Automatisch afspelen van media toestaan of blokkeren in Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Firefox blokkeert standaard automatisch het afspelen van alle media met geluid. Als u wilt dat een website automatisch media afspeelt of andere wijzigingen aan uw instellingen hiervoor wilt aanbrengen, kunt u een van de onderstaande methoden volgen.

Automatisch afspelen van media altijd toestaan of blokkeren

Om altijd automatisch afspelen voor alle media met geluid toe te staan of te blokkeren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Toestemmingen
    (of voer in het zoekveld Zoeken in OptiesVoorkeurenInstellingen automatisch afspelen in).
    Fx66Permissions-BlockAutoplay
    • Verhinderen dat websites automatisch geluid afspelen is de standaardinstelling. Wanneer aangevinkt is automatisch afspelen van media standaard geblokkeerd.
      Note: als media standaard automatisch op websites worden afgespeeld, zelfs als de instelling is aangevinkt, probeer dan het vinkje te verwijderen en weer te plaatsen.
    • Verwijder het vinkje bij Verhinderen dat websites automatisch geluid afspelen om standaard altijd automatisch afspelen toe te staan.

Uw keuze is van toepassing op alle media voor alle websites, behalve voor websites waarvoor een uitzondering is gemaakt.

Om altijd automatisch afspelen voor alle media met geluid of video toe te staan of te blokkeren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Toestemmingen
    (of voer in het zoekveld Zoeken in OptiesVoorkeurenInstellingen automatisch afspelen in).
    Fx69Permissions-Autoplay
  3. Klik naast Automatisch afspelen op de knop Instellingen….
  4. Gebruik het vervolgkeuzemenu Standaard voor alle websites om te selecteren hoe Firefox moet omgaan met automatisch afspelen van media voor alle websites.
    Fx69Permissions-BlockAutoplay
    • De standaardinstelling Audio blokkeren voorkomt dat alle media met geluid worden afgespeeld.
    • De instelling Audio en video blokkeren blokkeer automatisch afspelen van alle meida, inclusief video, zelfs als audio is uitgeschakeld.
    • De instelling Audio en video toestaan staat alle media toe automatisch af te spelen.
  5. Klik nadat u uw keuze hebt gemaakt op Wijzigingen opslaan.

De geselecteerde instelling is van toepassing op alle media voor alle websites, behalve voor specifieke website-instellingen voor automatisch afspelen.

Website-instellingen

Wanneer Firefox actief media met geluid blokkeert, dan ziet u een speciaal pictogram Fx66BlockAutoplayIcon in de adresbalk. Klik in de adresbalk op Site Info button om het Beheercentrum te openen, waar u de instelling voor Automatisch afspelen van geluid kunt wijzigen. Deze optie verschijnt altijd in het Beheercentrum.Klik op dat pictogram om het vervolgkeuzepaneel Website-informatie te openen, waar u de instellingen voor automatisch afspelen voor die website kunt wijzigen.

De afbeelding ‘Fx66Autoplay-allow-or-block’ bestaat niet.Fx69Autoplay-allow-or-blockFx70Autoplay-allow-or-block
Noot: U kunt de instelling voor automatisch afspelen voor een website ook wijzigen vanuit het paneel Toestemmingen op het venster Pagina-info (vink Standaard gebruiken onder Media automatisch met geluid afspelenGeluid automatisch afspelenAutomatisch afspelen uit en selecteer een ander instelling).
Fx68PageInfo-Permissions-Autoplay

Fx70PageInfo-Permissions-Autoplay

Website-uitzonderingen voor automatisch afspelen beheren

U kunt individuele websites aan de uitzonderingenlijst voor automatisch afspelen toevoegen of ze ervan verwijderen. Om de lijst met websites waarvoor u automatisch afspelen hebt ingesteld als blokkering of toestemming:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Toestemmingen
    (of voer in het zoekveld Zoeken in OptiesVoorkeurenInstellingen automatisch afspelen in).
    Fx66Permissions-BlockAutoplay
  3. Zoek de instelling Verhinderen dat websites automatisch geluid afspelen en klik op Uitzonderingen… om uw lijst te beheren.
    Fx68Permissions-AutoplayExceptions
Noot: als u websites aan de lijst toevoegt, probeer dan de gehele URL voor de webpagina die media bevat te gebruiken als de URL voor de hoofdwebsite niet werkt.

Lijst van website-instellingen voor automatisch afspelen

Uw lijst met instellingen voor automatisch afspelen toont alle ingestelde toestemmingen voor een website die niet uw standaardinstellingen volgen. Om deze instellingen te bekijken of te beheren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Toestemmingen
    (of voer in het zoekveld Zoeken in OptiesVoorkeurenInstellingen automatisch afspelen in).
    Fx69Permissions-Autoplay
  3. Zoek Automatisch afspelen en klik op de knop Instellingen….
    Fx71Permissions-AutoplaySettings
    De lijst Instellingen – Automatisch afspelen wordt geopend.

U kunt het veld Zoeken gebruiken om een bepaalde website te vinden. U kunt ook op de kopteksten Website of Status klikken om de volgorde van de lijst in oplopend of aflopend te wijzigen.

Om een website met een afwijkende instelling voor automatisch afspelen toe te voegen, dient u de website te bezoeken en het paneel Website-informatie te gebruiken, zoals hierboven in Website-instellingen beschreven.

U kunt het vervolgkeuzemenu Status naast een website gebruiken om de instelling voor automatisch afspelen te wijzigen. (Noot: als u de status naar de standaardinstelling wijzigt, wordt de website uit de lijst verwijderd als u de wijzigingen opslaat.)

U kunt om de standaardtoestemmingen voor bepaalde websites te herstellen, de status ervan naar uw standaardinstellingen terugzetten of ze uit deze lijst verwijderen.

Klik op de knop Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen op te slaan.