Showing questions tagged: Show all questions

Issue getting Firefox to launch for the first time, directly to a clicked link, without start page/default browser prompt

We are deploying Firefox installed via the v122 binary on Ubuntu 22.04.4 Server w/ubuntu-desktop-minimal --no-install-recommends (we need to have no-user-interaction inst… (read more)

We are deploying Firefox installed via the v122 binary on Ubuntu 22.04.4 Server w/ubuntu-desktop-minimal --no-install-recommends (we need to have no-user-interaction install). We are using an Ansible playbook to copy over and unarchive the tarball, then create a firefox/distribution folder in the install directory and copying a profiles.json file to said folder, links the install directory to the /usr/bin/local directory, and setting firefox.desktop as the system default browser.

Using the instructions from: https://mozilla.github.io/policy-templates/

What we are hoping to accomplish is the user who has never launched Firefox will click on a link in an application, which will launch Firefox and go directly to the requested page. As it stands right now, the first time a user clicks the link, it launches firefox and shows a start page. The user must then close this window, and click the link again. This brings up a "Use Firefox as the default browser" prompt, which the user must accept, but then does not display the link. The third time the user clicks the link, the requested page pops up, and works from this time out.

We would like to have this be a one-click experience for the user. Looking at the options in about:config after getting firefox to launch, it appears firefox is not getting the options from the profiles.json file. Are we missing something about placement of this file? Missing some lines? Should we be using AutoConfig instead? Thank you for any assistance!

{

   "policies": {
       "Homepage": {
           "StartPage": "none"
       },
       "Preferences": {
           "browser.shell.checkDefaultBrowser": {
               "Value": false,
               "Status": "default",
               "Type": "boolean"
           },
           "browser.shell.skipDefaultBrowserCheckOnFirstRun": {
               "Value": true,
               "Status": "default",
               "Type": "boolean"
           },
           "browser.startup.homepage_override.mstone": {
               "Value": "ignore",
               "Status": "default",
               "Type": "string"
           }
       },
       "PopupBlocking": {
           "Default": false
       },
       "DontCheckDefaultBrowser": true,
       "OverrideFirstRunPage": "",
       "OverridePostUpdatePage": ""
   }

}

Asked by JuniorDevOps 4 days ago

Last reply by Mike Kaply 10 hours ago

Control key and Shift key triggers some weird deleting symptom

How to reproduce the bug: Jump to the address bar, and then press shift, ctrol, alt or windows_start, you can see the address getting deleted. You can also see it in Goog… (read more)

How to reproduce the bug: Jump to the address bar, and then press shift, ctrol, alt or windows_start, you can see the address getting deleted. You can also see it in Google Sheets and Microsoft Excel Online, it just deletes the cell, or a selection of multiple cells. --Interestingly on Google Docs it doesn't delete but just move the cursor to the first character when a string is selected.

 It happens only once per mouse click, or focus change

What I expect: Shift, Control or any mod key should not delete content or move a cursor

Thanks!

Asked by Gunwoo Gim 2 months ago

Last reply by zeroknight 1 week ago

How to debug FF startup, not using the profiler? After reboot, FF always takes 14 minutes to start the first time.

I run the latest Firefox (v122.0.1) on Windows 11. Since last week, FF takes 14 minutes to start the first time after a boot. :-( Usually FF starts in ~3 seconds. … (read more)

I run the latest Firefox (v122.0.1) on Windows 11.

Since last week, FF takes 14 minutes to start the first time after a boot. :-( Usually FF starts in ~3 seconds.

I reboot the laptop. I wait a minute. I start FF. Nothing happens for 14 minutes. Finally the browser window suddenly appear and everything is working normally. I exit FF (no remaining firefox.exe processes are running). I start FF again. Now it starts immediately as usual. :-) But: I reboot and start FF. Again, it takes 14 minutes to start. This is reproduceable every time.

I haven't tried to *solve* this by refreshing FF or simillar. Right now I'm more interested in debugging this and finding out what is wrong.

I found https://profiler.firefox.com/docs/#/./guide-startup-shutdown which states how to automatically start the profiler at startup.

12:40 I boot the computer, login and wait a minute. 12:43 I start CMD.EXE and run:

 cd c:\Program Files\Mozilla Firefox
 set MOZ_PROFILER_STARTUP=1
 set MOZ_PROFILER_STARTUP_ENTRIES=20000000
 set MOZ_PROFILER_STARTUP_INTERVAL=100

12:44 I run:

 firefox.exe

No GUI appear. (it won't appear until 14 minutes later) I open the Task Manager and see one (1) firefox.exe process, taking 0% cpu. (pid 17668) 12:48 One more process running for a few seconds. Commandline is just "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe", no more options. 0% CPU. 12:50 One more process running for a few seconds. Commandline is just "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe", no more options. 0% CPU. 12:52 One more process running for a few seconds. Commandline is just "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe", no more options. 0% CPU. 12:54 One more process running for a few seconds. Commandline is just "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe", no more options. 0% CPU. 12:56 One more process running for a few seconds. Commandline is just "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe", no more options. 0% CPU. 12:58 The browser GUI finally appear. Everything is now normal. It is showing one (1) tab with my start-page (google) just as it should. (my Task Manager now show 12 FF processes running, with various options) 12:59 I click the icon to stop the profiling.

I open the profile. [Profile Info] says:

 Recording started: Sat 17 Feb 2024 12:58
 Recording length: 1m12s 

So my profiling data don't show what happens between 12:44 to 12:58 :-(

Just for the sake of it, I'm attaching a pic of the first 10 seconds of the profile (at 12:58).

PS: Between 12:44 and 12:58 no FF window exists at all. Alt+Tab show no FF and in Task Manager I can't do any "Window" management, it is greyed out. I.e. no FF window exists for this process.

Question 1) What should I do to debug what happens between 12:44 and 12:58?

Question 2) How can it be that it takes 14 minutes to start FF from scratch (boot) while it starts quickly (~3 seconds) if it has been started once? I mean, all firefox.exe processes are gone when I exit FF, so starting FF again should be like starting from scratch, but apparently something is different.

Question 3) Is it normal that a FF, with only one tab (https://google.com/), run 12 processes in Task Manager?

Asked by elofu17 2 months ago

Last reply by zeroknight 2 months ago

Übersetzung englisch zu deutsch

Seit einiger Zeit wird bei Firefox eine Übersetzungssoftware verwendet, die leider (noch) völlig unbrauchbar ist. Möglicherweise KI-gestützt, aber noch nicht fertig. Fol… (read more)

Seit einiger Zeit wird bei Firefox eine Übersetzungssoftware verwendet, die leider (noch) völlig unbrauchbar ist. Möglicherweise KI-gestützt, aber noch nicht fertig. Folgendes Beispiel aus der Webseite von Bitdefender zeigt, was ich meine:


Richtig übersetzt bei Google:

  • Glückwunsch! Sie schützen so viele Geräte, wie mit Ihrem Abonnement möglich.

Gleicher Text bei Firefox übersetzt ohne Sinn und Verstand:

  • Glückwunsch! Sieten so viele Geräte, mit Ihrem mit Abonnement- und Abo-send- und Ab- und Ab- und Ab'

Die gleiche Art der Fehl"übersetzung" hat bei etwas komplizierteren Konfigurationsanweisungen natürlich unangenehme Folgen. Solche Fehler sollten doch eigentlich vor der Umstellung einer früher ja wesentlich besseren Software zu der neuen Variante bemerkt werden.

Mit viele Grüßen Jürgen Frikell

Asked by Jürgen Frikell 2 months ago

Last reply by cor-el 2 months ago

IPv6 Not working in Firefox!!!

Hi Everyone, IPv6 not working in Firefox, but in Google Chrome, Windows CMD, Microsoft Edge, and Opera is working fine, I'm using Cisco Secure Client as a VPN Client, and… (read more)

Hi Everyone, IPv6 not working in Firefox, but in Google Chrome, Windows CMD, Microsoft Edge, and Opera is working fine, I'm using Cisco Secure Client as a VPN Client, and connect to the VPN IPv6 will enable and you can use IPv6 easily, but in Firefox only IPv4 working, and the problem only in Firefox

Asked by AHMNco 2 months ago

Last reply by jonzn4SUSE 2 months ago

Ugly "customise homepage" button with latest update

Since updating to v 122.0 (Android) today, my home page displays a permanent intrusive "Customise homepage" button on my Homepage (see attached picture). This is totally… (read more)

Since updating to v 122.0 (Android) today, my home page displays a permanent intrusive "Customise homepage" button on my Homepage (see attached picture).

This is totally redundant when you can simply access this in 2 clicks from the taskbar. Why are such cosmetic features forced onto users? Customising my homepage is something I would do once, I don't need it to be slapped on my face every time I reach my home page.

Please advise, this is extremely annoying.

Asked by hevinroyal 2 months ago

Last reply by Paul 2 months ago

youtube page sometimes freeze after few seconds

Youtube page sometimes freeze and i cant interact with anything on it, it never return to work, i have to close and open the page, the video continue to play when it free… (read more)

Youtube page sometimes freeze and i cant interact with anything on it, it never return to work, i have to close and open the page, the video continue to play when it freeze, the rest of the tabs and firefox works normally when that happens, i only have two extensions, betterttv and ublcok origin, i remember having the same problem with a fresh install, i dont remember ever seeing that happen when youtube put the video in a miniplayer and you can still browse the site, i only remember seeing on video pages, like youtube.com/watch?...

Asked by luna.g.ribeiro 2 months ago

Last reply by zeroknight 2 months ago

History/cookies keep getting randomly deleted

The past few days when i've tried searching for certain pages i go to all the time they won't show up under "firefox suggest" then when i check my history for them the pa… (read more)

The past few days when i've tried searching for certain pages i go to all the time they won't show up under "firefox suggest" then when i check my history for them the pages are just completely gone, today i checked my history for yesterday and even though i started browsing at 8:00 the history only went back to around 13:00 with all the pages before that completely gone, this also causes me to lose all the cookies as well.

Asked by marcusroxburgh5 2 months ago

Last reply by cor-el 2 months ago

window.gigya is undefined

I used to access RAI (Italian TV) no problem until I upgraded my op system to Ventura 13.6.4 two days ago. Now when I try to log in to RAI from Firefox (latest version) I… (read more)

I used to access RAI (Italian TV) no problem until I upgraded my op system to Ventura 13.6.4 two days ago. Now when I try to log in to RAI from Firefox (latest version) I get the following message from the RAI system "window.gigya is undefined" . Even though my credentials are correct, the RAI platform does not allow me to log in to my account. This is a Firefox issue and not a RAI issue. I know this because I can access my RAI account and see TV content no problem via SAFARI. Perhaps there is a setting in Firefox I need to change. At the moment I am using Firefox with the standard settings (no changes to settings since I reinstalled Firefox in my machine today)

Asked by xabier1 2 months ago

Last reply by Balázs Meskó 2 months ago

Windows 10-Where else is Firefox accessing on my boot drive when it's installed to a secondary drive?

Took me a while to figure out how to get the full installer to install to my faster and larger D drive, but I finally did. Then I discovered it was still accessing C: un… (read more)

Took me a while to figure out how to get the full installer to install to my faster and larger D drive, but I finally did.

Then I discovered it was still accessing C: under: D:\Users\[Username]\AppData\Local D:\Users\[Username]\AppData\Roaming

So I now have my Mozilla folders in both locations pointed to D: with a symbolic link or whatever.

But it STILL seems to be accessing C: to do SOMETHING, and I'm not sure what or where, as searching C: for Firefox or Mozilla turns up nothing.

It still thrashes my C: drive though, especially noticeable if I'm using it for something else at close to 100% and Firefox for example loads a Youtube page that was unused/not in focus for a while.

Somehow it's STILL causing as much activity on C as D and I'm not sure why...if I was maybe I could point more directories to D with more Symbolic links (or whatever they're called...I may be misremembering since I set this up a few weeks ago, but they seem to work fine).

(I gave up on Chrome...I can point a bunch of stuff at D, but sooner or later it breaks its ability to do updates until I move stuff to C...I'm guessing maybe the updater "fixes" something in the background that breaks it. Thankfully Firefox seems to update just fine (I do NOT use the background process, I just check every day), and I got 122 today seemingly fine. No idea why browsers are so weird about getting installed on an alternative drive compared to other programs...it's a pretty common thing to want!)

Asked by Wolf 3 months ago

Last reply by zeroknight 2 months ago

Hotkeys not working on Firefox.

I use a public computer often, and I would like to use certain customizations while remaining anonymous. Rather than going through and clicking a bunch of checkboxes, I … (read more)

I use a public computer often, and I would like to use certain customizations while remaining anonymous. Rather than going through and clicking a bunch of checkboxes, I decided to have a hot key combination to enter in order to obtain my desired options. For example, I want to allow new windows to open normally, I want to choose where files are saved, and I want to turn off Firefox's recommendations. The underlined hotkeys are, respectively, ALT+W, ALT+A, and ALT+R ALT+F. So rather than a bunch of scrolling and clicking, I could just type ALT+WARF, and get the options I want quickly.

However, pressing the hotkeys while in the settings does not seem to do anything. In particular, pressing ALT+WARF only succeeds in pressing the ALT+F, which opens the File menu. Pressing these keys without an ALT key sends them automatically to the search bar -- which is also not what I want. Pressing ALT+SHIFT focuses in on the checkbox -- but does not press it. For example, ALT+SHIFT+W focuses on the checkbox, but I still have to click SPACE after it to press it.

Is this a bug? If not, how can I make the underlined keys press the respective checkboxes?

Asked by asdf2 2 months ago

Last reply by Balázs Meskó 2 months ago

How to switch to firefox view with a HOTKEY?

Unfortunately it is not listed here: https://support.mozilla.org/en-US/kb/how-set-tab-pickup-firefox-view#w_set-up-firefox-view How to switch to firefox view (first tab w… (read more)

Unfortunately it is not listed here: https://support.mozilla.org/en-US/kb/how-set-tab-pickup-firefox-view#w_set-up-firefox-view How to switch to firefox view (first tab where all your windows and tabs are) with a hotkey!

Asked by empleat 2 months ago

Last reply by zeroknight 2 months ago

Intermittent Master Password Recognition Issue with External Keyboard on Firefox for Ubuntu

Hello, I've encountered a recurring issue with Firefox on Ubuntu where my master password is sporadically not recognized when typed using my external wireless keyboard. … (read more)

Hello,

I've encountered a recurring issue with Firefox on Ubuntu where my master password is sporadically not recognized when typed using my external wireless keyboard. This problem does not occur consistently but is particularly frustrating when it does, as it forces me to switch to my laptop's keyboard for input. I'm certain the password is entered correctly; after multiple careful attempts (3-5 times), the issue persists, leading to unnecessary stress and inconvenience.

    • Environment:**

- **Operating System:** Latest version of Ubuntu - **Hardware:** Dell Latitude laptop with a Contour external wireless keyboard, connected through a Dell docking station. This setup is shared with another laptop (HP) via the docking station.

    • Observations:**

- The issue seems to occur sporadically and is not reproducible on demand, adding to the frustration. - It has happened notably on the first login attempt after the computer's first boot of the day. - On one occasion, the problem led me to change my master password under the mistaken belief it had been compromised.

    • Impact:**

This intermittent recognition issue disrupts my workflow and significantly affects my user experience with Firefox. The necessity to switch input methods and the initial misinterpretation of the problem as a security concern are particularly concerning.

I hope this detailed feedback assists in identifying and resolving the issue. Thank you for your attention to this matter Firefox.

Sincerely, Daniel

Asked by Daniel 2 months ago

Last reply by cor-el 2 months ago

Videos Not Playing Since Update Firefox Release 122.0.1

Since the new update for some reason, videos on some websites are no longer loading as they used to. The big sites like YouTube and Netflix are fine though others are giv… (read more)

Since the new update for some reason, videos on some websites are no longer loading as they used to. The big sites like YouTube and Netflix are fine though others are giving error codes.

(Error Code: 102630) is a common one, even after going through the guides online to get it working nothing works.

The other thing I've noticed is: Error code: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG This also comes up on some web players. Same again, nothing works trying to fix it.

Something changed during update 122.0.1 ?? Any Help or Ideas would be great. :)

Asked by Fox1001 2 months ago

Last reply by cor-el 2 months ago

Sync Data Missing

Hi I am a web dev, and need FF help on this. All of my sync data is gone, I sign out and back in twice, I checked the profiles there's only one, all of my bookmarks, plu… (read more)

Hi

I am a web dev, and need FF help on this. All of my sync data is gone, I sign out and back in twice, I checked the profiles there's only one, all of my bookmarks, plugins & extensions everything is gone. Please I need those bookmarks some of them were very important to me I can't lose those.

Back-story: I recently want to try two distro that I had been on my list from quite a while now, VanillaOS & BlendOS, I worked on those for 3 or 4 days, before switching back to Arch, on both of them everything was working fine, I had all of my data. On Arch I had to reset my password because I forgot. Then the issue started, at first I thought maybe my internet was slow or something but now on the 2nd my data is still not synced.

I even signed out and back in, I checked the profiles(screenshot below). What should I do?

Asked by Z3R0 2 months ago

Last reply by jonzn4SUSE 2 months ago