Mappen comprimeren – mogelijke complicaties

Af en toe, als een map wordt gecomprimeerd, lijken de berichten in de map te verdwijnen. In sommige gevallen is er een onderbreking of worden berichten of berichtlijsten niet getoond, wat te herstellen is. In sommige gevallen is er daadwerkelijk sprake van gegevensverlies, wat onherstelbaar is. Hieronder worden geconstateerde gevallen beschreven en uitgelegd. U kunt deze gevallen bestuderen en als u nog steeds problemen ondervindt, kaart uw probleem dan aan in het ondersteuningsforum.

Een map selecteren terwijl comprimeren wordt uitgevoerd

Thunderbird kan het indexbestand niet lezen tijdens de uitvoering van het comprimeren, dus als u een map selecteert, wordt de e-mail in die map simpelweg niet getoond totdat het comprimeren is voltooid. Hierna verschijnen de berichten weer.

Software-onderbreking van het proces

Soms worden na het comprimeren geen berichten in de map getoond vanwege een onderbreking van het comprimeerproces. Dit zorgt ervoor dat een leeg indexbestand (.msf) wordt aangemaakt. Enkele mogelijke oorzaken van onderbreking zijn:

• het controleren van of geen toegang geven tot de Thunderbird-profielmap voor back-upscans
  • cloudsynchronisatie (dit wordt niet aanbevolen)
  • scans door antivirussoftware (dit wordt niet aanbevolen).

U kunt het probleem van een leeg indexbestand als volgt oplossen:

• Klik met uw rechtermuisknop op de map
  • Selecteer Eigenschappen… in het contextmenu van de map
  • Gebruik de knop Map repareren

Dit start de opbouw van een nieuwe index en zou deze situatie zonder gegevensverlies moeten herstellen.

Het e-mailbestand is eerder verwijderd

Comprimeren wordt toegepast op en toont e-mail sinds de verwijdering, dus de ontbrekende e-mail is alles voor een bepaald moment. Hoewel er maar weinig gevallen hiervan bekend zijn, is wel bekend dat in het verleden antivirusproducten regelmatig het mailopslagbestand scanden en, als malware werd gevonden, het bestand verwijderden of in quarantaine plaatsten. Omdat Thunderbird een index gebruikt om de gebruikersinterface te vullen, werden dit soort verwijderingen pas duidelijk als een oud e-mailbericht werd geselecteerd of tijdens comprimeren een volledige herindexatie plaatsvond.

Beschadiging van het e-mailbestand

Als het onderliggende MBOX-bestand is beschadigd, maakt het comprimeerproces een nieuw MBOX-bestand dat op zijn best ingekort kan worden genoemd. In dit geval behoudt de e-maillijst vaak de vroegste berichten, maar latere berichten raken verloren vanaf het punt waarop het MBOX-bestand beschadigd raakte. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

• harddiskfout
  • geheugenfout
  • software of malware die het geheugen waar de gegevens worden weggeschreven beschadigt

Overige symptomen van een beschadigd e-mailbestand

• Eerder verwijderde berichten verschijnen weer
  • Berichten met een datum in 1969
  • Berichtteksten met gedeeltes van andere berichten
  • Berichten in de berichtenlijst komen, als u er op klikt, niet overeen met wat wordt getoond
  • Thunderbird lijkt in ruststand te gaan voordat berichten in een map worden getoond