Haittaohjelmien aiheuttamien Firefox-ongelmien ongelmanratkaisu

Haittaohjelma (englanniksi malware) on yleistermi sellaisille tietokoneohjelmille, jotka asentuvat tietokoneelle ilman käyttäjän lupaa ja yleensä tämän tietämättä, tarkoituksenaan aiheuttaa vahinkoa tietokoneelle tai sen tiedoille, tai hyödyntääkseen tietokonetta luvatta, esimerkiksi roskapostitukseen. Joskus Firefoxin ongelmat saattavat johtua tietokoneelle asentuneesta haittaohjelmasta. Tässä artikkelissa kerrotaan haittaohjelmien yleisistä tunnusmerkeistä, kuinka niitä estetään asentumasta ja kuinka niistä pääsee eroon.

Mistä tietää, että Firefoxin ongelma on haittaohjelman aiheuttama

Oireet ovat moninaisia ja haittaohjelmakohtaisia, mutta jos tietokoneessa esiintyy yksi tai useampia seuraavista häiriöistä, saattaa syy olla koneeseen asentunut haittaohjelma.

Kuinka haittaohjelmia estetään asentumasta

Haittaohjelmien asentumisen voi estää noudattamalla muutamia yksinkertaisia sääntöjä:

• Pidä käyttöjärjestelmäsi ja muut sovelluksesi ajantasaisina: Haittaohjelmat hyödyntävät yleensä muiden ohjelmien tunnettuja tietoturva-aukkoja, jotka on mahdollisesti korjattu ohjelman uusissa päivityksissä. Varmista, että käytät viimeisintä versiota jokaisesta käyttämästäsi ohjelmasta, myös Firefoxin liitännäisistä. Firefoxin liitännäisten ajantasaisuuden voit tarkistaa ja päivittää Mozillan liitännäisten tarkistus ja päivitys -sivulla Windowsin käyttäjien tulee käyttää Windows Update -toimintoa tai automaattisia päivityksiä..
  • Älä asenna epäluotettavia ohjelmia: Jotkin verkkosivustot tarjoavat ohjelmistoja, joiden sanotaan nopeuttavan selainta, helpottavan verkkohakuja tai lisäävän työkalupalkkeja sellaisten asioiden tekemiseen, jotka Firefox tekee jo muutenkin. Jotkin ei-toivotut ohjelmistot on paketoitu aivan muun ohjelman asennuspakettiin. Yleensä nämä ohjelmat keräävät tietoa selauskäyttäytymisestäsi ja palvelevat ainoastaan ne kehittäneiden henkilöiden tarkoituksia sekä haittaavat Firefoxin toimintaa. Varmista, että asennat lisäosia ainoastaan Firefoxin lisäosien lataussivustolta ja poistat erilaisissa ohjelmien asennuspaketeissa kaikkien ylimääräisten osien asennusvalinnat.
  • Älä napsauta harhaanjohtavaa ponnahdusikkunaa: Useat haittasivustot yrittävät asentaa haittaohjelmia koneellesi näyttämällä kuvia, jotka näyttävät ponnahdusikkunoilta tai näyttämällä animaatiota jossa sivusto tarkistaa tietokonettasi. Lisätietoa harhaanjohtavista ponnahdusikkunoista saat artikkelista Ponnahdusikkunoiden eston asetukset, poikkeukset ja ongelmanmääritys.
  • Älä käytä Firefox-kopioita: Lataa Firefox osoitteesta mozilla.org/firefox.
    Huomaa: Jos huomaat Firefoxin logon tai tavaramerkin väärinkäyttöä jollain verkkosivulla, ole ystävällinen ja ilmoita siitä Mozillan tavaramerkkiä loukkaavan verkkosivun raportointisivulla tai jos kysymys on sähköpostiviestistä, lähetä se edelleen Mozillan väärinkäytön sähköpostiin.
  • Käytä virusturvaohjelmien ja vakoilusuojausohjelmien käytönaikaista tarkistusta ja tarkista myös järjestelmä säänöllisesti. Varmista, että olet ottanut käyttöön virusturva- ja vakoilusuojausohjelmiesi käytönaikaisen tarkistuksen. Tarkista myös koko tietokoneesi vähintään kerran kuukaudessa.

Kuinka haittaohjelmista pääsee eroon

Mac-käyttäjät saavat lisätietoa Applen englanninkielisestä tukiartikkelista Harden your Mac against malware attacks. Englanninkielisen Wikipedian artikkelissa Linux malware on lisätietoja ja suosituksia Linux-käyttäjille. Jos virusturvaohjelmasi tai vakoilusuojausohjelmasi ei ole tunnistanut haittaohjelmaa, tarkista järjestelmäsi alla luetelluilla ilmaisilla haittaohjelman tarkistusohjelmilla. Tee tarkistus kaikilla alla luetelluilla ohjelmilla, koska jokainen ohjelma tunnistaa erilaisia haittaohjelmia. Varmista myös, että käytät jokaisen ohjelman uusinta versiota, koska silloin ohjelmalla on ennen tarkistusta käytettävissään myös uusin tietokanta.

Varoitus: Virustorjunta- ja vakoilusuojausohjelmat saattavat joskus tuottaa vääriä hälyytyksiä. Harkitse epäilyttävien tiedostojen siirtämistä turvasäilöön poistamisen sijasta.

Jos ongelma silti jatkuu, pyydä apua jollain haittaohjelmien poistoon erikoistuneella foorumilla, kuten jollain alla luetelluista: