Nieuwe toegankelijkheidsfuncties in Firefox 3

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

De volgende secties beschrijven nieuwe functies in versie 3.0 van de Firefox-webbrowser en het Gecko 1.9-platform.

Ondersteuning van IAccessible2 in Windows

Het Gecko 1.9-platform ondersteunt nu IAccessible2. IAccessible2 is een extensie voor Microsofts Active Accessibility, waarmee meerdere onderdelen aan assisterende technologieën beschikbaar kunnen worden gesteld. Zodra schermlezers en andere assisterende technologieën IAccessible2 beginnen te gebruiken, zal het volgende mogelijk worden:

• Maakt ondersteuning voor het bewerken van Rich text in schermlezers mogelijk. Alle inhoud zal, evenals lettertype, puntgrootte, kleur en attribuutinformatie zoals “vet”, “onderstrepen”, “onjuiste spelling” etc. beschikbaar worden. Voorbeelden hiervan zijn te zien in NVDA met IBM Lotus Symphony.
  • Maakt ARIA-region-toegankelijkheid mogelijk wanneer schermlezers deze ondersteunen. Live Regions zijn gebieden van webtoepassingen die zichzelf bij assisterende technologieën op verschillende “beleefde” manieren kunnen aankondigen, van zeer vriendelijk en beperkend tot zeer opdringerig. Hiermee is een haast desktop-achtig gebruik van webtoepassingen mogelijk. Een voorbeeld hiervan is te zien bij het gebruik van Google Reader met de Fire Vox-schermlezerextensie voor Firefox.
  • Geeft Windows-schermlezers die zich niet in beeldschermstuurprogramma’s vasthaken volledige toegankelijkheid. Dit betekent dat Firefox nu ook volledig kan worden benut door schermlezers die vanaf een USB-schijf of een CD-ROM worden uitgevoerd en niet verder worden verweven met het besturingssysteem.
  • Maakt het voor alternatieve invoersoftware zoals Dragon Naturally Speaking mogelijk alle basisfunctionaliteiten te implementeren, zoals “selecteren wat u zegt”.

Ondersteuning van ATK/AT-SPI in Linux

Het Gecko 1.9-platform ondersteunt nu de Gnome Accessibility Toolkit/Assistive Technology Service Provider Interface (AT-SPI). Hiermee kunnen de volgende versies van Firefox, Thunderbird, Sunbird en SeaMonkey die zijn gebouwd op Gecko 1.9 toegankelijk worden op de Gnome Desktop onder Linux. Schermlezers zoals Orca, of alternatieve invoersoftware zoals Jambu kunnen Firefox nu gebruiken voor volledige toegang aan nog meer gebruikers. Alle toepassingen, zoals de Songbird-mediaspeler, zullen echter in Linux volledige toegankelijkheid verkrijgen zodra het project is verplaatst naar het Mozilla/Gecko 1.9-platform. Als ontwikkelaars de XUL accessibility guidelines blijven volgen, zal toegankelijkheid onmiddellijk beschikbaar zijn.

Verbeterde ondersteuning van de ARIA-aanbeveling

ARIA, Accessible Rich Internet Application, is op weg om een W3C-standaard te worden. Het heeft nog geen niveau van aanbevolen kandidaat, maar het gaat wel die kant op. Met ARIA kunnen auteurs van webtoepassingen volledig rijke en visueel aantrekkelijke internettoepassingen ontwikkelen, die met slechts een minimum aan extra opmaak nog steeds toegankelijk zijn. De Dojo Toolkit 1.0 is een rijke set aan JavaScript-widgets die ARIA ondersteunt en daardoor volledig toegankelijk is met Firefox 3 en de schermlezers die dit ondersteunen.

Volledig zoomen met afbeeldingen

De functie Pagina zoomen van Firefox is zodanig verbeterd dat ook afbeeldingen kunnen worden in- en uitgezoomd. Voor meer informatie, zie Lettergrootte en zoomen - De grootte van webpagina’s vergroten.

Hulpmiddel “Defecte website rapporteren” bevat nu een toegankelijkheidsoptie

Het hulpmiddel “Defecte website rapporteren” dat is te vinden in het menu Help is uitgebreid met de mogelijkheid om een website te rapporteren die niet toegankelijk is. Een “website die niet toegankelijk is” is een website die bijvoorbeeld alternatieve tekst voor afbeeldingen mist, geen fatsoenlijk zoomgedrag biedt, etc. Het rapporteren van deze websites via het hulpmiddel “Defecte website rapporteren” zal auteurs van dergelijke pagina’s helpen te evalueren hoeveel gebruikers die toegankelijkheid nodig hebben hun websites bezoeken en met nadelen als gevolg van ontoegankelijkheid ervan worden geconfronteerd. Hierdoor kunnen dergelijke auteurs van de benodigde gegevens worden voorzien om hun website op een toegankelijke manier opnieuw op te bouwen.

Groot aantal bugfixes

En natuurlijk zijn er flinke hoeveelheden aan bugfixes in Firefox 3 aangebracht die de surfervaring beter maken dan dat deze ooit is geweest in Firefox 2. Kwesties als inconsistente of ontbrekende inhoud op diverse pagina’s, problemen bij pagina’s met deelvensters etc. zijn verholpen.