Systemet med bokmärken och historik kommer inte att fungera

Revideringsinformation
  • Reviderings-ID: 4180
  • Skapad:
  • Skapare: Hasse
  • Kommentar: Explain the causes and remove the Norton and extensions section
  • Granskad: Nej
  • Redo för översättning: Nej
Revideringskälla
Revideringsinnehåll
Den här artikeln gäller Firefox 3.5 och senare. Om du har problem med dina bokmärken i Firefox 3.0.x, se Bookmarks and toolbar buttons not working after upgrading för en möjlig lösning.

Om du startar Firefox och ser felmeddelandet -+Systemet med bokmärken och historik kommer inte att fungera eftersom en av Firefox filer används av ett annat program. Vissa säkerhetsprogram kan orsaka detta problem+-, beror det på att filen places.sqlite (som lagrar bokmärken och webbläsningshistorik) inte kan redigeras av Firefox. Det kan inträffa om:

• filen har låsts av ett annat program
  • filen är skadad

Om du har det här problemet, prova någon av dessa lösningar.

Avsluta andra program

Den vanligaste orsaken till det här felet är att ett annat program använder filen places.sqlite och på så sätt låser den. Avsluta Firefox och andra program du kör som du misstänker kan lägga sig i surfningen (eller starta om datorn) och starta sedan Firefox igen.

Avsluta Firefox helt

1. Klicka på Arkiv-menyn i Firefox och välj Avsluta.
  2. Högerklicka på en tom plats i Windows aktivitetsfält och välj Starta Aktivitetshanteraren (eller tryck Ctrl+Skift+Esc).

3. Välj fliken Processer.
  4. Välj posten firefox.exe i processlistan, klicka på Avsluta processen och klicka på Ja i varningsrutan som visas. (Om det inte finns någon ”firefox.exe” i listan, hoppa över detta steg.)

Upprepa det här steget för varje ”firefox.exe”-process om det finns flera poster.
  5. Starta Firefox som vanligt.
Observera: Den här ”nödlösningen” gör att du, i väntan på en bättre lösning, utan problem kan starta Firefox om den föregående sessionen inte avslutades på rätt sätt.

Rättigheter för profilfiler

Om du kör Firefox som en annan användare (t.ex. root) kan en ändring av ägarskap ske för flera av profilfilerna och göra dem skrivskyddade för den vanlige användaren. Gå till profilmappen och rätta till rättigheterna för katalogen och filerna så att standardanvändaren står som ägare. För standardplatsen för profilen, se artikeln Profiler - där Firefox lagrar dina bokmärken, lösenord och annan användardata.

Databasen Places

Du kan även reparera det här felet genom att tvinga Firefox att återuppbygga databasen Places på följande sätt:

1. (Valfritt) Exportera dina bokmärken till en HTML-fil kallad bookmarks.html (se Exportera bokmärken som HTML för en detaljerad anvisning) och placera filen bookmarks.html i Firefox profilmapp. Om filen bookmarks.html redan finns, låt den exporterade filen ersätta den.
  2. Öppna din profilmapp:

• Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Hjälp och välj FelsökningsinformationMer felsökningsinformation.På menyn Hjälp väljer du FelsökningsinformationMer felsökningsinformation. Fliken Felsökningsinformation öppnas.
    • Under avsnittet Programfakta bredvid Profilmapp, klicka på Öppna mappVisa i FinderÖppna mapp. Ett fönster öppnas som innehåller din profilmapp.Din profilmapp öppnas.
    Obs: Om du inte kan öppna eller använda Firefox, följ instruktionerna i Hitta din profil utan att öppna Firefox.

3. Klicka på menyknappen New Fx Menu och välj AvslutaAvslutaClose 29.

Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta. Klicka på menyn Firefox högst upp på skärmen, välj Avsluta Firefox.Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta.

4. I Firefox profilmapp, ta bort (eller byt namn på) filen places.sqlite och, om den finns, filen places.sqlite-journal.
  5. (Valfritt) Om du vill att Firefox automatiskt ska importera dina bokmärken från en existerande bookmarks.html i profilmappen, i stället för från en JSON-säkerhetskopia, öppna mappen bookmarkbackups och flytta alla filer bookmarks-(datum).json till en annan plats.
  6. (Valfritt) Ta även bort (eller byt namn på) filen localstore.rdf för att ta bort alla referenser till den gamla Places-filen. Men observera att du då blir tvungen att göra om alla anpassningar av verktygsfälten.

När du startar Firefox igen kommer en ny places.sqlite-fil att skapas. Webbläsningshistoriken kommer att vara borta, men Firefox importerar automatiskt den senaste säkerhetskopian av dina bokmärken. Om ingen JSON-säkerhetskopia finns i mappen ”bookmarksbackups” kommer Firefox automatiskt att importera bokmärkena från filen bookmarks.html i profilmappen.