Nieuw in Thunderbird 115 Supernova

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Meer? o Stem op Thunderbird-verbeteringen & stel ze voor op: Connect o Meewerken/Bijdragen o Ondersteuning ontvangen

Dit artikel introduceert de meest interessante nieuwe functies, verbeteringen en voor gebruikers zichtbare wijzigingen in Thunderbird 115.0 Supernova.

Lees voor meer details over het hoofdvenster in Thunderbird 115 Van start met het hoofdvenster in Thunderbird (Supernova en nieuwer). Lees ook de Thunderbird Blog voor meer details en achtergrond.

Nieuwe samengevoegde werkbalk

Bovenaan de tabbalk bevindt zich nu een ‘Samengevoegde werkbalk’, die volledig toegankelijk is vanuit een schermlezer en het toetsenbord. Deze werkbalk wordt gebruikt voor alle ‘Taken’, zijnde E-mail, Adresboek, Agenda, Taken, Chat en Instellingen. De werkbalk is aan te passen op uw rechtermuisknop te klikken (klikken op Control in macOS) > Aanpassen…

tb115-unified-toolbar-customize

Aanpassen… biedt een algemene set van knoppen die beschikbaar zijn voor alle ‘Taken’, die overeenkomen met de Taakbalk die is geïntroduceerd in 102. Er zijn ook Taakspecifieke knoppen beschikbaar voor elke Taak.

Volledige toetsenbordnavigatie omvat Tab en pijltoetsen om te navigeren, Enter om een knop aan de werkbalk toe te voegen, Delete om er een te verwijderen en Alt met pijltoetsen om knoppen te verplaatsen op de werkbalk, in aanvulling op muisacties zoals verslepen.

Lees Samengevoegde werkbalk voor meer details over de Samengevoegde werkbalk en aanpassingen.

We werken aan het verbeteren van de overige werkbalken (b.v. opstellen, berichtvenster, gebeurtenisbewerking, enz.) voor een toekomstige versie.

Vereenvoudigd toepassingsmenu

Het Toepassingsmenu (ook wel bekend als appmenu of ‘Thunderbird-menu’), , is vereenvoudigd en gereduceerd, om het eenvoudiger te navigeren te maken. Alleen algemene contextitems worden vermeld, die niet hoeven te worden bijgewerkt of gewijzigd op basis van welke ‘Taak’ u in Thunderbird gebruikt. Er zijn nu hooguit twee lagen van submenu’s, dus u hoeft niet meer in meerdere subniveau’s te graven om te vinden wat u zoekt.

U kunt natuurlijk nog steeds andere menuitems vinden in de Thunderbird-menubalk door op Alt te drukken in Windows en Linux (en in de Thunderbird-menubalk in macOS).

Verbeterde Berichtenlijst

De berichtenlijst gebruikt nu moderne HTML-technologie, die sneller is en een groot aantal verborgen verbeteringen bevat om toekomstige verbeteringen te faciliteren.

Een nieuwe Koptekst berichtenlijst toont de huidige mapnaam, het aantal berichten, Snelfilter en een nieuw pictogram ‘Weergaveopties voor berichtenlijst’, tb115-display-options-icon-offical-from-micah.

De vormgeving Verticaal beeld toont nu standaard een nieuwe ‘Kaartenweergave’ van twee regels, die compacter is en beter past bij de Verticale vormgeving. Met de aanpassingsopties kunt u het Verticale beeld terugzetten naar de ‘Tabelweergave’ van versie 102.

Agendaverbeteringen

Samengevat is er een verbeterde ‘mini-maand’-vormgeving, een Samengevoegde werkbalk voor de ‘Taak’ Agenda bovenaan de tabbladen, verbeteringen aan het raster dag/week/maand, en wat andere kleine wijzigingen.

Voor de mini-maand:

tb115-calendar-minimonth

• [a] Het pictogram Vandaag in de ‘mini-maand’ is gewijzigd van een knop naar een grafisch pictogram aan de linkerzijde.
  • Data met een gebeurtenis of taak zijn nu gemarkeerd met een blauwe stip, zodat u ze makkelijker kunt vinden zonder op een kleur te hoeven afgaan.
  • [b,c] Nieuwe knoppen zijn op een contextueel relevantere plek geplaatst: + Nieuwe gebeurtenis, Nieuwe agenda.

Voor het raster dag/week/maand:

tb115-calendar-day-week-month-grid

• [a] De navigatieknop Vandaag is gewijzigd naar hetzelfde pictogram Vandaag als in de mini-maand.
  • [b] De tabbalk ‘Dag, Week, Meerdere weken, Maand’ is gewijzigd naar keuzeknoppen om aan te geven dat u er slechts één kunt selecteren.
  • [c] Er is weer een nieuw pictogram Instellingen rechts van de ‘Dag, Week, Meerdere weken, Maand’ op een meer contextueel relevante plek.

Vormgevingsverbeteringen: knop Nieuw bericht, Berichten ophalen, gehaktbalmenu Mappenpaneelopties

Alle knoppen in het Mappenpaneel en Samengevoegde werkbalken zijn herontworpen met moderne CSS- en HTML-technologie. De knoppen zijn nu toegankelijker en aanpasbaar.

Veel menu’s en knoppen zijn verplaatst en gewijzigd, zodat ze dichterbij zijn waar ze relevanter zijn in de context van Thunderbird. Een voorbeeld is het nieuwe submenu Mapmodi, dat hieronder beschreven wordt.

Diverse maar belangrijke verbeteringen:

tb115-new-message-get-messages-folder-pane-options

• Er is een nieuwe knop + Nieuw bericht om een nieuw e-mailbericht, chatbericht, enz. op te stellen, die de oude knop Opstellen vervangt. Zie 1 in bovenstaande schermafbeelding.
  • Er is een nieuw pictogram Berichten ophalen, tb115-official-getmessages-icon16x16, links van + Nieuw bericht. Dit nieuwe pictogram vervangt de oude knop Berichten ophalen. Zie 2 in bovenstaande schermafbeelding.
  • Er is een nieuw menu Mappenpaneelopties, ook wel bekend als een ‘gehaktbal’- of ‘drie horizontale stippen’-menu, , rechts van + Nieuw bericht. Dit menu bevat opties voor het tonen van het Totaal aantal berichten, Mapgrootte en het verbergen van de pictogrammen Berichten ophalen en Nieuw bericht, evenals het verbergen van de Lokale mappen en de Koptekst Mappenpaneel. Het bevat ook een submenu Mapmodi. Dit submenu vervangt het menu bovenaan de werkbalk ‘Mappenpaneel’ van versie 102. Zie 3 in bovenstaande schermafbeelding.

Overige vormgevingsverbeteringen

• In de Taak E-mail is het pictogram Snelfilter, dat de Snelfilterwerkbalk in- of uitschakelt, altijd zichtbaar (in eerdere versies werd het onzichtbaar als u het verwijderde middels aanpassing).
  • Er is een nieuwe tabelweergave in het Adresboek.
  • ‘Aanraking’ is verwijderd uit > Dichtheid. Dit is nu Compact, Standaard en Ontspannen; voor 115 was dit Compact, Normaal en Aanraking.
  • Een nieuwe Kaartenweergave voor berichten kan worden ingeschakeld door op het nieuwe pictogram Weergaveopties voor berichtenlijst te klikken (dit bevindt zich rechts van het pictogram Snelfilter): tb115-display-options-icon-offical-from-micah > Kaartenweergave. Lees ook: Van start met het hoofdvenster in Thunderbird (Supernova en nieuwer).