In anderstalige versies van Thunderbird vervangt ‘Primary Password’ de term ‘Master Password’

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Mozilla verwijdert terminologie uit de browser die is geïdentificeerd als denigrerend of exclusief. We luisteren naar discussies in de Mozilla-gemeenschap en verder in de wereld; we nemen signalen van mensen dat sommige termen die we in onze toepassingen gebruiken bepaalde mensen kunnen uitsluiten en beschadigen ook serieus.

‘Master-slave’ is a metafoor de geassocieerd wordt met racisme. Mozilla streeft naar inclusiviteit en helderheid; we hebben termen die zijn afgeleid van schadelijke metaforen niet nodig als er genoeg alternatieven voorhanden zijn die meer inclusief, meer beschrijvend en niet racistisch zijn. Om deze reden worden alle vermeldingen van ‘Master Password’ vervangen door ‘Primary Password’ in Thunderbird en andere Mozilla-producten zoals Firefox. Waar vertalingen van deze termen in andere taaluitgaven dezelfde lading hebben, worden deze eveneens aangepast. De term ‘Hoofdwachtwoord’ in het Nederlands heeft deze lading niet, en zal daarom niet gewijzigd worden.

Het uitfaseren van de term ‘Master Password’ is ook in overeenstemming met de sectie ‘Denigrerend taalgebruik’ van de Richtlijnen voor deelname aan de gemeenschap van Mozilla.

Dit is van toepassing op Thunderbird 91 en hoger. U kunt meer informatie over de functie Hoofdwachtwoord hier vinden: Uw Thunderbird-wachtwoorden beschermen met een hoofdwachtwoord.