Sneller op het internet navigeren met Firefox Suggesties

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.
Firefox Suggesties is een functie die websitesuggesties biedt terwijl u in de adresbalk typt. Dit artikel beschrijft welke soorten suggesties kunnen worden getoond en hoe u de instellingen van Firefox Suggesties aanpast.

Noot: Firefox Suggesties is momenteel beschikbaar in de Verenigde Staten. Voor gebruikers buiten de V.S. worden alleen lokale resultaten (navigatiegeschiedenis, bladwijzers en suggesties uit open tabbladen) geboden.

Wat staat er standaard aan?

Firefox biedt al suggesties van uw standaardzoekmachine als u in de adresbalk typt. Firefox toont u ook automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk op basis van lokale gegevens op uw eigen computer, zoals websites uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en opene tabbladen. Vanaf Firefox versie 92 zien gebruikers in de V.S. deze lokale gegevens onder een label ‘Firefox Suggesties’ in de vervolgkeuzelijst in de adresbalk.

Resultaten van Firefox Suggesties kunnen suggesties bevatten zoals navigatiegeschiedenis, bladwijzers en open tabbladen, alsmede nieuwe, ‘contextuele’ suggesties van Firefox en de partners van Mozilla, waar ook af en toe gesponsorde suggesties tussen kunnen zitten. Contextuele suggestiesSuggesties van het internet en Suggesties van sponsoren zijn ook standaard ingeschakeld. Dit zijn nuttige suggesties van Firefox in relatie tot uw zoekopdracht, en vereisen geen nieuwe gegevenstypen. Lees voor meer info over Firefox Suggesties en uw gegevens deze blogpost van Mozilla.

Slimmere suggesties (aanmelden)

Mozilla rolt een nieuw aanbod voor de Firefox Suggesties-ervaring uit – ‘Firefox Suggesties met slimmere contextuele suggesties’. Deze instelling is standaard uitgeschakeld. Als u deze optionele functie inschakelt, haalt Firefox aanvullende suggesties in realtime op van een Mozilla-service en stuurt het uw zoekopdrachten (wat u intypt in de adresbalk) en locatie op stadsniveau (wat er in de buurt en relevant is, bepaald door uw IP-adres) naar Mozilla. Firefox informeert de service ook als u op een geboden suggestie klikt. Deze functie vereist toegang tot nieuwe gegevens, dus u dient bevestigend aan te melden voordat deze functie wordt ingeschakeld. Om deze verbeterde suggesties in te schakelen dient u op Suggesties toestaan te klikken als u een notificatieprompt ontvangt, die in eerste instantie wordt aangeboden aan een klein aantal gebruikers in de V.S. (lees deze blogpost van Mozilla voor meer info).

Instellingen van Firefox Suggesties beheren

U kunt de soorten suggesties die worden getoond op elk moment wijzigen. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Selecteer links Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Adresbalk – Firefox Suggesties.
    Fx9201settingsAddressBar-FirefoxSuggest
    • Om traditionele adresbalksuggesties, zoals resultaten uit uw navigatiegeschiedenis en bladwijzers, te tonen, plaatst u een vinkje bij de bijbehorende velden of haalt u het weg.
    • Om contextuele suggesties van het internet of Mozilla’s partners in of uit te schakelen, plaats u een vinkje naast Contextuele suggesties of haalt u het weg. (U kunt contextuele suggesties zonder gesponsorde resultaten inschakelen door het vinkje weg te halen bij de optie om af en toe gesponsorde suggesties te tonen.)
Noot: als u de tekst Firefox heeft toegang tot uw locatie, zoekopdrachten en bezochte websites ziet onder de instelling Contextuele suggesties, dan is Firefox Suggesties met slimmere suggesties nu beschikbaar voor u. Als u deze tekst niet ziet, dan zijn ‘slimmere contextuele suggesties’ niet beschikbaar of ingeschakeld.

Welke instellingen staan standaard aan?

De volgende instellingen van Firefox Suggesties zijn standaard ingeschakeld:

• Navigatiegeschiedenis– Paginatitels en webadressen uit uw geschiedenis, gebruikmakend van lokale gegevens op uw eigen computer
  • Bladwijzers– Paginatitels, webadressen en labels uit uw bladwijzers
  • Open tabbladen – Pagina’s die momenteel in andere tabbladen zijn geopend
  • Zoekmachines – Relevante zoektermen of oplossingsknoppen in relatie tot de taak of het antwoord waar u naar zoekt
  • Suggesties van het web – Contextuele suggesties van Firefox in relatie tot uw zoekopdracht, waarvoor geen nieuwe gegevens nodig zijn
  • Suggesties van sponsoren – Incidentele gesponsorde suggesties in relatie tot uw zoekopdracht, waarvoor geen nieuwe gegevens nodig zijn

U kunt deze instellingen op elk moment in- of uitschakelen. Lees voor meer info over Firefox Suggesties en uw gegevens deze blogpost van Mozilla.

Voor welke instelling kunt u zich aanmelden?

De volgende instelling van Firefox Suggesties is standaard uitgeschakeld en de mogelijkheid om u ervoor aan te melden is alleen beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers in de V.S.:

• De Firefox Suggesties-ervaring verbeteren – Een nieuwe zoekervaring die wordt uitgerold en Mozilla in staat stelt uw zoekopdrachtgegevens te verwerken om de functie Firefox Suggesties te ontwikkelen. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

Als u voor deze ervaring bent geselecteerd, wordt de instelling alleen ingeschakeld als u expliciet ‘Toestaan’ selecteert via een aanmeldingsscherm, of door de Instellingen van Firefox te openen en ‘De Firefox Suggesties-ervaring verbeteren’ selecteert. Lees hieronder hoe u kunt vaststellen of u bent aangemeld voor deze ervaring en hoe u uw instellingen kunt aanpassen. Klik hier voor meer info over de nieuwe gegevens die worden verwerkt.

Hoe bepaal ik welke Firefox Suggesties-ervaring ik heb?

Om te bekijken welke Firefox Suggesties-ervaring is ingeschakeld:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Selecteer Privacy & Beveiliging in het linkerpaneel.
  3. Scroll naar de sectie Adresbalk – Firefox Suggesties.
    • Als u de instelling De Firefox Suggesties-ervaring verbeteren niet ziet, zit u in de oude ervaring.
    • Als u de instelling De Firefox Suggesties-ervaring verbeteren ziet, bent u aangemeld voor de nieuwe ervaring. Standaard is deze instelling uitgeschakeld. De schakelaar naast de instelling schakelt de ervaring in of uit. Voor extra duidelijkheid vat het grijze informatieveld uw gemaakte keuzes voor Firefox Suggesties samen.

Firefox Suggest Experience setting

Als het grijze informatieveld de tekst Gebaseerd op uw selectie ontvangt u suggesties van het internet, waaronder gesponsorde suggesties. We verwerken uw zoekopdrachtgegevens om de functie Firefox Suggesties te ontwikkelen. ziet, hebt u onze nieuwste zoekervaring ingeschakeld.

Als het grijze informatievak de tekst Op basis van uw selectie ontvangt u suggesties van het web, waaronder gesponsorde websites. We verwerken uw zoekopdrachtgegevens niet. ziet, hebt u onze nieuwste zoekervaring uitgeschakeld.

Hoe pas ik mijn instellingen aan?

Om uw instellingen voor de soorten suggesties die in de adresbalkresultaten worden getoond aan te passen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Selecteer in het linkerpaneel Privacy & Beveiliging.
  3. Scroll naar de sectie gelabeld Adresbalk – Firefox Suggesties.
  4. De volgende aanvinkvelden zijn voor de traditionele adresbalksuggesties op basis van locale gegevens. Plaats een vinkje of haal het weg bij de volgende instellingen om deze in of uit te schakelen:
    • Navigatiegeschiedenis
    • Bladwijzers
    • Open tabbladen
    • Snelkoppelingen
    • Zoekmachines
  5. Zet de schakelaar in of uit om het volgende in of uit te schakelen:
    • Suggesties van het web
    • Suggesties van sponsoren
  6. Als u zich hebt aangemeld voor de nieuwe ervaring, zet dan de schakelaar naast De Firefox Suggesties-ervaring verbeteren aan of uit. Het grijze informatieveld vat uw keuzes voor Firefox Suggesties samen.

FxSuggestsettings1

Wie zijn Mozilla’s partners?

We zijn partnerschappen met organisaties aangegaan om enkele van deze suggestietypen te bieden. Privacy is fundamenteel voor de missie van Mozilla, en we werken alleen samen met partners die voldoen aan onze privacynormen voor Firefox. Voor gesponsorde resultaten is onze voorkeurspartner adMarketplace. We bieden ook resultaten van Wikipedia. Resultaten van Wikipedia zijn niet gesponsord.

Veelgestelde vragen

Als u meer vragen over Firefox Suggesties hebt, bezoek dan de Veelgestelde vragen over Firefox Suggesties.