Hvordan fungerer den innebygde beskyttelsen mot Phishing og Malware?

Firefox har innebygd beskyttelse mot Phishing og skadelig programvare (Malware) for å beskytte deg på nettet. Denne tjenesten advarer deg når en side du besøker har blitt rapportert som en forfalskning av en legitim side (ofte kalt en Phishing-side) eller som et angrepsnettsted som er designet for å skade datamaskinen din (ellers kjent som et nettsted for skadelig programvare eller Malware). Denne tjenesten advarer deg også om du er i ferd med å laste ned filer som er gjenkjent som skadelig programvare.

Hva er nettsvindel? Hva er Phishing?

Nettsvindel (også kjent som Phishing) er en type identitetstyveri der et skadelig nettsted etterligner en legitim nettside for å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon som passord, kontodetaljer eller kredittkortnumre. Phishing-angrep kommer vanligvis fra e-postmeldinger som prøver å få mottakeren til å oppdatere personlig informasjon på en falsk, men realistisk nettside. Mer informasjon om Phishing kan du finne på Antiphishing.org, og det fins et utall eksempler og ressurser på Wikipedias Phishing-side.

Hva er et angrepsnettsted? Hva er skadelig programvare (Malware)?

Malware er programvare som er designet for å infisere datamaskinen din uten at du vet om det. Malware er oftest brukt til å stjele personlig informasjon, sende søppelmail (spam), eller spre mer skadelig programvare.

Angrepsnettsteder er sider som prøver å infisere datamaskinen din med Malware når du kobler deg til. Denne typen angrep kan være veldig vanskelig å oppdage; selv en side som ser harmløs ut kan forsøke å angripe deg. Noen ganger hender det at eieren av nettstedet ikke engang er klar over at siden brukes til slike angrep.

Du kan lese mer om Malware og angrepsnettsteder på StopBadware, en ideell organisasjon som har samarbeidspartnere som Mozilla. Sammen jobber de for å beskytte internettbrukere fra skadelig programvare.

Hvordan fungerer beskyttelsen mot Phishing og Malware i Firefox?

Beskyttelsen mot Phishing og Malware fungerer ved å sammenligne sidene du besøker med en liste over kjente Phishing- og Malwaresider. Disse listene blir automatisk lastet ned og oppdatert hvert 30. minutt når beskyttelsen er aktivert. De tekniske detaljene om protokollene for trygg surfing på nett er også protokollene for trygg surfing på nett er ogsåi/Protocolv2Spec allment tilgjengelig.

Når du laster ned en applikasjonsfil vil Firefox sjekke signaturen. Hvis den er signert, sammenligner Firefox den mot en liste over kjente, trygge utgivere. For filer som ikke er på listen over "trygge" (tillatte) eller på listen over "skadelige" (blokkerte) filer, spør Firefox Googles tjeneste for trygg surfing om programvaren er trygg ved å sende over noe av nedlastingens metadata. *

* Windows-brukere: Denne sjekken over nettet kommer kun til å bli utført i Firefox på Windows for de filene som ikke har en kjent, god utgiver. Mange av de vanlige og trygge programvarene for Windows er signert og dermed vil ikke denne siste sjekken behøves.

Hvilken informasjon blir sent til Mozilla eller dens samarbeidspartnere når beskyttelsen mot Phishing og Malware er aktivert?

Det er to grunner til at Firefox kommer til å kommunisere med Mozillas partnere mens beskyttelsen er aktivert. Den første er under regelmessige oppdateringer av listen over rapporterte Phishing- og Malwaresider. Ingen informasjon om deg eller nettstedene du besøker kommer til å bli kommunisert under disse oppdateringene. Den andre grunnen er i det tilfellet du støter på en side som er på listen over kjente Phishing- og Malwaresider. Før Firefox blokkerer siden, blir det dobbeltsjekket at siden ikke har blitt fjernet fra listen siden siste oppdatering. I begge tilfeller kan eksisterende informasjonskapsler fra google.com, vår listelevrandør, bli sendt.

Mozillas personvern beskriver hva slags data Firefox og Mozilla mottar og hvordan dataene blir håndtert. Hvordan Google håndterer data blir forklart i Googles personvern.

Hvordan bruker jeg beskyttelsen mot Phishing og Malware?

Disse funksjonene er normalt skrudd på, så dersom sikkerhetsinnstillingene dine ikke har blitt endret, bruker du dem nok allerede. Innstillinger for beskyttelsen InnstillingerAlternativer kan bli funnet under fanen Sikkerhet:

1. Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen og velg InnstillingerØverst i Firefox-vinduet, trykk på Verktøy-menyen og velg InnstillingerI menylinjen, trykk på Firefox-menyen og velg Innstillinger ...Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Rediger-menyen og velg Innstillinger

Trykk på menyknappen New Fx Menu og velg AlternativerInstillinger

2. Klikk på fanen Sikkerhet.
  3. Huk av for følgende innstillinger:
    • Blokker nettsider som er rapportert som angrepsnettsted - Denne innstillingen beskytter deg fra skadelige programvarer og filer.
    • Blokker nettsider som er rapportert som nettsvindler - Denne innstillingen advarer deg mot nettsteder som prøver å lure til seg personlig og finansiell informasjon.
    win protection mac protection
  4. Klikk OK for å lagre endringene.Lukk vinduet for å lagre innstillingene.

For å skru av funksjonene, følg de samme punktene for å komme tilbake til fanen Sikkerhet og fjern hakene ved siden av Blokker nettsider som er rapportert som angrepsnettsted og Blokker nettsider som er rapportert som nettsvindler. Deretter klikk OK knappen for å lagre.

For å se om Phishing-beskyttelsen er aktiv, gå inn på vår Phishing test side. Du kan også besøke vår Malware test side for å bekrefte at Firefox blokkerer angrepsnettsted også. Med beskyttelsen aktivert burde ingen av sidene bli lastet inn.

Hva skjer når en side eller fil blir blokkert?

Firefox hindrer siden fra å bli lastet inn og viser advarselen Nettsted rapportert som nettsvindel! for Phishing-sider og Nettsted rapportert som angrepsnettsted! for Malware-sider.

Hvis du laster ned Malware eller spionprogrammer (Spyware) vil Firefox gi beskjed i nedlastingsfanen.

malware warning

Jeg har bekreftet at nettstedet mitt er trygt, hvordan får jeg fjernet det fra listene?

Dersom du eier et nettsted som har blitt angrepet og deretter reparert det, eller hvis du mener at siden ble feilaktig rapportert, kan du sende inn en forespørsel om å få siden din fjernet fra listene. Vi oppfordrer til at eiere av sider som har blitt rapportert etterforsker anklagene nøye; nettsider kan endres til et angrepsnettsted uten synlige forandringer.

Share this article: http://mzl.la/1BAVoBE