Bookmarklets gebruiken om snel algemene webpaginataken uit te voeren

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Met bookmarklets zijn uw gebruikelijke taken op een webpagina altijd via een muisklik bereikbaar. Dit artikel vertelt wat bookmarklets zijn en legt uit hoe u ze kunt installeren en gebruiken.

Wat doen bookmarklets?

Een bookmarklet is een ‘een-klik’-hulpmiddel dat functionaliteiten aan de browser toevoegt, zoals het aanpassen van de vormgeving van een webpagina, het bij een zoekmachine opvragen van zoektermen die afkomstig zijn van geselecteerde tekst, of het indienen van de actuele pagina naar een vertaal- of blogservice.

Waarin verschillen bookmarklets van extensies?

• Ze voeren basistaken uit via klikacties.
  • Ze zijn universeel, m.a.w. ze werken doorgaans in alle browsers, niet alleen Firefox, en op willekeurige platforms, mobiele apparaten of desktops.
  • Ze worden beheerd zoals bladwijzers. Voor meer informatie, zie Bladwijzers in Firefox.

Hoe installeer ik een bookmarklet?

Om een bookmarklet te installeren hoeft u alleen het volgende te doen:

1. Maak de bladwijzerwerkbalk zichtbaar door met de rechtermuisknopde control-toets ingedrukt te houden, op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook te klikken en Bladwijzerwerkbalk in het pop-upmenu aan te vinken.
  2. Sleep de bookmarklet van de pagina naar uw bladwijzerwerkbalk. Deze zou op de werkbalk moeten verschijnen.

Dat is alles!

Voor andere browsers is het proces vrijwel hetzelfde; doorgaans is het enige lastige gedeelte het uitzoeken hoe de bladwijzer van uw browser zichtbaar kan worden gemaakt - maar als dit in orde is, kunt u ervoor gaan!

Hoe gebruik ik een bookmarklet?

U hoeft alleen het volgende te doen:

1. Navigeer naar de pagina waarop u de bookmarklet wilt toepassen.
  2. Klik op de bookmarklet op uw werkbalk.

Waar vind ik bookmarklets?

Nu u weet wat bookmarklets zijn en hoe u ze kunt installeren en gebruiken, zijn hier een aantal leuke bookmarklets om uw eigen verzameling mee te beginnen:

• Readability verwijdert overtollige zijbalken van webpagina’s en vergroot tekst, zodat deze makkelijker leesbaar wordt.
  • Microsoft Translator Bookmarklet detecteert de oorspronkelijke taal van een webpagina en vertaalt deze naar uw eigen taal. Deze bookmarklet werkt niet op beveiligde (https://-)websites.

U kunt er meer vinden op http://marklets.com/.