Tips for å vurdere sikkerheten til en utvidelse

Når du installerer en utvidelse, kan du bli spurt om å gi den tilgang til informasjon eller funksjoner i nettleseren din. Blir du spurt, må du gi denne tillatelsen for at utvidelsen skal bli installert.

Vær oppmerksom på at om du installerer en utvidelse fra et annet nettsted enn addons.mozilla.org (AMO), så bør du sjekke nøye om dette er et nettsted du kan stole på.

Uansett bør du være bevisst hvilke tillatelser du vil gi til utvidelser du vurderer å installere. Selv om de fleste utvidelser lages av tredjepart-utviklere som man kan stole på, finnes det aktører med dårlig hensikter, som setter din sikkerhet og personvern i fare ved å bruke utvidelser for å avsløre sensitive nettleserdata. Denne artikkelen vil hjelpe deg med å vurdere sikkerheten til en utvidelse du planlegge å installere eller en utvidelse du allerede har installert.

permissions request

Når en utvikler sender inn en utvidelse til addons.mozilla.org, blir den maskinelt sjekket mot et sett av kjente problemer. Den kan også bli gransket av en person. Men ingen av disse prosessene kan garantere at en utvidelse er 100% trygg.

I anmodningen om å få tillatelser er det oppgitt hvilken informasjon og hvilke funksjoner utvidelsen vil ha tilgang til, slik at du kan ta mer informerte valg om programvaren du vurderer.

Om du ikke er helt sikker på hvordan du vurderer sikkerheten til en utvidelse, her er noen spørsmål du kan forsøke å finne svar på:

Kommer utvidelsen fra et varemerke eller en utvikler jeg stoler på?

Nå har det seg slik at de fleste utvidelser er laget av utviklere som ikke er så godt kjent. Derfor bør du spørre deg selv:

Er det samsvar mellom utviklernes nettsted, bloggen deres, eller aktivitet deres på sosiale medier og funksjonaliteten til utvidelsen?

Tenk også på:

Hvor mange andre brukere har installert denne utvidelsen? Er den høyt vurdert (mange stjerner) og har den positive omtaler?

Om utvidelsen ikke har mange anmeldelser eller du fremdeles ikke er trygg, bør du vurdere:

Er det samsvar mellom de tillatelsene det bes om og funksjonene til utvidelsen?

For eksempel, om utvidelsen ber om tilgang til din posisjon, sier beskrivelsen til utvidelsen noe om at den inneholder en posisjon-funksjon? I noen tilfeller er det ikke innlysende hvordan visse tillatelser relatere seg til funksjoner i utvidelsen, så du bør spørre deg selv:

Inneholder nettstedet til utvidelsen eller beskrivelsen på addons.mozilla.org en forklaring på hvor det bes om disse tillatelsene? Er forklaringen i samsvar med funksjonaliteten til utvidelsen?

(På Tillatelsesforespørsel for Firefox utvidelser kan du lese om alle de tillatelser du kan bli spurt om å gi.)

For en enda dypere analyse:

Har utvidelsen et personvernutsagn? Er jeg komfortabel med innsamling og behandling av informasjonen min under vilkårene i dette utsagnet?

Etter å ha funnet svar på disse spørsmålene, er du forhåpentligvis trygg på at utvidelsen ber om et passende sett av tillatelser.

Mens de aller fleste utviklere av utvidelser ikke er interessert i å stjele personlig informasjon eller gjøre noe ondskapsfullt, bør du være oppmerksom på at ikke alle har rent mel i posen. Vær alltid forsiktig når du installerer utvidelser eller tredjepartsprogramvare.