Hoe weet ik of mijn verbinding met een website is beveiligd?

De website-identiteitsknop (een hangslot) verschijnt links naast het webadres in uw adresbalk als u een beveiligde website bezoekt. Hierdoor kunt u snel te weten komen of de verbinding met de website die u bekijkt is versleuteld, en in sommige gevallen wie de eigenaar van de website is. Dit kan u helpen kwaadwillende websites te vermijden die proberen belangrijke gegevens van u te verkrijgen.

Bij het bezoeken van een beveiligde website zal de website-identiteitsknop in de meeste gevallen een groen hangslot green lock 42grijs hangslot Gray padlock - Firefox 70 zijn.

In bijzondere gevallen kunt u ook geen hangslot, een grijs hangslot met een gele waarschuwingsdriehoek orange triangle grey lock 42 of een hangslot dat in rood is doorgestreept zien.

Door op de knop Site Info button links van de adresbalk te klikken, wordt het paneel Website-informatie zichtbaar, waarmee u meer gedetailleerde informatie over de beveiligingsstatus van de verbinding kunt bekijken en uw beveiligings- en privacyinstellingen kunt wijzigen.
Door op hangslot Fx70GreyPadlock links van de adresbalk te klikken, wordt het paneel Website-informatie zichtbaar, waarmee u meer gedetailleerde informatie over de beveiligingsstatus van de verbinding kunt bekijken en uw beveiligings- en privacyinstellingen kunt wijzigen.
Waarschuwing: verzend nooit gevoelige gegevens (zoals bankgegevens, creditcardgegevens of BSN-nummers) naar een website als in de adresbalk geen groen hangslotgrijs hangslot wordt getoond. In dergelijke gevallen communiceert u mogelijk niet met de bedoelde website en zijn uw gegevens mogelijk niet beveiligd tegen afluisteren!

Groen hangslot

Een groen hangslot (met of zonder een naam van de organisatie) geeft het volgende aan:

• U bent zeker verbonden met de website waarvan het adres in de adresbalk wordt weergegeven en de verbinding is niet onderschept.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is versleuteld om afluisteren te voorkomen.

Een groen hangslot plus de naam van het bedrijf of de organisatie, ook in het groen, betekent dat deze website een Extended Validation (EV)-certificaat gebruikt. Een EV-certificaat is een speciaal type websitecertificaat dat een significant rigoureuzer identiteitsverificatieproces vereist dan andere typen certificaten.

Grijs hangslot

Een grijs hangslot geeft het volgende aan:

• U bent zeker verbonden met de website waarvan het adres in de adresbalk wordt weergegeven en de verbinding is niet onderschept.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is versleuteld om afluisteren te voorkomen.

Klik op de het grijze hangslot om te ontdekken of de website een Extended Validation (EV)-certificaat gebruikt. Een EV-certificaat is een speciaal type websitecertificaat dat een significant rigoureuzer identiteitsverificatieproces vereist dan andere typen certificaten.

Voor websites die EV-certificaten gebruiken, wordt de juridische naam van het bedrijf of de organisatie en de locatie van de eigenaar van de website getoond als u op het grijze hangslot klikt.

Grijs hangslot met gele waarschuwingsdriehoek

Een grijs slot met een gele waarschuwingsdriehoek geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website slechts gedeeltelijk is versleuteld en dat afluisteren niet wordt voorkomen. Standaard blokkeert Firefox geen onveilige passieve inhoud zoals afbeeldingen; u ziet dan gewoon een waarschuwing dat de pagina niet geheel veilig is. Zie voor meer informatie Blokkering van gemengde inhoud in Firefox.

Verzend geen gevoelige gegevens naar websites waarvan de website-identiteitsknop een pictogram met een gele waarschuwingsdriehoek is.

Een grijs hangslot met gele waarschuwingsdriehoek wordt ook getoond bij websitecertificaatwaarschuwingen, zoals voor websites die zelf-ondertekende certificaten of certificaten die niet door een vertrouwde autoriteit zijn uitgegeven hebben. Dit is een probleem dat de website-ontwikkelaar moet oplossen.

Grijs hangslot in rood doorgestreept

Een hangslot dat in rood is doorgestreept geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website niet of slechts gedeeltelijk is versleuteld. De verbinding is niet beschermd tegen afluisteren of man-in-the-middle-aanvallen. Dit pictogram verschijnt alleen als u blokkeren van gemengde inhoud handmatig heeft gedeactiveerd, of als u een onversleutelde (HTTP-) pagina waar een gebruikersnaam of wachtwoord kan worden ingegeven bezoekt.

Een hangslot dat in rood is doorgestreept geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website wordt verzorgd door een onveilig protocol (HTTP of FTP) of dat deze slechts gedeeltelijk is versleuteld omdat u blokkeren van gemengde inhoud handmatig heeft gedeactiveerd. De website beschermt niet tegen afluisteren of man-in-the-middle-aanvallen.

Verzend geen gevoelige gegevens naar websites waarvan de website-identiteitsknop een pictogram met een grijs hangslot dat in rood is doorgestreept bevat.