De Java-plug-in gebruiken om interactieve inhoud op websites weer te geven

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 35219
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie
Belangrijk: Firefox laat de Java-plug-in niet meer automatisch uitvoeren, omdat deze last heeft van een beveiligingslek. Indien nodig kunt u Java echter wel op vertrouwde websites gebruiken. Lees hier hoe.

Veel webpagina’s gebruiken Java-applets voor interactieve inhoud, zoals onlinespellen. Voordat Firefox Java-applets kan uitvoeren moet u de Java-plug-in op de juiste manier hebben geïnstalleerd en ingeschakeld. Java is een programmeertaal die op Windows, Mac, Linux en andere computersystemen kan worden uitgevoerd. Dit artikel helpt u bij het installeren of bijwerken van Java, en het werkend krijgen ervan in Firefox.

• Java is niet hetzelfde als JavaScript (zie dit artikel voor informatie over JavaScript).

Java testen

Er zijn een aantal online-hulpmiddelen waarmee u kunt vaststellen of Java in Firefox is geïnstalleerd en ingeschakeld.

Java inschakelen

Als Java niet werkt, controleer dan of de Java-plug-in is ingeschakeld in het tabblad Add-onbeheerder:

1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Klik op de vermelding Java (TM) Platform pluginJava Plug-in 2 for NPAPI Browsers (Mac OS 10.5 & 10.6) of Java Applet Plug-in (Mac OS 10.7 en hoger)Java plugin om deze plug-in te selecteren.
  4. Klik op de knop Inschakelen (als hier Uitschakelen staat, is Java al ingeschakeld).
Noot: u hoeft alleen de “Java(TM) Platform”-plug-in in te schakelen, als deze is uitgeschakeld. De “Java Deployment Toolkit”-plug-in wordt door Java-ontwikkelaars gebruikt om uw Java-versie te detecteren en hun Java-toepassingen uit te rollen en hoeft niet te worden ingeschakeld om Java te laten werken.

Andere software die Java kan blokkeren

Zelfs als Java in Firefox is geïnstalleerd en ingeschakeld, kan het door andere software of add-ons voor Firefox worden geblokkeerd, zoals de volgende:

• De softwarefirewall ZoneAlarm Pro kan Java blokkeren. Zie het ZoneAlarm Pro-forum (en) voor meer informatie over het inschakelen van Java via dit programma.
  • De NoScript-extensie voor Firefox blokkeert Java. Zie de NoScript FAQ (en) voor meer informatie.

Java installeren of bijwerken

Handmatige installatie of update

1. Ga naar de downloadpagina op java.com.
  2. Klik op de knop Gratis Java-download.
  3. Klik op de knop Ga akkoord met de licentiebepalingen en start de gratis download en vervolgens op Bestand opslaan.
  4. Druk op Ctrl + J om het venster Downloads te openen, klik met de rechtermuisknop op het zojuist gedownloade bestand en selecteer Openen (of dubbelklik op het bestand in de bestandsverkenner) om de installatie uit te voeren.
  5. Nadat de installatie is voltooid, moet u Firefox herstarten.

Automatische update

Java voor Windows bevat de functie Java-update die periodiek op updates controleert en u laat weten wanneer een update voor installatie beschikbaar is.

Noot: om potentiële beveiligingsrisico’s te vermijden en schijfruimte te besparen, dient u oudere Java-versies die mogelijk nog zijn geïnstalleerd te verwijderen. Bezoek Hoe verwijder ik Java van mijn Windows-computer? op java.com voor meer informatie.

Probleemoplossing

Nadat u Java in uw besturingssysteem en via de Firefox-opties hebt ingeschakeld, is het mogelijk dat Java nog steeds niet goed werkt. Probeer het volgende om Java te activeren:

• Verouderde Java-plug-inbestanden uit de map plugins van Firefox verwijderen:
    Noot: het wordt aangeraden geen Java-plug-ins vanuit andere locaties naar de map plugins van Firefox te kopiëren. Verouderde Java-plug-ins kunnen ervoor zorgen dat Java niet werkt als u Java bijwerkt en daarna de oudere Java-versie de-installeert, als plug-ins van de oude Java-versie zich nog in de map plugins van Firefox bevinden.
    1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
    3. Selecteer de Java(TM) Platform-plug-in en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld.
    4. Controleer of de Java(TM) Platform-plug-in goed is gedetecteerd. Alle vermelde Java-plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder dienen hetzelfde versienummer te hebben als dat van de huidige geïnstalleerde Java-plug-in. Als bijvoorbeeld op dit moment Java 6 Update 31 is geïnstalleerd, moet elke plug-in in het tabblad Add-onbeheerder worden vermeld als Java(TM) Platform SE 6 U31.
    5. Als u Java-plug-inbestanden in de lijst aantreft die niet overeenkomen met uw huidige versie, betekent dit dat de map plugins van Firefox verouderde Java-plug-inbestanden bevat die dienen te worden verwijderd. Deze map bevindt zich doorgaans op de volgende locatie:
      C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins in 32-bits Windows, C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\plugins in 64-bits Windows
      Java-plug-inbestanden van oudere versies in de map plugins van Firefox kunnen ervoor zorgen dat Java niet werkt. Voor meer informatie, zie de PluginDoc Java FAQ (en).
  • Ontbrekende registervermelding toevoegen: soms kan een vermelding die Java nodig heeft in het Windows-register ontbreken. Om dit te corrigeren dient u Firefox opnieuw te installeren - zie Firefox downloaden en installeren in Windows voor installatie-instructies.

Op Mac OS X 10.6 en lager is Java in het besturingssysteem geïnstalleerd.

Op Mac OS X 10.7 en hoger is Java niet standaard geïnstalleerd. Java voor OS X Lion is beschikbaar vanaf Support Downloads bij Apple.

Gebruik de functie Software-update van Mac OS X om Java bij te werken.

Zie Java Plugin Install for Linux (en) bij oracle.com voor hulp bij het installeren of bijwerken van Java op uw Linux-systeem.

Extra hulpbronnen

• De pagina Java-FAQs op java.com beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.
  • PluginDoc (en) bevat Java-downloads en installatie-instructies voor overige besturingssystemen.

Gebaseerd op informatie van Java (mozillaZine KB)