Menuoverzicht TB

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit menuoverzicht beschrijft elk menuonderdeel in het hoofdvenster van Mozilla Thunderbird.

Inhoudsopgave

Thunderbird

Over Thunderbird

Geeft een dialoogvenster weer met informatie over Thunderbird, waaronder de huidige versie en een korte lijst met medewerkers.

Voorkeuren…

Geeft het venster OptiesVoorkeuren weer, waarin u veel optiesvoorkeuren in Thunderbird kunt wijzigen.

Thunderbird afsluiten

Sluit alle Thunderbird-vensters, annuleert alle actieve downloads en sluit Thunderbird volledig af. Als u dit menu-item toevallig selecteert terwijl meer dan één tabblad of venster is geopend, zal Thunderbird vragen uw keuze te bevestigen, om ongewild afsluiten te voorkomen. U kunt deze waarschuwing uitschakelen door het vakje Mij waarschuwen bij het sluiten van meerdere tabbladen in het paneel Tabbladen van Extra > OptiesBewerken > VoorkeurenThunderbird > Voorkeuren uit te vinken. Thunderbird zal u ook waarschuwen als op dat moment bestanden worden gedownload.

Bestand

Nieuw…

Geeft een submenu met diverse opties weer.

Bericht

Opent een venster voor het opstellen van een nieuw bericht.

Map…

Opent een dialoogvenster voor het aanmaken van een nieuwe map of submap in een willekeurige account. Dit item verschijnt alleen bij e-mail- en RSS-accounts.

Opgeslagen zoekopdracht…

Opent een dialoogvenster voor het aanmaken van een nieuwe Opgeslagen zoekopdracht in een willekeurige account. Dit item verschijnt alleen bij e-mail- en RSS-accounts.

E-mailaccount…

Start de wizard Nieuwe account. Deze wizard helpt bij het instellen van een nieuwe account.

Andere accounts…

Start de wizard Andere accounts. Deze wizard helpt bij het instellen van een nieuwe nieuws- of RSS-feed-account.

Adresboekcontact…

Opent een dialoogvenster voor het aanmaken van een nieuw contact in het adresboek.

Opgeslagen bericht openen…

Geeft het dialoogvenster Bericht openen weer, waarin u een eerder opgeslagen bericht vanaf uw lokale schijven of netwerk kunt selecteren.

Bijlagen

Geeft een submenu weer dat alle bijlagen in het huidig geselecteerde bericht toont (als deze bestaan). Elke bijlage heeft een eigen submenu met de optie om de bijlage te openen of op te slaan.

Alles opslaan…

Kies hiervoor om alle bestanden die aan een bericht zijn gekoppeld op te slaan naar een bepaalde locatie op uw computer.

Alles ontkoppelen…

Kies hiervoor om alle bestanden die aan een bericht zijn gekoppeld te verwijderen en op te slaan naar een bepaalde locatie op uw computer.

Alles verwijderen…

Kies hiervoor om alle bestanden die aan een bericht zijn gekoppeld te verwijderen.

Sluiten

Sluit het huidige venster.

Opslaan als

Geeft een submenu weer.

Bestand

Geeft een dialoogvenster ‘Bericht opslaan als’ weer, waarin u een locatie op uw lokale harde schijven of netwerk kunt selecteren om een kopie van het bericht dat u op dat moment leest op te slaan. U kunt het bericht opslaan als het bestandstype .eml, .html of .txt. In de Windows-versie kunt u deze selecteren onder ‘Opslaan als type:’, in de Linux-versie wijzigt u de standaardextensie ‘.eml’ naar ‘.html’ of ‘.txt’ als u het bericht in één van deze andere formaten wilt opslaan. (Noot: de enige manier om een bestand in het formaat ‘.eml’ te openen in de Linux-versie is via de menukeuze Bestand > Opgeslagen bericht openen.)

Sjabloon

Slaat het bericht dat u op dat moment leest op in de map Sjablonen van de huidige e-mailaccount.

Nieuwe berichten ophalen voor

Geeft een submenu weer waarin u kunt aangeven welke accounts op nieuwe berichten dienen te worden gecontroleerd.

Alle accounts

Thunderbird zal alle e-mail- en RSS-accounts op nieuwe berichten controleren.

Huidige account

Thunderbird zal berichten ophalen voor de account die op dat moment is geselecteerd.

Niet-verzonden berichten verzenden

Verzendt berichten die zich in de wachtrij in uw Postvak UIT bevinden.

Abonneren…

Opent een dialoogvenster waarmee u zich bij IMAP-mappen of nieuwsgroepen kunt abonneren of uitschrijven.

Map verwijderen

Verwijdert de map die op dat moment is geselecteerd.

Mapnaam wijzigen…

Opent een dialoogvenster waarmee u de op dat moment geselecteerde map kunt hernoemen. De mappen Postvak IN, Concepten, Sjablonen, Verzonden, Ongewenst en Prullenbak kunnen niet worden hernoemd.

Mappen comprimeren

Wanneer u een bericht verwijdert, wordt dit niet echt uit de map verwijderd, maar alleen als verwijderd gemarkeerd. Thunderbird ziet deze markering en weet dat het dit bericht niet moet weergeven. Het comprimeren van mappen zal Thunderbird opdragen alle berichten die als verwijderd zijn gemarkeerd te verwijderen, in alle mappen van de op dat moment geselecteerde account. Dit proces verwijdert extra ruimte in de mailbestandsmappen en kan grote hoeveelheden hardeschijfruimte vrijmaken.

Prullenbak leegmaken

Leegt de prullenbakmap van de op dat moment geselecteerde account.

Offline

Geeft een submenu weer.

Offline werken

Schakelt Thunderbird naar de offlinemodus. Hiermee kunt u e-mail lezen en opstellen terwijl u niet met een netwerk bent verbonden.

Nu downloaden / synchroniseren…

Deze keuze brengt het venster Berichten downloaden en synchroniseren naar voren, waarmee u berichten voor e-mail en nieuwsgroepen die u voor offlinegebruik hebt geselecteerd kunt downloaden en berichten in uw map Postvak UIT kunt verzenden.

Offline-instellingen

Opent een dialoogvenster waarmee u de voorkeuren voor offlinegebruik kunt instellen.

Berichten met ster ophalen

Deze keuze zal alle berichten voor offlinegebruik die u met een ster hebt gemarkeerd downloaden.

Geselecteerde berichten ophalen

Deze keuze zal alle berichten voor offlinegebruik die u hebt geselecteerd downloaden.

Pagina-instellingen…

Opent het dialoogvenster Pagina-instellingen, waarmee u printereigenschappen kunt instellen.

Afdrukken

Geeft het dialoogvenster Afdrukken weer, waarin u het aantal af te drukken exemplaren etc. kunt opgeven. Klik op OK om de pagina af te drukken.

AfsluitenAfsluiten

Sluit alle Thunderbird-vensters, annuleert alle actieve downloads en sluit Thunderbird volledig af. Als u dit menu-item per ongeluk selecteert terwijl er meer dan één tabblad of venster is geopend, zal Thunderbird vragen uw keuze te bevestigen, om onbedoeld afsluiten te voorkomen. Thunderbird zal u ook waarschuwen als op dat moment bestanden worden gedownload.

Bewerken

Ongedaan maken

Maakt de laatste actie in een tekstveld ongedaan. Als u later besluit dat u een actie niet ongedaan wilt maken, gebruikt u de opdracht Opnieuw uitvoeren.

Opnieuw uitvoeren

Voert de opdracht voor het Ongedaan maken opnieuw uit.

Knippen

Knipt de geselecteerde tekst uit een tekstveld en plaatst dit op het klembord. Plak de tekst elders via de opdracht Plakken.

Kopiëren

Kopieert de geselecteerde tekst naar het klembord. Plak de tekst in een tekstveld via de opdracht Plakken.

Plakken

Plakt tekst die op het klembord is geplaatst in een tekstveld.

Bericht verwijderen

Verwijdert het huidige bericht of geselecteerde berichten. Dit item verschijnt alleen wanneer een bericht in het berichtenlijstvenster is geselecteerd, voor e-mail- en RSS-accounts.

Selecteren

Geeft een submenu weer.

Alle

In het berichtvenster selecteert deze opdracht alle berichten in de op dat moment geselecteerde map. Bij het bekijken of opstellen van een bericht selecteert dit alle tekst van het bericht.

Conversatie

Selecteert alle berichten in de op dat moment geselecteerde conversatie.

Berichten met ster

Selecteert alle berichten die met een ster zijn gemarkeerd.

Zoeken

Geeft een submenu weer.

In dit bericht zoeken…

Geeft de zoekbalk onder in het berichtvenster weer. Voer de tekst waarnaar u wilt zoeken in het tekstveld in, en terwijl u typt zal Thunderbird automatisch de eerste instantie van de ingevoerde tekst in het bericht vinden en selecteren. Klik op Volgende of Vorige om de tekst op overige plaatsen in het bericht te vinden, en klik op Alles markeren om alle voorkomens van de tekst in het bericht te markeren.

Opnieuw zoeken

Zoekt naar de volgende instantie van de opgegeven tekst bij het gebruik van de opdracht In dit bericht zoeken…

Berichten zoeken…

Geeft het dialoogvenster Berichten zoeken weer.

Adressen zoeken…

Geeft het dialoogvenster Adresboek uitgebreid doorzoeken weer.

Favoriete map

Het markeren van een map of nieuwsgroep als een favoriete map zal ervoor zorgen dat deze in het mappenvenster verschijnt wanneer u Beeld > Mappen > Favoriete gebruikt.

Map- of accounteigenschappen

Geeft de eigenschappen voor de geselecteerde map of nieuwsgroep weer, of opent het dialoogvenster Accountinstellingen als een account is geselecteerd.

OptiesVoorkeuren

Geeft het venster OptiesVoorkeuren weer, waarin u veel optiesvoorkeuren in Thunderbird kunt wijzigen.

Beeld

Werkbalken

Geeft een submenu weer.

E-mailwerkbalk

Schakelt de zichtbaarheid van de e-mailwerkbalk in en uit, die normaal gesproken standaard opdrachtknoppen bevat (Verzenden, Opstellen, Beantwoorden etc.).

Aanpassen…

Geeft het dialoogvenster Werkbalk aanpassen weer. U kunt hier werkbalkknoppen naar/van de werkbalken slepen. U kunt ook met de rechtermuisknop op de navigatiewerkbalk klikken en Aanpassen… selecteren om dit dialoogvenster zichtbaar te maken.

Vormgeving

Geeft een submenu weer.

Klassiek beeld

Wijzigt de lay-out van het hoofdvenster van Thunderbird naar de klassieke 3 vensterweergave. Het venster is in twee kolommen verdeeld. De linkerkolom bevat het mappenvenster. De rechterkolom bevat de berichten.

Breed beeld

Wijzigt de lay-out van het hoofdvenster van Thunderbird naar een 3 vensterweergave, waarbij het berichtvenster de volledige breedte van het venster gebruikt. De bovenste helft van het venster is in twee kolommen verdeeld. De linkerkolom bevat het mappenvenster. De rechterkolom bevat de berichten.

Verticaal beeld

Wijzigt de lay-out van het hoofdvenster van Thunderbird naar een 3 vensterweergave, met de vensters naast elkaar. De linkerkolom bevat het mappenvenster. De middelste kolom bevat de berichten. De rechterkolom bevat het berichtvenster.

Berichtvenster

Schakelt de zichtbaarheid van het berichtvenster in het hoofdvenster van Thunderbird in en uit.

Mappen

Geeft een submenu weer. De mapoptie die hier is geselecteerd bepaalt wat er in de linkerkolom van het hoofdvenster van Thunderbird wordt weergegeven.

Samengevoegde

Samengevoegde mappen (voorheen bekend als “slimme mappen”) combineren gelijksoortige postvakken van meerdere accounts. Als u bijvoorbeeld twee e-mailaccounts hebt, zullen samengevoegde mappen de postvakken IN, postvakken UIT, concepten en andere gelijksoortige mappen van de twee accounts combineren.

Alle

Deze keuze zal alle mappen in het mappenvenster weergeven.

Ongelezen

Deze keuze zal alleen mappen die ongelezen berichten bevatten in het mappenvenster weergeven.

Favoriete

Deze keuze zal alleen mappen die als een favoriete map zijn gemarkeerd in het mappenvenster weergeven.

Recente

Deze keuze zal alleen mappen die onlangs zijn bekeken in het mappenvenster weergeven.

Sorteren op

Geeft een submenu weer, waarin u het berichtkenmerk kunt selecteren dat wordt gebruikt om de weergave van berichten te ordenen.

Conversaties

Geeft een submenu weer, waarin u het kenmerk van een berichtconversatie kunt selecteren dat wordt gebruikt om de weergave van berichten te ordenen.

Berichtkopregels

Geeft een submenu weer.

Alle

Geeft volledige berichtkopregels voor het bericht weer.

Normaal

Geeft alleen de kopregels Onderwerp, Van, Datum en Aan voor berichten weer.

Berichtopmaak als

Berichten die in HTML-opmaak zijn verzonden kunnen in plattetekstformaat, in een “opgeschoonde” versie genaamd Simple HTML of in volledig HTML worden bekeken.

Bijlagen in bericht weergeven

Wanneer dit is aangevinkt, verschijnen bijlagen binnen de berichtkern. Wanneer dit is uitgevinkt, worden bijlagen alleen in het venster Bijlagen weergegeven.

Zoomen

Geeft een submenu weer.

Inzoomen

Geeft de tekst van een bericht een stap groter weer.

Uitzoomen

Geeft de tekst van een bericht een stap kleiner weer.

Herinitialiseren

Zet de weergavegrootte van tekst terug naar de standaardwaarde.

Alleen tekst zoomen

Als deze optie is aangevinkt, zullen Inzoomen en Uitzoomen alleen betrekking hebben op het tekstgedeelte van berichten, niet op bijlagen die in het bericht worden weergegeven. Als dit niet is aangevinkt, zullen zowel tekst als bijlagen door in- en uitzoomen worden beïnvloed.

Tekenset

Geeft een submenu weer dat wordt gebruikt om alternatieve tekensets te selecteren.

Berichtbron

Geeft het volledige bericht weer zoals het is ontvangen. De kopregels, kern en bijlagen worden in platte tekst getoond.

Berichtbeveiligingsinfo

Geeft een dialoogvenster weer met informatie die aangeeft of het huidige bericht digitaal is ondertekend en of het bericht is verzonden met gebruikmaking van versleuteling.

Ga

Geeft een submenu weer.

Volgende

Geeft een submenu weer.

Bericht

Selecteert het volgende bericht in de huidige map of nieuwsgroep.

Ongelezen bericht

Selecteert het volgende ongelezen bericht in de huidige map of nieuwsgroep.

Bericht met ster

Selecteert het volgende bericht dat met een ster is gemarkeerd in de huidige map of nieuwsgroep.

Ongelezen conversatie

Selecteert de volgende ongelezen conversatie in de huidige map of nieuwsgroep.

Vorige

Geeft een submenu weer.

Bericht

Selecteert het vorige bericht in de huidige map of nieuwsgroep.

Ongelezen bericht

Selecteert het vorige ongelezen bericht in de huidige map of nieuwsgroep.

Bericht met ster

Selecteert het vorige bericht dat met een ster is gemarkeerd in de huidige map of nieuwsgroep.

Vooruit

Selecteert het volgende bekeken bericht.

Terug

Selecteert het vorige bekeken bericht.

E-mail-startpagina

Geeft de welkomstpagina van Thunderbird weer.

Bericht

Geeft een submenu weer.

Nieuw bericht

Opent een venster voor het aanmaken van een nieuw e-mail- of nieuwsgroepbericht.

Archiveren

Verplaatst een e-mail- of nieuwsgroepbericht naar het archief.

Beantwoorden

Beantwoordt de op dat moment geselecteerde e-mailberichten. Voor elk geselecteerde bericht zal één opstelvenster worden geopend. (Deze menuoptie wordt alleen weergegeven als een of meer e-mailberichten zijn geselecteerd.)

Afzender beantwoorden

Wanneer u op Beantwoorden klikt tijdens het bekijken van een nieuwsgroepbericht, wordt het antwoord standaard naar de nieuwsgroep verzonden. Gebruik Afzender beantwoorden om de afzender rechtstreeks te beantwoorden, in plaats van de nieuwsgroep. (Deze menuoptie wordt alleen weergegeven als een nieuwsgroepbericht is geselecteerd.)

Nieuwsgroep beantwoorden

Creëert een antwoord op een nieuwsgroepbericht dat naar de nieuwsgroep zal worden verzonden. (Deze menuoptie wordt alleen weergegeven als een nieuwsgroepbericht is geselecteerd.)

Allen beantwoorden

Beantwoordt de afzender en CC-ontvangers van het op dat moment geselecteerde e-mail- of nieuwsgroepbericht.

Lijst beantwoorden

Als u een bericht hebt ontvangen omdat u lid bent van een mailinglijst waarnaar het bericht was verzonden, zal deze optie een berichtantwoord aanmaken dat gericht wordt aan de mailinglijst.

Doorsturen

Stuurt de op dat moment geselecteerde e-mail- of nieuwsgroepberichten door.

Doorsturen als

Geeft een submenu weer.

In het bericht

Kopieert de tekst van het door te sturen bericht naar de kern van het nieuwe bericht.

Bijlage

Voegt het door te sturen bericht als een bijlage in het e-mailbericht toe.

Bericht als nieuw bewerken

Opent het huidige bericht in een berichtopstelvenster, zodat u het kunt bewerken. Houd er rekening mee dat uw adres zich in het Aan-veld bevindt.

Bericht openen

Opent het op dat moment geselecteerde bericht in een nieuw berichttabblad.

Verplaatsen naar

Verplaatst op dat moment geselecteerde e-mailberichten naar een andere map.

Kopiëren naar

Maakt een kopie van de op dat moment geselecteerde e-mail- of nieuwsgroepberichten naar een andere map.

Opnieuw naar (map) verplaatsen

Verplaatst het op dat moment geselecteerde e-mailbericht naar dezelfde locatie als waarnaar u de vorige keer een bericht hebt verplaatst.

Labelen

Wijst een label toe aan de e-mail- of nieuwsgroepberichten. Labels worden geconfigureerd in het paneel Weergave in het venster Voorkeuren (Linux en Mac) of Opties (Windows).

Markeren

Geeft een submenu weer.

Als gelezen

Markeert de geselecteerde e-mail- of nieuwsgroepberichten als gelezen.

Conversatie als gelezen

Als het bericht onderdeel is van een nieuwsgroep- of e-mailconversatie, worden alle berichten in de conversatie gemarkeerd als gelezen.

Als gelezen op datum…

Gebruik dit om alle e-mail- of nieuwsgroepberichten tot aan een bepaalde datum te markeren als gelezen.

Alles als gelezen

Dit zal alle berichten in de huidige map of nieuwsgroep markeren als gelezen.

Ster toevoegen

Wijst een ster toe aan het op dat moment geselecteerde bericht.

Als ongewenst bericht

Markeert de op dat moment geselecteerde e-mailberichten als ongewenst.

Als gewenst bericht

Maakt de markering als ongewenst van de op dat moment geselecteerde e-mailberichten ongedaan.

Ongewensteberichtenverwerking uitvoeren

Dit zal de berichten verwerken die als ongewenst zijn gemarkeerd volgens de instellingen in de Voorkeuren (Linux en Mac) of Opties (Windows) en in de Accountinstellingen.

Filter maken op basis van bericht…

Dit zal een venster openen waarin u een nieuwe filterregel kunt aanmaken. Standaard zal het adres van de afzender fungeren als een van de zoekcriteria.

Conversatie negeren

Dit zal alle berichten in de huidige conversatie markeren als gelezen. (Deze optie wordt alleen weergegeven als een nieuwsgroepbericht is geselecteerd.) De volgende keer dat u de nieuwsgroep bekijkt zal de genegeerde conversatie niet in het berichtenlijstvenster verschijnen, en nieuwe berichten in de conversatie zullen automatisch worden gemarkeerd als gelezen. Gebruik het menu Beeld > Conversaties om genegeerde conversaties weer zichtbaar te maken.

Subconversatie negeren

Deze optie wordt gebruikt om nieuwsgroepberichten die antwoorden op een subconversatie zijn te negeren. Stel dat een discussie drie geneste berichten bevat. Als u alle antwoorden op het derde bericht wilt negeren maar antwoorden op de eerste twee berichten wel wilt zien, zou u deze menuoptie kunnen gebruiken terwijl het derde bericht wordt weergegeven.

Conversatie volgen

Het markeren van een conversatie als “gevolgd” plaatst een “oog”-pictogram naast het eerste bericht van de conversatie in het berichtenlijstvenster. U kunt vervolgens filteren op gevolgde conversaties via het menu Beeld > Conversaties.

Extra

Geeft een submenu weer.

Opgeslagen bestanden

Opent het dialoogvenster Opgeslagen bestanden. Dit wordt gebruikt om bestanden te bekijken die met berichten waren gekoppeld (of anderszins verbonden). Alleen bestanden die eerder zijn geopend worden in dit dialoogvenster getoond.

Add-ons

Opent de add-onbeheerder. Deze applet wordt gebruikt voor het installeren, bekijken, bijwerken en verwijderen van add-ons.

Activiteitenbeheerder

De applet Activiteitenbeheerder geeft een lijst weer van Thunderbirds recente acties, zoals het verbinden met mailservers, het synchroniseren van berichten, en het verwijderen en verplaatsen van berichten. De activiteitenbeheerder wordt gebruikt voor probleemoplossingsdoeleinden.

Berichtenfilters…

De applet Berichtenfilters wordt gebruikt voor het bekijken, aanmaken, verwijderen en bewerken van mailfilters.

Filters toepassen op map

Deze optie zal de berichtenfilters toepassen op de map die op dat moment is geselecteerd.

Filters toepassen op bericht

Deze optie zal de berichtenfilters toepassen op het bericht dat op dat moment is geselecteerd.

Ongewensteberichtenverwerking uitvoeren op map

De Ongewensteberichtenverwerking wordt normaal gesproken uitgevoerd tijdens het ontvangen van berichten. Met deze optie kunt u de verwerking echter handmatig opnieuw uitvoeren op de map die op dat moment is geselecteerd.

Ongewenste berichten uit map verwijderen

Verwijdert alle berichten die zijn gemarkeerd als ongewenst bericht in de map die op dat moment is geselecteerd.

Importeren…

Gebruik de functie Importeren voor het importeren van berichten, adresboeken, instellingen en filters van e-mailclients zoals Microsoft Outlook, Qualcomm Eudora etc.

Foutconsole

De Foutconsole geeft fouten, waarschuwingen en statusberichten van Thunderbird en eventuele add-ons weer. Het geeft ook CSS-problemen in feedpagina’s weer.

Opties…

Geeft het venster OptiesVoorkeuren weer, waarin u veel optiesvoorkeuren in Thunderbird kunt wijzigen.

Zie ook