Belangrijke gegevens uit een oud profiel terugzetten

Een Firefox-profiel bevat al uw belangrijke gegevens, zoals uw bladwijzers, geschiedenis, cookies en wachtwoorden. Dit artikel legt uit hoe u de bestanden naar een nieuw profiel kopieert, toont belangrijke bestanden in het profiel en beschrijft welke informatie in deze bestanden is opgeslagen.

Noot: omdat uw voorkeuren en extensies vaak de oorzaak van problemen zijn, legt dit artikel niet uit hoe u deze van het ene naar het andere profiel kunt kopiëren. Als u de stappen in dit artikel opvolgt, zult u daarom naderhand opnieuw uw extensies moeten installeren en uw Firefox-voorkeuren moeten configureren.

Een reservekopie van uw huidige profiel maken

Voordat u begint, is het raadzaam een volledige reservekopie van uw bestaande Firefox-profiel te maken voor het geval er iets misgaat. Lees het artikel Een reservekopie van gegevens in Firefox-profielen maken en terugzetten voor instructies.

Een nieuw Firefox-profiel aanmaken

Noot: deze stap is niet nodig als u al een nieuw Firefox-profiel hebt, bijvoorbeeld een profiel dat u al eerder hebt aangemaakt of een profiel gemaakt door Firefox voor een nieuwe installatie. Deze stap is ook niet nodig als u profielgegevens wilt terugzetten uit een map Oude Firefox-gegevens die op het bureaublad is geplaatst nadat u Firefox hebt opgefrist.

Lees om te leren hoe u een volledig nieuw Firefox-profiel aanmaakt het artikel Profielbeheerder – Firefoxprofielen aanmaken, wijzigen of wisselen.

Bestanden van de ene naar de andere profielmap kopiëren

Belangrijk: Firefox moet worden afgesloten bij het kopiëren van bestanden van de ene naar de andere profielmap. Als u een profiel niet vanuit Firefox kunt openen, lees dan Uw profiel zoeken zonder Firefox te openen.
  1. Open de oude Firefox-profielmap waarin de bestanden staan die u naar een nieuw profiel wilt kopiëren.
    Als u gegevens kopieert uit een map Oude Firefox-gegevens die is aangemaakt nadat u Firefox hebt opgefrist, open dan eenvoudigweg de oude profielmap die hierin staat; anders, als u Firefox kunt openen met het oude profiel:
    • Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  2. Sluit Firefox, als het open is: Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op een bestand dat u wilt kopiëren en kies Kopiëren.
  4. Open de nieuwe Firefox-profielmap zoals in stap 1 hierboven uitgelegd.
  5. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt in de profielmap en kies Item plakkenPlakken.

Herhaal de stappen 3-5 voor elk bestand dat u naar uw nieuwe profielmap wilt overzetten.

Het is mogelijk dat u bij het kopiëren van uw persoonlijke gegevens van een oud naar een nieuw Firefox-profiel het bestand dat het probleem veroorzaakt mee kopieert! Hoe meer bestanden u kopieert, hoe groter de kans is dat dit gebeurt. Het is daarom aan te bevelen dat:

• u alleen het minimale aantal bestanden kopieert dat uw meest belangrijke gegevens waar u niet zonder kunt bevat.
  • u enkele bestanden tegelijk kopieert, en vervolgens controleert of het probleem dat u wilt verhelpen niet is teruggekeerd.
Noot: standaard verbergt Windows de map AppData waarin Firefox uw profiel bewaart. Voor het instellen van Windows zodat verborgen bestanden en mappen worden getoond, zie Verborgen bestanden weergeven - Windows Help.

Uw belangrijke gegevens en hun bestanden

Bladwijzers, downloads en navigatiegeschiedenis

• places.sqlite

Dit bestand bevat al uw Firefox-bladwijzers en lijsten van bestanden die u hebt gedownload en websites die u eerder hebt bezocht. Voor meer informatie, zie Bladwijzers in Firefox.

• favicons.sqlite

In dit bestand worden favicon-afbeeldingen van websites bewaard. Dit bestand kan het beste worden meegenomen bij het terugzetten van het bestand places.sqlite.

Wachtwoorden

Uw wachtwoorden worden bewaard in twee verschillende bestanden, die beide zijn vereist:

• key4.db

Dit bestand bevat uw sleuteldatabase voor uw wachtwoorden. Als u opgeslagen wachtwoorden wilt overzetten, moet u dit bestand samen met het volgende bestand kopiëren.

• logins.json

Versleutelde gegevens over uw opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden.

Voor meer informatie, zie Wachtwoordenbeheerder – aanmeldingen en wachtwoorden in Firefox onthouden, verwijderen en bewerken.

Website-specifieke voorkeuren

• permissions.sqlite

Dit bestand bevat veel van uw Firefox-toestemmingen die per website zijn vastgelegd. Het bewaart bijvoorbeeld welke websites wel of juist niet cookies mogen instellen, extensies mogen installeren, pop-ups mogen weergeven, etc.

Zoekmachines

• search.json.mozlz4

Dit bestand bevat zoekmachines die door de gebruiker zijn geïnstalleerd. Voor meer informatie, zie Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox.

Persoonlijk woordenboek

• persdict.dat

Dit bestand bevat zelfgemaakte woorden die u aan Firefox’ woordenboek hebt toegevoegd. Als u nooit een woord aan het Firefox-woordenboek hebt toegevoegd, bestaat dit bestand bij u niet. Voor meer informatie, zie Hoe gebruik ik de spellingcontrole van Firefox?.

Geschiedenis voor autoaanvullen

• formhistory.sqlite

Dit bestand onthoudt waarnaar u in de Firefox-zoekbalk hebt gezocht en welke informatie u in formulieren op websites hebt ingevoerd. Voor meer informatie, zie Bepalen of Firefox automatisch formulieren invult.

Cookies

• cookies.sqlite

Cookies worden om verschillende redenen door websites gebruikt. Hieronder vallen het u aangemeld houden op een website waar u zich eerder hebt aangemeld, het onthouden van voorkeuren die u voor een website hebt ingesteld, het authenticeren van u als persoon die een bepaalde website eerder heeft bezocht, etc.

Instellingen voor beveiligingscertificaten

• cert9.db

Dit bestand bevat al uw instellingen voor beveiligingscertificaten en eventuele veilige-websitecertificaten die u in Firefox hebt geïmporteerd.

Bestandstypen en downloadacties

• handlers.json

Dit bestand bevat uw voorkeuren met betrekking tot wat Firefox doet wanneer het bekende bestandstypen tegenkomt, zoals of u een bestand wilt opslaan of het wilt openen met een bepaalde toepassing. Voor meer informatie, zie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Gebaseerd op informatie van Transferring data to a new profile - Firefox (mozillaZine KB)