Uw Thunderbird-wachtwoorden beschermen met een hoofdwachtwoord

In anderstalige versies heeft Primary Password de term Master Password vervangen. Meer info over waarom we deze wijziging hebben doorgevoerd.

Wat beschermt een Hoofdwachtwoord?

Uw hoofdwachtwoord beschermt uw opgeslagen wachtwoorden, maar het voorkomt niet dat anderen uw berichten in Thunderbird kunnen zien.

Thunderbird kan wachtwoorden voor alle accounts opslaan, zodat u deze bij het controleren op nieuwe berichten niet opnieuw hoeft in te voeren. U kunt deze bekijken, en degene die u niet meer gebruikt verwijderen.

Wat als u een computer deelt, en niet wilt dat anderen uw opgeslagen wachtwoorden kunnen zien? Met de Hoofdwachtwoordfunctie zal Thunderbird u vragen een Hoofdwachtwoord in te voeren om de wachtwoorden die u door Thunderbird hebt laten onthouden te kunnen bekijken of te gebruiken. Als u een Hoofdwachtwoord hebt ingesteld, dient u dit maar één keer per sessie in te voeren.

tb91-password-required-mozilla-thunderbird-please-enter-your-primary-password

Wilt u voorkomen dat anderen uw berichten kunnen zien? Als u een computer deelt, is de veiligste manier voor iedere gebruiker een aparte WindowsMacOSOS-account aan te maken, en ervoor te zorgen dat uw WindowsMacOSOS-account een wachtwoord vereist. Thunderbird bewaart accounts, berichten en wachtwoordgegevens voor elke account in het besturingssysteem apart.

Een Hoofdwachtwoord instellen

Standaard gebruikt Thunderbird geen Hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een Hoofdwachtwoord in te stellen:

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Selecteer de sectie Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar de subsectie Wachtwoorden.
  4. Plaats een vinkje naast Een hoofdwachtwoord gebruiken.

tb91-preferences-privacy-security-passwords-use-primary-password
  5. Het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen verschijnt. Terwijl u uw Hoofdwachtwoord intypt, geeft de wachtwoordkwaliteitsmeter aan hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Hier zijn enkele tips voor het maken van betere wachtwoorden:
    • Gebruik ten minste één hoofdletter.
    • Gebruik een of meer cijfers.
    • Gebruik ten minste één niet-alfanumeriek teken, zoals @ # $ % ^ & * ( ).
    • Maak uw Hoofdwachtwoord iets dat voor u makkelijk te onthouden is, maar moeilijk te raden voor anderen is, om te verzekeren dat alleen u in staat bent uw opgeslagen wachtwoorden te bekijken.
  6. Om te bevestigen dat u het wachtwoord correct zoals bedoeld hebt ingetypt, moet het tweemaal worden ingevoerd.

tb91-use-primary-password-primary-password-dialog
  7. Klik op OK om uw Hoofdwachtwoord in te stellen.

Nu uw Hoofdwachtwoord is ingesteld, zal Thunderbird u per sessie de eerste keer dat u een wachtwoord dient te bekijken of te gebruiken vragen dit in te voeren.

Uw Hoofdwachtwoord wijzigen of verwijderen

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Selecteer de sectie Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar de subsectie Wachtwoorden.
  4. Klik op de knop Hoofdwachtwoord wijzigen….
  5. Voer uw huidige Hoofdwachtwoord in om te bevestigen dat u gemachtigd bent dit te wijzigen.
  6. Voer het nieuwe Hoofdwachtwoord tweemaal in.
  7. Klik op OK.

Uw Hoofdwachtwoord verwijderen

Volg bovenstaande stappen voor Hoofdwachtwoord wijzigen, maar laat beide nieuwe Hoofdwachtwoordvelden leeg.

Uw Hoofdwachtwoord herinitialiseren als u het bent vergeten

Als u uw Hoofdwachtwoord bent vergeten, kunt u het herinitialiseren.

Waarschuwing: hierdoor worden al uw opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden verwijderd.
  1. Kies vanuit de app-menuknop of het hoofdmenu Extra -> Ontwikkelaarshulpmiddelen -> Foutconsole.
  2. Kopieer de onderstaande tekst en plak deze in de Console. De keuze wordt bepaald door de door u gebruikte versie.
    • Als u een lagere versie dan 78 gebruikt, kopieer en plak dan de volgende tekst:
      openDialog("chrome://pippki/content/resetpassword.xul")
    • Als u versie 78 of hoger gebruikt, kopieer en plak dan de volgende tekst:
      openDialog("chrome://pippki/content/resetpassword.xhtml")
  3. Druk op de knop Evalueren. Als u geen knop ‘Evalueren’ ziet, druk dan op uw toetsenbord op Return of Enter.
  4. Als daarom wordt gevraagd in het bevestigingsdialoogvenster, klik dan op de knop Herinitialiseren.

tb91-reset-primary-password-dialog