegd.) Houd er rekening mee dat bijlagen in de standaardfunctionaliteit ook niet zijn versleuteld. Als u een bijlage op de ‘normale’ manier verzendt, is het bestand door iedereen te benaderen die toegang tot het bericht kan krijgen zolang het zich tussen uw systeem en het systeem van de ontvanger bevindt, zoals uw e-mailserviceprovider. Omdat bestandsuploads naar een opslagserviceprovider via HTTPS (een beveiligd protocol) worden verzonden, voegt Filelink een vorm van beveiliging toe.

V: Hoe lang blijft mijn bestand op de website van de opslagserviceprovider beschikbaar?

A: Het bestand blijft op de website van de opslagserviceprovider beschikbaar totdat u het verwijdert. Meld u aan bij de website van de provider om de bestanden in uw opslagruimte te bekijken en te verwijderen.

V: Kunt u serviceprovider X of protocol Y ondersteunen?

A: Ondersteuning voor SpiderOak staat in de planning. Ook hebben we een ‘Up-for-grabs’-project beschikbaar als iemand ondersteuning voor meer services of protocollen wil toevoegen. Bekijk ook de ontwikkelaarsdocumentatie voor de Filelink-functie.

V: Het idee van het opslaan van mijn bestanden bij derde partijen staat me niet aan. Werken normale bijlagen nog steeds?

A: Normale bijlagen werken nog net zoals voorheen. We hebben u alleen een keuze gegeven om grote bijlagen indien gewenst naar elders te uploaden. Thunderbirds melding van een groot bestand is standaard op 1 MB ingesteld, maar kan in de voorkeuren van Thunderbird worden aangepast.

 1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer VoorkeurenKlik boven in het Thunderbird-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, of klik op de menuknop New Fx Menu fx57menu en kies OptiesVoorkeuren.
 2. Selecteer het paneel Bijlagen en kies het tabblad Uitgaand.
 3. Stel de bestandsgrootte voor de Filelink-waarschuwing in.

Het aanbod om te uploaden kan ook geheel worden uitgeschakeld door de selectie bij de optie Delen voorstellen bij bestanden groter dan te verwijderen.

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support