Firefox kaatui - estä ja korjaa kaatumisia

"Kaatuminen" tarkoittaa, että Firefox sulkeutuu odottamatta. Kaatumisen jälkeen pitäisi avautua Mozillan kaatumisilmoitus -ikkuna. Tässä artikkelissa autetaan selvittämään ongelman syy sekä neuvotaan sen ratkaisemisessa. Tarvittaessa opastetaan lisätietojen keräämisessä, jotta tukihenkilömme voisi ratkaista ongelman tukifoorumeillamme.

Selvitä ensin, kuvaako joku seuraavista ongelmaa:

Jos ongelma ei ollut mikään edellä mainituista, jatka tämän artikkelin lukemista.

Ohjelmistojen päivittäminen

Firefoxissa oleva ongelma on saatettu jo korjata Firefoxin uusimmassa versiossa!

Firefoxin päivittäminen

Jokaisessa Firefox-julkaisussa on lukuisia korjauksia, joita käyttäjät ovat ilmoittaneet Firefoxin kehittäjille. Varmista ensimmäisenä, että ongelma ei johdu vanhentuneesta Firefoxin versiosta.

• Tarkista Firefoxiin saatavilla olevat päivitykset avaamalla Firefox-ikkunan ylälaidasta Firefox-valikko ja pitämällä hiirtä Ohje-valikon päällä. Valitse Tietoja Firefoxista. Windows XP: Avaa Ohje-valikko ja napsauta Tietoja Firefoxista.Tarkista Firefoxin päivitykset napsauttamalla valikkopalkista Firefox-valikkoa ja valitsemalla Tietoja Firefoxista.Tarkista Firefoxin päivitykset napsuttamalla Ohje-valikkoa ikkunan yläosasta ja valitsemalla Tietoja Firefoxista. Lisätietoja on artikkelissa Päivitä Firefox sen uusimpaan versioon.

Liitännäisten päivittäminen

Tarkista, että liitännäisistä on asennettu viimeisin versio.

Windowsin päivittäminen

Varmista, että kaikki saatavilla olevat tietoturva- ja vakauspäivitykset on asennettu.

• Avaa Käynnistä-valikko, valitse Kaikki ohjelmat ja avaa Windows Update.

Mac OS X:n päivittäminen

Varmista, että kaikki saatavilla olevat tietoturva- ja vakauspäivitykset on asennettu.

• Mene Apple-valikkoon ja valitse Ohjelmiston päivitys...

Linuxin päivittäminen

Varmista, että kaikki saatavilla olevat tietoturva- ja vakauspäivitykset on asennettu.

• Avaa Järjestelmä-valikko, valitse Ylläpito ja sitten Päivitysten hallinta.
  • Ubuntu 11.04 ja uudemmat: Avaa Järjestelmävalikko valikkopalkin oikeasta reunasta ja napsauta kohtaa, jonka teksti on päivitysten saatavuudesta riippuen Järjestelmä on ajan tasalla tai Päivityksiä saatavilla.

Ajureiden päivittäminen

Tarkista, että kaikki näytönohjaimelle saatavilla olevat päivitykset on asennettu. Lisätietoja on artikkelissa Upgrade your graphics drivers to use hardware acceleration and WebGL.

Jos Firefox kaatuu, kun verkkosivua tai tiedostoa tulostetaan, tarkista, että tulostinajurit ovat ajan tasalla valmistajan verkkosivuilta.

Virustentorjuntaohjelmistojen päivittäminen

Tarkista, että kaikki virustentorjuntaohjelmistot, kuten palomuuri, virustentorjuntaohjelma, virustutkat ja muut vastaavat ovat ajan tasalla ja käytössä.

Virusten ja vakoiluohjelmien tarkistaminen

Monien virusten ja vakoiluohjelmien tiedetään vaikuttavan Firefoxin toimintaan. Suosittelemme ainakin toisen alla mainitun ohjelman asentamista. Varmista, että sen/niiden tietokannat ja tarkistusaikataulu ovat kunnossa. Molemmat ohjelmat ovat suomenkielisiä, ja ensimmäinen on täysin ilmainen. Toisesta on saatavilla myös maksullinen versio.

Lisätietoja on myös artikkelissa Haittaohjelmien aiheuttamien Firefox-ongelmien ongelmanratkaisu.

Kaatuuko Firefox vikasietotilassa?

Jos edellä luetellut päivittämistoimenpiteet eivät tehonneet tai Firefox kaatuu käynnistyessä, seuraavaksi kannattaa tarkistaa, kaatuuko Firefox myös vikasietotilassa.

Huomaa: Firefoxin virkistämistoiminnolla voidaan korjata monia ongelmia palauttamalla Firefox oletusasetuksiinsa, silti tärkeät tietosi säilyttäen. Harkitse toiminnon käyttämistä ennen pitkän ongelmanratkaisun läpikäymistä.
  1. Napsauta valikkopainiketta New Fx Menu, napsauta sitten ohjepainiketta Help-29Napsauta valikkopainiketta Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauta Ohje ja valitse Käynnistä uudelleen ilman lisäosia.... Firefox käynnistyy vikasietotilassa.
    Huomaa: Firefox käynnistyy vikasietotilaan myös pitämällä Shift-näppäin pohjassa Firefoxin käynnistyskuvaketta napsautettaessa.pitämällä Option-näppäin pohjassa Firefoxin käynnistyskuvaketta napsautettaessa.suorittamalla Päätteessä komento: firefox -safe-mode
    Pääte saattaa kysyä myös asennussijaintia (esim. /usr/lib/firefox)
  2. Kun Firefoxin vikasietotilan ikkuna on auennut, napsauta Jatka vikasietotilassaKäynnistä vikasietotilassa.

Ongelma jatkuu vikasietotilassa

Jos Firefox kaatuu vikasietotilassa, sitä ei aiheuta laajennus, teema tai laitteistokiihdytys. Artikkelista Tuoreet Firefox-ongelmat saattaa löytyä lisätietoja. Muussa tapauksessa tee tukipyyntö kaatumistunnisteella.

Ongelma ei toistu vikasietotilassa

Jos Firefox ei kaadu vikasietotilassa, ongelma johtuu todennäköisesti laajennuksesta, teemasta tai laitteistokiihdytyksestä.

Avun hankkiminen ongelman korjaamiseksi

Ongelman syyn selvittäminen voi olla ja todennäköisesti onkin vaikeaa. Jos tässä artikkelissa kerrotut ohjeet eivät poista kaatumisongelmaa, seuraavaksi tulisi kerätä tietoja kaatumisesta, jotta tukihenkilömme voivat auttaa ongelman ratkaisemisessa.

1. Viimeisimmän kaatumistunnuksen selvittäminen:
    • Firefoxin käyttäminen on mahdollista ainakin vikasietotilassa:
      1. Kirjoita Firefoxin osoitekenttään about:crashes ja paina EnterRivinvaihto. Avautuvalla sivulla pitäisi olla lista viimeisimmistä kaatumisilmoituksista.
      2. Napsauta hiiren kakkospainikkeellaPidä Ctrl pohjassa ja napsauta merkkisarjaa Kaatumistunnus-kentän kohdalla ja valitse Avaa uuteen välilehteen. Välilehteen aukeaa crash-stats.mozilla.com -sivusto, jossa pitäisi näkyä teksti "Your report is being processed" ("Ilmoitustasi käsitellään"). Kun ilmoitus on kirjautunut tietokantaan, sulje välilehti.
    • Firefoxin käyttäminen ei ole mahdollista edes vikasietotilassa:
      1. Avaa Windowsin Käynnistä-valikko ja napsauta Suorita... Windows 2000/XP:ssä tai paina Windows Key + R Windows Vista/7:ssä. Kirjoita kenttään "%APPDATA%\Mozilla\Firefox\Crash Reports\submitted" lainausmerkkeineen ja napsauta OK.Siirry Finderissa kansioon ~/Library/Application Support/Firefox/Crash Reports/submitted.Siirry kansioon ~/.mozilla/firefox/Crash Reports/submitted.
      2. Kansiossa pitäisi olla tekstitiedosto jokaista kaatumista kohden. Selvitä, mikä niistä on uusin Järjestämällä ne päivämäärän mukaan Näytä-valikosta ja avaa se kaksoisnapsauttamalla sitä.
  2. Napsauta tätä erikoislinkkiä ja jätä tukipyyntö.
    Huomaa: Tällä lomakkeella on mahdollista lähettää vain kaatumisiin liittyviä tukipyyntöjä.
  3. Napsauta edit (Muokkaa) kysymyksen vieressä ja kuvaile siinä tarkemmin ongelmaa. Täytä koko lomake englanniksi.
  4. Täytä Details-kenttä (Tiedot) kaikella mahdollisella, mitä tiedät ongelmasta. Kerro esimerkiksi kaikki, mitä olet tämän artikkelin mukaan tehnyt, kuten päivittänyt Firefoxin ja testannut ongelman toistumista turvallisessa tilassa.
  5. Kopioi uusin pitkä numeroita ja kirjaimia sisältävä kaatumistunnus (alkaa bp-...) ja liitä se kenttään Crash ID(s) (Kaatumistunnus tai -tunnukset).
  6. Lisäksi jos mahdollista, kannattaa kerätä myös seuraavat tiedot:
    • Firefoxin käyttäminen on mahdollista ainakin vikasietotilassa:
      1. Napsauta Firefox-painiketta Firefox-ikkunan yläosasta. Valitse sitten Ohje-valikosta Tietoja ongelmatilanteisiin. Windows XP: Valitse Ohje-valikosta Tietoja ongelmatilanteisiin.Avaa Ohje-valikko valikkopalkista ja napsauta Tietoja ongelmatilanteisiin.Avaa Ohje-valikko ja napsauta Tietoja ongelmatilanteisiin.
      2. Napsauta Tietoja ongelmatilanteisiin -sivulla Kopioi tiedot leikepöydälle ja liitä sisältö Troubleshooting Information -kenttään (Ongelmatiedot).
  7. Lähetä tukipyyntö napsauttamalla Post Question -painiketta (Julkaise kysymys).
Näiden tietojen kerääminen on varmasti aikaa vievää, mutta se helpottaa huomattavasti meidän vapaaehtoisten tukihenkilöiden työtä ja samalla parantaa mahdollisuuksia saada apua.

Crash Question

Perustuu sivun Firefox crashes (mozillaZine KB) tietoihin