Installer Firefox på Linux

Revisionsinformation
  • Revision id: 85239
  • Oprettet:
  • Lavet af: scootergrisen
  • Kommentar: Linuxifiseret
  • Gennemgået: Nej
  • Klar til oversættelse: Nej
Revisionsindhold

Denne artikel hjælper dig med at installere Firefox i Linux. Læs om andre styresystemer i artiklerne Installation af Firefox i Windows og Installation af Firefox på en Mac.

Mange Linux-distributioner inkluderer Firefox som standard, og ellers har de fleste af dem et pakkehåndteringssystem, som gør det nemt at installere Firefox. Du bør installere Firefox via pakkehåndtering, som vil:

• Sikre at du har alle nødvendige komponenter (libraries)
  • Installere Firefox, så programmet virker bedst med din distribution
  • Oprette genveje til at starte Firefox
  • Gøre Firefox tilgængelig for alle brugere på din computer
  • Gøre det muligt at fjerne Firefox på samme måde, som du fjerner andre programmer

Pakkehåndtering har dog også nogle ulemper:

• Det er ikke sikkert, du får den seneste version af Firefox
  • Du får måske en version uden Firefox-branding

Installér via pakkehåndtering

I dokumentationen til din Linux-distribution, kan du se hvordan du bruger pakkehåndtering, til at installere Firefox.

Installer uden at bruge pakkehåndtering

Du kan muligvis finde mere præcis vejledning til installation af Firefox i din Linux-distribution på distributionens websted, fx:

• Før du installer Firefox, så kontrollér, om din computer har de nødvendige komponenter installeret. Uden dem vil Firefox ikke virke.
  • Installationsfilen leveres i formatet .tar.bz2. Den indeholder ikke kildekode men kompilerede binære filer, som du blot skal udpakke og køre.
  • Den nedenstående vejledning vil installere Firefox i din hjemmemappe. Bemærk, at kun den aktuelle bruger vil kunne bruge Firefox.
  1. Hent Firefox fra Firefox' downloadside, og gem installationsfilen i din hjemmemappe.
  2. Åbn Terminal, og skift til din hjemmemappe: cd ~
  3. Udpak indholdet af den hentede fil: tar xjf firefox-*.tar.bz2
  4. Luk Firefox, hvis programmet kører.
  5. Kør scriptet firefox i mappen firefox: ~/firefox/firefox, for at starte Firefox.

Firefox burde nu starte. Du kan manuelt oprette et ikon på dit skrivebord, så du kan starte Firefox med musen i stedet for at skulle bruge en kommando i Terminal.

libstdc++5-fejl

Som bemærket ovenfor skal du installere de nødvendige komponenter, for at Firefox kan virke. Mange distributioner inkluderer ikke komponenten libstdc++5 som standard.

Hvis du får vist en fejlmeddelelse, eller hvis du får startet en forkert version af Firefox

Hvis Firefox er installeret ved at følge instruktionerne ovenfor, skal programmet startes med kommandoen: ~/firefox/firefox (fx i Terminal eller via en genvej på skrivebordet).

Hvis du prøver at starte Firefox i Terminal med kommandoen: firefox, vil du enten få startet den version, som fulgte med i din distribution, eller som er installeret med pakkehåndtering, eller du vil få at vide, at programmet ikke er installeret.