Een specifiek profiel gebruiken voor Firefox Nightly

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Als u regelmatig tussen uw normale versie van Firefox en Nightly wisselt, kunt u problemen met profielbeschadiging ondervinden als u bepaalde websites bezoekt. Een eenvoudige oplossing zou het hanteren van toegewijde profielen voor elk van deze kanalen zijn. Dit artikel legt uit hoe u dit kunt doen.

• Als u Nightly niet op uw computer hebt geïnstalleerd: download het installatieprogramma voor uw taal en systeem vanaf de Firefox Nightly-downloadpagina. U dient te wachten met het starten van Nightly totdat u eerst een toegewijd profiel ervoor hebt aangemaakt.
Noot: u kunt geen profielen aanmaken of beheren terwijl Firefox actief is. U dient eerst alle actieve versies van Firefox, Beta, Firefox Developer Edition of Nightly af te sluiten. Volg daarna de onderstaande instructies die voor uw besturingssysteem van toepassing zijn.

De volgende stappen zijn voor Firefox Nightly, maar u kunt dezelfde procedure hanteren voor het aanmaken van toegewijde profielen voor andere versies van Firefox.

Windows

1. Druk op Windows Key+R op het toetsenbord. Er wordt een dialoogvenster Uitvoeren geopend.
  2. Voer firefox -P in en klik op OK. Het venster Profielbeheerder (Gebruikersprofiel kiezen) wordt geopend.
  3. Selecteer Profiel aanmaken…, noem het Nightly en klik op Voltooien.
  4. Verwijder het vinkje in het vakje Het geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten. Dit zorgt ervoor dat de Profielbeheerder verschijnt bij het opstarten, tenzij u een aangepaste snelkoppeling gebruikt om Firefox met een bepaald profiel te starten.
  5. Klik op Afsluiten om de Profielbeheerder te sluiten.
  6. U kunt nu de snelkoppeling bijwerken die u gebruikt om Firefox Nightly te starten, zodat het automatisch met uw nieuwe Nightly-profiel wordt geopend:
    • Klik met de rechtermuisknop op het Nightly-pictogram op uw bureaublad en selecteer Eigenschappen.
    • Werk in het tabblad Snelkoppeling het veld Doel: bij door een spatie en daarna -P Nightly toe te voegen na het pad naar het uitvoerbare Firefox Nightly-bestand, dat er in de meeste gevallen als volgt uitziet:
      "C:\Program Files\Nightly\firefox.exe" -P Nightly
  7. Doe hetzelfde voor de snelkoppeling die uw normale versie van Firefox start. In de meeste gevallen kunt u een bestaand Firefox-profiel gebruiken in plaats van een nieuw profiel aan te maken. Het volgende voorbeeld is voor een profiel genaamd default:
    • Klik met de rechtermuisknop op het Mozilla Firefox-pictogram op uw bureaublad en selecteer Eigenschappen.
    • Werk in het tabblad Snelkoppeling het veld Doel: bij door een spatie en daarna -P default toe te voegen na het pad naar het uitvoerbare Mozilla Firefox-bestand, dat er in de meeste gevallen als volgt uitziet:
      "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -P default

Overwegingen voor de standaardbrowser

Als Firefox uw standaardbrowser is, zullen HTML-bestanden, internetsnelkoppelingen en koppelingen die in andere toepassingen worden geopend, Firefox met de Profielbeheerder starten als het vakje Het geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten niet is aangevinkt. Als u al uw Firefox-snelkoppelingen hebt aangepast om Firefox met een toegewijd profiel te starten, kunt u de volgende keer dat Firefox als uw standaardbrowser wordt gestart en de Profielbeheerder wordt geopend, het profiel selecteren dat u normaal gesproken zou gebruiken (zoals default) en daarna het vakje Het geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten aanvinken voordat u Firefox start. Waarschuwing: als u een profiel selecteert om zonder te vragen te gebruiken, wees dan voorzichtig en selecteer alleen Nightly of andere Firefox-versies met snelkoppelingen die zijn aangepast om met een toegewijd profiel te worden gestart.

Mac

1. Open de Terminal-toepassing.
  2. Typ of plak het pad naar Firefox in, gevolgd door .app/Contents/MacOS/firefox -profilemanager. Als Firefox bijvoorbeeld op de aanbevolen locatie is geïnstalleerd, dient u /Applications/Firefox.app/Contents/MacOS/firefox -profilemanager in te voeren. Druk op Return om het venster Profielbeheerder (Gebruikersprofiel kiezen) te openen.
  3. Selecteer Profiel aanmaken…, noem het Nightly en klik op Gereed.
  4. Verwijder het vinkje in het vakje Het geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten. Dit zorgt ervoor dat de Profielbeheerder verschijnt bij het opstarten, tenzij u Firefox start met een aangepaste snelkoppeling.
  5. Klik op Afsluiten om de Profielbeheerder te sluiten.
Hier kunt u een handige handleiding vinden voor het instellen van aangepaste startkoppelingen: Managing Multiple Firefox Profiles in OSX. Het is het beste om alle stappen in de sectie ‘Creating the scripts’ te volgen, inclusief de stap ‘edit Info.plist’. Ook zult u het pad in het ‘do shell’-script willen wijzigen, zodat dit naar het juiste .app-bestand wijst voor het Firefox-kanaal waarop u zich wilt richten.

Linux

1. Open de Terminal-toepassing.
  2. Voer firefox -ProfileManager in en druk op Enter om het venster Profielbeheerder (Gebruikersprofiel kiezen) te openen.
  3. Selecteer Profiel aanmaken…, noem het Nightly en klik op Voltooien.
  4. Verwijder het vinkje in het vakje Het geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten. Dit zorgt ervoor dat de Profielbeheerder verschijnt bij het opstarten, tenzij u Firefox start met een aangepaste snelkoppeling.
  5. Klik op Afsluiten om de Profielbeheerder te sluiten.
  6. Als u aparte pictogrammen wilt voor het starten van specifieke profielen, dient u de opdrachtregel voor uw nieuwe starter in te stellen. Stel hiervoor het tekstveld opdracht in zodat dit naar het uitvoerbare bestand wijst, waarschijnlijk /usr/bin/firefox, en voeg de parameter -P PROFIELNAAM toe, waarbij u PROFIELNAAM vervangt door de naam van het specifieke profiel.

U kunt Nightly nu veilig gaan gebruiken met een eigen toegewijd profiel. Als u een Sync-gebruiker bent, kunt u zich eenvoudig aanmelden bij uw Sync-account op zowel de release- als Nightly-versie van Firefox om uw volledige browsergegevens altijd bij u te hebben. Als u Sync nog nooit eerder hebt gebruikt, zijn er instructies over het instellen ervan.