Paneel Beveiliging - Instellingen voor ongewenste berichten, scams, antivirus en wachtwoorden in Thunderbird

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Dit artikel geeft uitleg over de beschikbare instellingen in het paneel Beveiliging van het venster OptiesVoorkeuren van Thunderbird. Het paneel Beveiliging bevat optiesvoorkeuren die betrekking hebben op uw veiligheid op het internet.

Tabblad Ongewenste berichten

tb52-security-junk-win10 tb52-security-junk-mac

Thunderbird bevat de mogelijkheid voor het identificeren en filteren van ongewenste berichten, ook wel spam genoemd. Via deze instellingen kunt u het gedrag van de ongewensteberichtenfiltering aanpassen. Voor meer informatie, zie Thunderbird en ongewenste of spamberichten.

• Wanneer ik berichten markeer als ongewenst: het filteren van ongewenste berichten kan worden gebruikt om spamberichten uit uw Postvak IN te filteren. In sommige gevallen wilt u wellicht een bericht markeren als ongewenst. Via deze instelling kunt u bepalen waar het bericht naartoe gaat zodra het als ongewenst wordt gemarkeerd.
  • Berichten die zijn gedetecteerd als ongewenst, markeren als gelezen: als deze instelling is ingeschakeld, markeert Thunderbird een bericht als gelezen zodra het als ongewenst wordt gemarkeerd.
  • Logboek van zelflerend ongewensteberichtenfilter inschakelen: met deze instelling kunt u de logboekregistratie van de filtering van ongewenste berichten inschakelen en uitschakelen, evenals het logboek zelf bekijken. Normaal gesproken is het inschakelen van de logboekregistratie niet nodig.

Tabblad E-mailscams

tb52-security-scams-win10 tb52-security-scams-mac

• Mij vertellen of het gelezen bericht een vermoedelijke e-mailscam is: een scambericht bevat materiaal dat is ontworpen om u te misleiden tot het openbaren van persoonlijke gegevens. Als deze instelling is ingeschakeld, zal Thunderbird een waarschuwing weergeven zodra wordt gedetecteerd dat het bericht dat u leest een scambericht is. Voor meer informatie, zie Thunderbirds scamdetectie.

Tabblad Antivirus

tb52-security-antivirus-win10 tb52-security-antivirus-mac

• Antivirusprogramma’s toestaan om individuele inkomende berichten in quarantaine te plaatsen: standaard bewaart Thunderbird elke e-mailmap lokaal als een enkelvoudig bestand. Zo is er is bijvoorbeeld een bestand met de naam Inbox. Als uw antivirussoftware een virus in een nieuw inkomend bericht detecteert, wordt het hele inboxbestand in quarantaine geplaatst, omdat het nieuwe bericht in dat bestand is opgeslagen.

Maar als deze instelling is ingeschakeld, slaat Thunderbird elk ontvangen bericht eerst op in een tijdelijk bestand in de tijdelijke systeemmap op uw computer, waardoor uw antivirussoftware een los bericht in quarantaine kan zetten. Als het bericht door het antirusprogramma is verwijderd, krijgt u een foutbericht dat het bestand ontbreekt. Als het nieuwe berichtbestand nog steeds bestaat nadat het door antivirussoftware is gescand, wordt het verplaatst naar het mapbestand van Postvan IN van uw Thunderbird.

Tabblad Wachtwoorden

tb52-security-passwords-win10 tb52-security-passwords-mac

De wachtwoordenbeheerder van Thunderbird bewaart op een veilige manier de gebruikersnamen en wachtwoorden die u gebruikt voor toegang tot de servers, zodat u deze niet opnieuw hoeft in te voeren als u op nieuwe berichten controleert. Klik op Opgeslagen wachtwoorden… om de gebruikersnamen en wachtwoorden die Thunderbird voor u heeft opgeslagen te bekijken, te bewerken of te verwijderen. Voor meer informatie, zie Wachtwoordenbeheerder - Wachtwoorden onthouden, verwijderen en wijzigen in Thunderbird.

• Een hoofdwachtwoord gebruiken: als u een computer deelt en niet wilt dat anderen uw opgeslagen wachtwoorden kunnen zien, kunt u deze instelling inschakelen om Thunderbird te laten vragen een hoofdwachtwoord in te voeren om de wachtwoorden die u erdoor wilt laten onthouden te bekijken of te gebruiken. Om uw hoofdwachtwoord te bewerken of te verwijderen, klikt u op Hoofdwachtwoord wijzigen…. Voor meer informatie, zie Uw Thunderbird-wachtwoorden beschermen met een hoofdwachtwoord.