Endre program brukt til å åpne e-post lenker

Firefox bruker normalt det programmet som er definert som standard for å håndtere e-post i operativsystemet ditt til å sende e-post. Denne artikkelen forklarer hvordan du kan endre hvilket program som blir startet når du klikker på:

• Send lenke med e-post… i Side (3-prikker) menyen i Firefox.
  • Send lenke med e-post… i menylinjens Fil meny i Firefox.
  • E-post i menylinjens Fil, undermeny Del.

Innstilling av hvilket e-post-program Firefox skal bruke

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panel, rull ned til Program-avsnittet.
  3. Søk etter Innholdstype mailto og velg den.
  4. Klikk i Handling-kolonnen i mailto raden for å forandre hva som skal skje.
    Fx62Settings-Mailto
    • Spør alltid vil spørre deg hver gang du bruker en e-post funksjon om hvilken applikasjon eller tjeneste som skal brukes.
    • Bruk <Program> (default) vil automatisk starte operativsystemets e-post-program (for eksempel Thunderbird, Outlook, Windows Live Mail Windows Mail Mail Evolution, KMail) i dets meldingsredigeringsvindu. Les neste del av denne artikkelen for instruksjoner om hvordan du endrer hva som skal være operativsystemets standard e-post-program.
    • Bruk <Webmail> vil åpne meldingsredigeringssiden til den nettleserbasert e-post-tjenesten du bruker (slike som Yahoo! Mail eller Gmail) i Firefox. Les avsnittet om Bruk av nettleserbaserte tjenester i denne artikkelen for mer informasjon.
    • Annet ... gir deg mulighet til å spesifisere et eksternt program som Firefox skal starte.
    • Programdetaljer... viser deg informasjon om eller fjerner den nettleserbaserte e-post-tjenesten som Firefox kan bruke.
  5. Malen "closeoptionspreferences" fins ikke, eller har ingen godkjente revisjoner.

Innstilling av standard e-post program for operativsystemet

Som standard vil Firefox bruke det e-post-programmet operativsystemet har satt opp som standard til å send e-post for alle aksjonene listet opp over. For Thunderbird, les artikkelen Make Thunderbird the Default Mail Client for hvordan du setter opp at det skal være standardklienten for e-post. Sjekk dokumentasjonen du finner på nettet eller i produktet for andre e-post-programmer.

Normalt kan du endre standard e-post-program ved å følge disse instruksjonene:

1. Åpne PC Innstillinger (klikk på Windows Start-knapp, og deretter på tannhjulsikonet).
  2. Velg Søk og programmer fra sidepanelet.
  3. Velg Standarder fra sidepanelet.
  4. Klikk på ikonet under overskriften E-post for å vise hvilke valg du har.
  5. Velg det e-post-programmet du vil bruke.

Windows 10:

1. Klikk på Windows Start-knapp , deretter på Innstillinger.
  2. Klikk på Apper ikonet, så på Standardapper.
  3. Klikk på ikonet under overskriften E-post for å vise hva du kan velge.
  4. Velg det e-post-programmet du vil bruke.

Windows 11:

1. Høyre-klikk på Windows Start-knapp, og velg Innstillinger.
  2. Klikk på Apper ikonet, så på Standardapper.
  3. Finn e-post-programmet du ønsker å bruke i listen over programmer og klikk på det.
    • Siden for Filtype- og protokolltilknytninger kommer opp.
  4. For hver filtype eller protokolltype (for eksempel .eml eller MAILTO) klikk på den og velg e-post-programmet du vil bruke som ny standard.
  5. Gjør det samme for de andre filtypene eller protokolltypene.
  1. Klikk på Windows Start-knapp, så på Standard programmer.
  2. Klikk på Angi standardprogrammer.
  3. Under Programmer, klikk på det e-post-programmet du vil bruke (for eksempel Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  4. Klikk på Angi dette programmet som standard.
  5. Klikk på OK nederst i vinduet.
  1. Klikk på Windows Start-knapp, så på Kontrollpanelikonet for å åpne Windows Kontrollpanel.
  2. Klikk på ikonet for Legg til eller fjerne programmer.
  3. På venstre side av vinduet, klikk på ikonet for Program-tilganger og standarder.
  4. I vinduet som kommer opp, klikk på Tilpasning-knappen for å åpne tilpasningskategorien.
  5. Under Velg standard e-post-program, klikk på knappen ved siden av det programmet du vil bruke (for eksempel Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  6. Klikk på OK nederst i vinduet.
  1. Åpne Mail programmet fra Programmer mappen.
  2. Klikk på Mail menyen og velg Innstillinger.
  3. Klikk på Generelt knappen.
  4. Velg et nytt standard e-post-program (for eksempel Thunderbird, Outlook).
Merk: Disse instruksjonene gjelder for noen vanlige Linux-distribusjoner. Din distribusjon kan bruke et annet grensesnitt.

Gnome

Distribusjoner som standard bruker Gnome Desktop Environment, er blant annet Ubuntu, openSUSE, Fedora og Red Hat Enterprise Linux.

1. Åpne vinduet Standardprogram (tidligere: Foretrukne program). Vinduet Standard (Foretrukne) program åpnes som følger:
    • (Ubuntu) Klikk på System menyen, velg Innstillinger, og velg så Standard program.
      • Fra og med 2018, i openSUSE (GNOME 3.28) finner du det under System menyen > Innstillinger > Detaljer > Standard programmer.
    • Klikk på Programmer menyen, velg Skrivebordsinnstillinger, velg så Avansert, og Standard programmer.
  2. Under Mail Reader, bruk nedtrekksmenyen for å velg et e-post-program (for eksempel Thunderbird, Evolution).
  3. Klikk på Avlsutt for stenge Standard programmer vinduet.

KDE

Distribusjoner som standard bruker K Desktop Environment er blant annet Kubuntu, Mandriva Linux, og PCLinuxOS.

1. Åpne KDE Control Center ved å klikke på K og velge Control Center.
  2. I vinduet Control Center klikk for å utvide KDE Components.
  3. Klikk for å velge Component Chooser.
  4. Klikk for å velge Email Client.
  5. Klikk for å velge Use a different email client knappen.
  6. Skriv inn fullt stinavn til e-post-klienten din (for eksempel /usr/bin/thunderbird).
  7. Klikk på Apply for å stenge Control Center vinduet og lagre endringene dine.

Bruk av nettleserbaserte tjenester

Firefox lar deg bruke nettleserbaserte tjenester som Gmail (kalt Google Mail på noen språk) eller Yahoo! Mail for e-postfunksjonene til Firefox. Bruk instruksjonene i avsnittet Innstilling av hvilket e-post-program Firefox skal bruke over for å bruke en nettleserbasert e-post tjeneste i Firefox for mailto lenker er Email link funksjonen.

Om den nettleserbasert e-post tjenesten du vil bruke ikke vises i Programmer avsnittet i InnstillingerInnstillinger - Generelt i din Firefox som et mailto valg, kan du forsøke å finne en utvidelse som støtter den tjenesten, enten ved å søke på addons.mozilla.org etter den eller ved å gjøre et webmail søk eller et mailto søk og bla gjennom resultatene.

Basert på informasjon fra Default mail client (mozillaZine KB), Endre standard nettleser eller e-postprogram på en Mac (Apple.com Support), The KDE Control Center (KDE.org), Select Preferred Applications in Ubuntu (DebianAdmin.com) og How to Set Your Default Email App in Windows 11 (howtogeek.com).