Add-on-technologie van Firefox wordt gemoderniseerd

Met add-ons kunt u extra functies en functionaliteiten aan Firefox toevoegen, de gebruikersinterface van Firefox aanpassen en de vormgeving ervan wijzigen. Er zijn diverse typen add-ons, maar extensies zijn het meest bekend. Iedereen kan een extensie maken en deze voor mensen ter download beschikbaar stellen.

In het verleden werkten extensies vaak niet meer zodra er een nieuwe versie van Firefox werd uitgebracht, omdat ontwikkelaars deze om de zes weken moesten bijwerken om ze compatibel te houden. Omdat extensies ook rechtstreeks interne code van Firefox zouden kunnen aanpassen, was het mogelijk dat mensen met slechte bedoelingen kwaadwillende code in een onschuldig ogende extensie konden opnemen.

Om deze problemen onder handen te nemen, en als onderdeel van bredere inspanningen voor het moderniseren van Firefox in het geheel, zijn we overgegaan naar een nieuw raamwerk voor het ontwikkelen van extensies voor Firefox. Extensies die met de nieuwe standaard zijn gemaakt, zijn veiliger, beter beveiligd en zullen in nieuwe Firefox-versies gewoon blijven functioneren. U kunt Firefox dus nog steeds personaliseren met extensies zoals u dat nu doet, maar met het verschil dat ze in nieuwe Firefox-versies zullen blijven werken.

Noot: vanaf Firefox-versie 57, vrijgegeven op 14 november 2017, werken in Firefox alleen nog extensies die met deze nieuwe technologie zijn gebouwd. Een meerderheid van de meest populaire add-ons is eigenlijk al compatibel, dus de meeste gebruikers zouden geen verschil moeten merken.

Als er niet-compatibele extensies zijn geïnstalleerd, worden deze in de Add-onbeheerder getoond. Klik op de menuknop Fx57Menu en kies Add-onsAdd-ons en thema’s (of typ about:addons in een nieuw tabblad) om de Add-onbeheerder te openen. Niet-compatibele extensies worden vermeld in het paneel Verouderde extensies. Van daaruit zou u aanbevolen vervangingen voor verouderde extensies moeten kunnen vinden.Extensies als Uitgeschakeld, zonder de optie Inschakelen. U vindt meer info in dit Add-ons-blogbericht.