Thunderbird installeren in Linux

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 54739
  • Gemaakt:
  • Auteur: Thunderbird Migration
  • Commentaar: Imported from SUMOMO 2014-02-14 09:44:44
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: tb_migration
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Ja
  • Gereed voor vertaling:
  • Gereed voor vertaling door: tb_migration
Inhoud van revisie

Dit artikel toont hoe u Thunderbird in de Ubuntu-distributie van Linux kunt installeren. Installaties in andere distributies van Linux verlopen op een vergelijkbare manier, maar worden niet specifiek in dit artikel beschreven.

In veel Linux-distributies is Thunderbird standaard al aanwezig, en de meeste hebben een pakketbeheersysteem waarmee u Thunderbird eenvoudig kunt installeren. Over het algemeen dient u installaties vanuit pakketbeheer uit te voeren. Pakketbeheer zal:

• verzekeren dat u over alle benodigde bibliotheken beschikt
  • Thunderbird zodanig installeren dat het zo goed mogelijk werkt met uw distributie
  • snelkoppelingen voor het starten van Thunderbird aanmaken
  • Thunderbird beschikbaar maken voor alle gebruikers van uw computer
  • het verwijderen van Thunderbird op dezelfde manier laten plaatsvinden als het verwijderen van andere toepassingen
  • u op de hoogte stellen als er updates voor Thunderbird zijn

Pakketbeheer heeft ook enkele nadelen:

• het biedt mogelijk niet de nieuwste versie van Thunderbird
  • het biedt mogelijk een versie van Thunderbird zonder Thunderbird-handelsmerk

Om deze reden wordt aanbevolen Thunderbird vanuit het Ubuntu-pakketbeheersysteem te installeren, dat vanaf Ubuntu 10.04 in het Ubuntu-softwarecentrum is opgenomen. Zie “Installeren vanuit het Ubuntu-softwarecentrum” hieronder.

Installeren vanaf het Ubuntu-softwarecentrum

De nieuwste officiële versie installeren

Op Ubuntu-systemen (10.4 of hoger) is het Ubuntu-softwarecentrum de eenvoudigste manier om Thunderbird te installeren. Houd er rekening mee dat u de rechten van superuser nodig hebt. Ga naar Toepassingen -> Ubuntu-softwarecentrum en zoek naar Thunderbird:

Klik op installeren en laat het systeem de Thunderbird-toepassing installeren.

Zodra de installatie is voltooid, zult u Thunderbird kunnen starten via Toepassingen -> Internet-> Mozilla Thunderbird Mail/News. Door met de rechtermuisknop op het item te klikken, kunt u het naar verschillende plaatsen kopiëren, zoals het paneel of uw bureaublad:

Installeren via de opdrachtregel

sudo apt-get install thunderbird

Dit is de benodigde opdracht voor het installeren van de nieuwste Thunderbird.

Downloaden en installeren vanaf de Mozilla-website

Als u ervoor kiest niet via het pakketbeheersysteem van uw systeem te installeren, kunt u Thunderbird downloaden en installeren vanaf een installatiebestand.

1. Download het installatiearchief vanaf de Mozilla-website
  2. Pak het Thunderbird-installatiearchief uit
  3. Maak een menu-item voor Thunderbird aan

Het Thunderbird-archief downloaden

Open een webbrowser, ga naar www.mozillamessaging.com/nl/thunderbird/ en klik op de downloadknop om de Nederlandse versie van Thunderbird te downloaden. Klik voor een andere taalversie eerst op de koppeling Andere systemen en talen in de rechterbovenhoek van de pagina en selecteer op de daaropvolgende pagina het gewenste type installatie. Selecteer Bestand opslaan in het downloadvenster en klik op OK.

Het Thunderbird-archief uitpakken

Open het venster Downloads wanneer het downloaden is voltooid, klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u hebt gedownload en selecteer Openen.

Klik op Uitpakken.

Selecteer de map /opt/ en klik op Uitpakken.

Klik zodra het uitpakken is beëindigd op Afsluiten om het proces te voltooien.

Thunderbird toevoegen aan het paneel

Om het starten van Thunderbird makkelijk te maken, kunt u een snelkoppeling op uw bureaublad of in een paneel plaatsen. In niet-Ubuntu-distributies zou u dit net zo moeten kunnen aanpassen als hoe dit hierna voor Ubuntu-gebruikers wordt beschreven. Zie de pagina How to add entries in GNOME menu (en) om hier meer over te lezen.

Terminal gebruiken om Thunderbird te downloaden en te installeren

Als u wilt, kunt u de hele download- en installatieprocedure in Terminal uitvoeren. De eerste twee hierboven beschreven stappen (het Thunderbird-archief downloaden en uitpakken) kunnen met de volgende opdracht worden uitgevoerd:

wget ' http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/3.1.4/linux-i686/en-US/thunderbird-3.1.4.tar.bz2 -O- | ' sudo tar xj -C /opt && sudo ln -s /opt/thunderbird/thunderbird /usr/bin/thunderbird

Houd er rekening mee dat deze opdracht ook een link aanmaakt in /usr/bin/, zodat u Thunderbird vanuit de terminal kunt starten zonder de map ervan op te geven. Pas de volgende delen van de opdracht aan volgens uw wensen en gebruikersomgeving:

• wijzig en-US naar uw taalversie
  • wijzig thunderbird-3.1.4.tar.bz2 naar de gevraagde versie.

Voer uw wachtwoord in om de actie te bevestigen.

Om Thunderbird bij te werken moet u het programma starten als een beheerder:

sudo thunderbird

Om Thunderbird te de-installeren voert u het volgende in:

sudo rm -rf /opt/thunderbird /usr/bin/thunderbird

apt-get - Thunderbird-installatie via de opdrachtregel

Het Ubuntu-softwarecentrum is een grafisch front-end voor het “apt-get”-opdrachtregelsysteem dat het installeren van Thunderbird voor niet-technische gebruikers veel eenvoudiger maakt. Omdat apt-get kennis van de opdrachtregel vereist en technischer van aard is, wordt dit hier niet beschreven.

Als u wat technischer bent aangelegd en apt-get wilt gebruiken om Thunderbird te installeren, raadpleeg dan de documentatie van apt-get op de Debian-website (Ubuntu Linux is gebaseerd op Debian Linux).

Zie ook