Berichtconversaties in Thunderbird – houd berichten gegroepeerd per discussie

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Conversaties zijn een nuttige manier om berichtenlijsten te tonen in Thunderbird. In plaats van gewoon berichten op datum te tonen, kan Thunderbird berichten groeperen in boomachtige structuren op discussies. Vanaf versie 102 is dit de standaardweergave.

TB102-message-list-threaded

Wat zijn conversaties?

Conversaties plaatsen e-maildiscussies op een hiërarchische volgorde samen. Dit is vooral handig om discussies in e-maillijsten geordend te houden, als veel mensen reageren op diverse berichten in een discussie. Het zorgt er ook voor dat u individuele berichten niet kwijtraakt in bergen van overige berichten, en u kunt er massa-acties mee uitvoeren, zoals een hele discussie verwijderen of negeren.

Conversaties inschakelen in een map

Conversaties zijn standaard ingeschakeld voor alle mappen in Thunderbird. U kunt het echter eenvoudig uitschakelen voor de huidige map.

1. Klik op de menuknop van de app en selecteer het menu Beeld (of druk op de Alt-toets om de klassieke menubalk te tonen en open het menu Beeld).Klik op de menubalk op het menu Beeld.Klik bovenaan het Thunderbird-venster op het menu Beeld.
  2. Kies in het submenu Sorteren op voor Conversaties.

Uw berichten worden samengevoegd in boomstructuren, die kunnen worden uitgeklapt of samengevouwen met de pijl > of v naast het onderwerp.

Conversaties uitschakelen in een map

Als de conversatieweergave u niet bevalt, kunt u het uitschakelen door de bovenstaande stappen te volgen en Geen conversaties in het menu Sorteren op te selecteren.

Conversaties toepassen op andere mappen

Vanaf versie 102.2.1 kunt u de huidige conversatieweergave (ingeschakeld of uitgeschakeld) toepassen op andere mappen via de kolomkiezer van de berichtenlijst. Met deze methode worden alle weergave-instelling van de huidige map toegepast, niet alleen de conversatie-instelling:

1. Klik op het kolomkiezerpictogram helemaal rechts van de kolomkopteksten van de berichtenlijst (‘Weer te geven kolommen selecteren’).
    TB102-column-picker
  2. Klik op Huidige weergave toepassen op… aan de onderzijde van het menu.
  3. Kies de doelmap uit het menu Map… om de huidige weergave op slechts een enkele map toe te passen, of uit het menu Map en submappen… om de weergave toe te passen op meerdere mappen, wat ook een volledige e-mailaccount kan zijn.

Standaardconversatiemodus wijzigen

U kunt de standaardconversatiemodus voor nieuwe mappen wijzigen naar uw persoonlijke voorkeur. Dit wijzigt bestaande mappen niet en heeft er ook geen invloed op; hiervoor dient u een van de bovenstaande methodes te gebruiken.

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Klik in de rechterbenedenhoek van de sectie Algemeen op de knop Configuratie-editor om het tabblad Geavanceerde voorkeuren te openen.
  3. Typ mailnews.default_view_flags in het zoekveld Voorkeursnaam zoeken.
  4. Klik op de knop Bewerken .
  5. Wijzig de waarde van de voorkeur:
    • 0: nieuwe mappen worden standaard als Geen conversatie getoond.
    • 1: nieuwe mappen worden standaard als Conversatie getoond (dit is de standaard).
  6. Druk op Enter of klik op de knop Opslaan om de nieuwe waarde te bevestigen.

Conversaties beheren

• Om een actie voor alle berichten in een conversatie uit te voeren – bijvoorbeeld om ze te verwijderen, archiveren of labellen – selecteert u een samengevouwen conversatie en klikt u op de respectievelijke knop. U kunt nog steeds acties voor individuele berichten uitvoeren door de conversatie uit te klappen en het bericht te selecteren.
  • Als u een discussie in een maillijst niet interessant vindt, kunt u deze negeren. Negeren verbergt een conversatie in een berichtenlijst (maar verwijdert deze niet) en schakelt notificaties voor nieuwe berichten in de discussie uit. Zie Conversaties negeren om een conversatie of subconversatie te negeren.

Andere manieren om discussies in conversaties te groeperen

Wilt u discussies op een andere manier samenvoegen? Misschien zoals Gmail dat doet, lineair en inclusief uw berichten? Probeer dan de add-on Thunderbird Conversations of zoek op de Thunderbird Add-ons-website naar een passende add-on.