Konfigurer nivåene av DNS over HTTPS beskyttelse i Firefox

Merknad: Denne artikkelen gjelder Firefox versjoner fra og med 114.

DNS over HTTPS (DoH) er en anbefalt funksjon som forbedrer personvernet for alle. Når du skriver inn en nettadresse i adresselinjen, sender Firefox en sikker DNS-anmodning over Internett for å slå opp IP-adressen til det nettstedet . DNS-over-HTTPS beskyttelse kan settes til en av fire nivåer.

Konfigurer DoH-beskyttelse

Standardbeskyttelse aktiveres automatisk i Firefox når DNS-over-HTTPS (DoH) aktiveres. Om du vil endre innstillingene eller velge et annet nivå av beskyttelse, følg instruksjonene under:

1. Klikk på menyknappen PhotonMenuButton oppe til høyre i vinduet.
  2. Klikk på Innstillinger.
  3. Klikk på Personvern og sikkerhet på venstre side.
  4. Rull ned til avsnittet DNS over HTTPS.

Fx118WinNorskInnstillingerDoH

Gjennomgang av beskyttelsesnivåene

Standardbeskyttelse

Standardbeskyttelse aktiverer automatisk sikker DNS der det er tilgjengelig og faller tilbake til å bruke standard DNS-oversetter om det oppstår problemer. Standardbeskyttelse tillater at det brukes lokale tjenesteytere når det er mulig. I denne modusen deaktiveres DoH når VPN, foreldrekontroll eller organisasjonsregler er aktive eller når et nettverk melder til Firefox at sikker DNS ikke skal brukes.

Økt beskyttelse

Når Økt beskyttelse er på, brukes DoH hele tiden mot den tilbyderen du velger. Vi bytter bare til en reserveløsning om det oppstår problemer med den valgte tilbyderen.

Maks beskyttelse

Maks beskyttelse bruker alltid sikker DNS, og en sikkerhetsadvarsel blir vist deg om vi ikke kan koble opp mot den sikre DNS-oversetteren, eller dersom den sikre DNS-oversetteren indikerer at det ikke finnes noen adresser for det domenet du prøver å nå. Sikkerhetsadvarselen vil gi deg mulighet til å legge til et unntak for det domenet dersom du vil bruke systemets DNS-oversetter.

Av

Når sikker DNS er av, bruker du standard DNS-oversetter.

Legg til nettsteder i unntakslisten

1. Klikk på menyknappen PhotonMenuButton oppe til høyre i vinduet.
  2. Klikk på Innstillinger.
  3. Klikk på Personvern og sikkerhet på venstre side.
  4. Rull ned til avsnittet DNS over HTTPS.
  5. Klikk på Behandle unntak-knappen.

Fx118WinNorskInnstillingerDoHBehandleUnntak

Ofte spurte spørsmål

Hva er en lokal tjenesteyter?

En lokal tjenesteyter er en DNS-oversetter som kjører i brukerens lokalnett eller Internet Service Provider (ISP). Den lar brukere sikre sine DNS-forespørsler og få sikker tilgang til Internett.

Hvorfor vil et nettverk melde til Firefox at sikker DNS ikke skal brukes?

Noen organisasjoner begrenser tilgang til visse nettsteder. Dersom en organisasjon har sin egen sikre DNS, vil den be Firefox om ikke å omgå den.

For mer informasjon om DNS-over-HTTPS kan du lese gjennom ofte spurte spørsmål (OSSer).

Hva menes med min DoH Status?

DoH status viser om Firefox utfører sikker DNS spørringer. Basert på det beskyttelsesnivået du velger, vises status som Aktiv, Ikke aktive eller Av.
Fx118WinNorskInnstillingerDoHStatus

• Aktiv: Når status er aktiv, sender Firefox sikre DNS-spørringer for å sikre at din nettaktivitet er beskyttet.
  • Ikke aktiv: Firefox detekterer feil eller visse nettverkstilstander som VPN, foreldrekontroll eller organisasjonsregler som melder til Firefox at DoH ikke skal brukes.
  • Av: DoH er deaktivert.

Hvorfor vises ikke status for sikker DNS som aktiv?

Dersom du har aktivert sikker DNS og status er Ikke aktiv, skyldes det som oftest:

1. Firefox klarte ikke å koble opp mot tilbyderen.
  2. Nettstedet lar seg ikke laste.
  3. Opprettelse av forbindelse til tilbyderen tok lenger tid enn forventet.
  4. Du er ikke tilkoblet Internett.
  5. Det oppstod et problem med tilbyderen.
  6. Dette nettstedet eksisterer ikke.