Installer Firefox på Linux

Firefox er i de fleste Linux-distribusjoner allerede installert som standard nettleser. Denne artikkelen forklarer andre måter å laste ned og installere Firefox på Linux

Denne artikkelen gjelder bare Linux. Les Hvordan laste ned og installere Firefox på Mac for instruksjoner for å installere Firefox på Mac.Les Installer Firefox på Windows for instruksjoner for å installere Firefox på Windows.

Installering fra et pakkesystem (Anbefalt)

For å installere Firefox ved hjelp av et pakkesystem, se dokumentasjonen for Linux-distribusjonen du bruker.

Denne metoden er anbefalt fordi den sørger for at Firefox og alle påkrevde biblioteker blir installert og konfigurert optimalt for din distribusjon. En ulempe er at det kan oppstå en liten forsinkelse mellom den offisielle frigivelsen av en ny versjon av Firefox og tidspunktet din distribusjon oppdaterer versjonen den distribuere. Din distribusjon kan også inneholde en variant uten vanlig Firefox branding, eller kun distribuere ESR-versjonen.

Installering fra Flatpak

For å installere Firefox fra Flatpak, installer og konfigurer Flatpak på datamaskinen din. Når Flatpak er installert, åpne Flathub-siden til Firefox og klikk på Install-knappen. Alternativt kan du skrive inn følgende kommando i et terminalvindu:

flatpak install flathub org.mozilla.firefox

Flatpak installerer i utgangspunktet Firefox med samme språk som operativsystemet ditt. Følg instruksjonene for hvordan bruke Firefox på et annet språk om du vil bytte språk.

Installering fra Snap

For å installere Firefox fra Snap, installer Snap på datamaskinen din. Når Snap er installert, åpne Firefox-siden i Snap Store, klikk på Install-knappen og følg instruksjonene. Alternativt kan du skrive følgende kommando i et terminalvindu:

sudo snap install firefox

Om det er tilgjengelig installerer Snap Firefox med språk som operativsystemet ditt. Følg instruksjonene for hvordan bruke Firefox på et annet språk om du vil bytte språk.

Installer Firefox .deb pakke for Debian-baserte distribusjoner

Slik installerer du .deb-pakken fra APT-lageret:

1. Opprett en mappe for å lagre nøkler fra APT-lageret, om det ikke allerede finnes en slik mappe:
    sudo install -d -m 0755 /etc/apt/keyrings
  2. Importer signeringsnøkkelen for Mozillas APT-lager:
    wget -q https://packages.mozilla.org/apt/repo-signing-key.gpg -O- | sudo tee /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc > /dev/null
    Om du ikke har wget installert, gjør du det med: sudo apt-get install wget
  3. Fingeravtrykket skal være 35BAA0B33E9EB396F59CA838C0BA5CE6DC6315A3. Du kan sjekke det med kommandoen:
    gpg -n -q --import --import-options import-show /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc | awk '/pub/{getline; gsub(/^ +| +$/,""); if($0 == "35BAA0B33E9EB396F59CA838C0BA5CE6DC6315A3") print "\nThe key fingerprint matches ("$0").\n"; else print "\nVerification failed: the fingerprint ("$0") does not match the expected one.\n"}'
  4. Neste steg er å legge Mozillas APT-lager til listen din over kilder:
    echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc] https://packages.mozilla.org/apt mozilla main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/mozilla.list > /dev/null
  5. Konfigurer APT til å prioritere pakker fra Mozilla-lageret:
    echo '
    Package: *
    Pin: origin packages.mozilla.org
    Pin-Priority: 1000
    ' | sudo tee /etc/apt/preferences.d/mozilla
  6. Oppdater pakkelisten din og installer .deb pakken for Firefox:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install firefox

Oppsett av forskjellige språk i Firefox med .deb filer

For de som vil bruke Firefox på et annet språk enn amerikansk engelsk, har vi laget .deb-pakker med språkpakker for Firefox. For å installere en spesiell språkpakke, bytt ut fr i eksemplet under med koden for det språket du ønsker, for eksempel no:

sudo apt-get install firefox-l10n-fr

Om du vil ha en oversikt over alle tilgjengelige språkpakker, legg til Mozillas APT-lager, kjør
sudo apt-get update
og kjør så:

apt-cache search firefox-l10n

Data-migrering

Om du brukte Snap eller Flatpak før, må du importere profilen din. Det er to måter å gjøre det på, bruk den som passer deg best:

• Metode 1: Sett opp synkronisering som forklart i Hvordan setter jeg opp Firefox Sync på min datamaskin?.
  • Metode 2: Kopiere filene på datamaskinen din. Sørg for at alle installasjoner av Firefox er avsluttet før du gjør dette:
    • Flatpak:
      mkdir -p ~/.mozilla/firefox/ && cp -a ~/.var/app/org.mozilla.firefox/.mozilla/firefox/* ~/.mozilla/firefox/
    • Snap:
      mkdir -p ~/.mozilla/firefox/ && cp -a ~/snap/firefox/common/.mozilla/firefox/* ~/.mozilla/firefox/

Uansett metode, når du har flyttet profilfilene, start Firefox fra et terminalvindu med kommandoen firefox -P. Velg den profilen du vil bruke. Etter dette førstegangsoppsettet, behøver du ikke å bruke -P-opsjonen neste gang du starter Firefox fra et terminalvindu.

Installering av Firefox fra Mozilla bygg

Før du installerer Firefox fra et Mozilla bygg, sørg for at datamaskinen din har de nødvendige bibliotekene installert. Manglende eller inkompatible biblioteker kan føre til at Firefox ikke fungerer.

System-installasjon av Firefox (for viderekommende brukere)

For å installere Firefox på denne måten, må du kunne logge inn som root eller kunne kjøre sudo-kommandoer.

Denne installasjonen har høyere prioritet enn Firefox-versjonen installert via en pakkesystembehandler. Får å kjøre versjonen installert med pakkesystembehandler din, må du kjøre binærkoden fra et terminalvindu. I de fleste distribusjoner åpner du et terminalvindu og skriver:
/usr/bin/firefox

1. Åpne Firefox nedlastingsside og klikk på Last ned nå-knappen.
  2. Åpne et terminalvindu og bytt til mappen der nedlastingen er lagret. For eksempel:
    cd ~/Downloads
    Pakk ut innholdet av filen som er lastet ned ved å skrive:
    tar xjf firefox-*.tar.bz2

Følgende kommandoer må kjøres om root, eller innledet med sudo.
  3. Flytt den ukomprimerte Firefox-mappen til /opt:
    mv firefox /opt
  4. Lag en symbolsk lenke til den kjørbare Firefox-filen:
    ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/firefox
  5. Last ned en kopi av skrivebords-filen:
    wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/install-firefox-linux/firefox.desktop -P /usr/local/share/applications

Alternativt, dersom wget ikke er installert på datamaskinen din, åpne URLen over, høyreklikk på siden og velg Lagre side som …. Etter lagring/nedlasting, flytt filen til /usr/local/share/applications.

For å sjekke at installasjonen er ok kan du åpne Feilsøkings-siden. I avsnittet Programinfo skal verdien til linjen Programfil være /opt/firefox/firefox-bin.

Lokal-installasjon av Firefox på brukerkonto

Om du ikke kan logge inn som root eller kjøre sudo-kommandoer, eller simpelthen foretrekker å bruke en lokal Firefox på kontoen din, kan du gjøre en lokal installasjon. Dette er også metoden for å ha mange samtidige Firefox-installasjoner med forskjellige versjoner/bygg.
  1. Åpne Firefox nedlastingsside og klikk på Last ned nå-knappen.
    • Du kan også klikke på Avanserte installasjonsalternativer og andre plattformer-lenken under den knappen for å velge at annet bygg: Nightly, Beta, Developer, eller ESR.
  2. Åpne et terminalvindu og bytt til mappen der nedlastingen er lagret. For eksempel:
    cd ~/Downloads
  3. Pakk ut innholdet av filen som er lastet ned. Dette lager en mappe med navn firefox. Etter det kan du slette arkivfilen:
    tar xjf firefox-*.tar.bz2
    rm firefox-*.tar.bz2
  4. Om du lastet ned et spesielt bygg, kan det være lurt å endre navnet på den ukomprimerte mappen. For eksempel:
    mv firefox firefox-nightly
  5. Du kan la den ukomprimerte mappen bli liggende i nedlastingsmappen din, eller flytte den til et annet sted på ditt område. For eksempel:
    mv firefox ~/firefox
  6. Firefox er nå klar til å brukes. Du kan kjøre den direkte fra terminalvinduet:
    ~/firefox/firefox &
  7. Lag en snarvei på skrivebordet. (Dette kan være annerledes i din Linux-distribusjon.)
    • Høyreklikk på skrivebordet og velg Create launcher.
    • Du kan også skrive en kommando i terminalvinduet:
      ln -s ~/firefox/firefox ~/Desktop/
    • Et ikon for skrivebordssnarveien finner du i ~/firefox/browser/chrome/icons/default/
Merk: Denne metoden endrer ikke filtypebindinger i systemet, så lenker (URLer) fra andre applikasjoner vil ikke åpnes i den lokale installasjonen. For denne må du manuelt kopiere lenken/URLen og lime den inn i adresselinjen til den lokale varianten av Firefox.