Hvordan bruker jeg stavekontrollen i Firefox?

Firefox sjekker automatisk stavingen til tekst du skriver i felt med mer enn en linje. Straks du er ferdig med et ord blir det sjekket mot den installerte ordboken. Om ordet ikke finnes der, blir det understreket med rødt som i eksempelet under:

Fx80NorskStavekontrollFeil
Merk:
  • Automatisk stavekontroll virker kun på tekstbokser som inneholder mer enn en linje, hvor du kan skrive inn så mye tekst du vil.
  • Ikke alle lokaltilpasninger har ordbok på grunn av lisensieringsårsaker.

Slå av automatisk stavekontroll

Som standard er Firefox satt opp med automatisk stavekontroll. Du kan slå den av i InnstillingerInnstillinger vinduet:

1. Trykk på menyknappen New Fx MenuFx57Menu og velg Fx80NorskMenyikon-Innstillinger .Innstillinger.
  2. Select the Advanced panel.
  3. Click the General tab.
  4. Uncheck Check my spelling as I typeCheck your spelling as you type.
    Spell Checker Pref 38Fx54Advanced-General-spelling
  5. Lukk siden about:preferences. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk..
  1. Trykk på menyknappen New Fx MenuFx57Menu og velg Fx80NorskMenyikon-Innstillinger .Innstillinger.
  2. I Generelt vinduet, rull ned til Språk.
  3. Ta bort merket i boksen for Kontroller staving mens du skriver.
    Fx56General-Language-spellingFx80NorskKontrollerStavekontroll
  4. Lukk siden about:preferences. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk..
Note: Some options may not appear in the preferences window in custom builds of Firefox.

Rett feilstavede ord

Når stavekontrollen er slått på, er det enkelt å rette feilstavede ord. For å rette et feilstavet ord, Høyre trykkHold nede Ctrl tasten mens du trykker på det og velg et av de foreslåtte ordene øverst i menyen.

Fx80NorskBrukStavekontroll

Om ingen av de foreslåtte ordene passer, må du manuelt legge det inn. Om du er sikker på at ordet er stavet rett, kan du legge det til ordboken. For å legge et ord til i ordboken, Høyre trykkHold nede Ctrl tasten mens du trykker på det, og velg Legg til i ordbok.

Merk: Ord som legges til gjelder for alle ordbøkene du har installert.

Legge til ordbøker

Du kan installere andre ordbøker etter behov.

1. Høyre trykkHold nede Ctrl tasten mens du trykker i en tekstboks som har mer enn en linje.
  2. Velg Språk.
  3. Velg Legg til ordbøker ....
    Fx80NorskFlerOrdbøker
  4. Siden Ordlister og språkpakker - Tillegg for Firefox (nb-NO) blir vist. Finn ordboken for et ønsket språk i listen og klikk på det for å åpne språkets side.
  5. Klikk på + Legg til i Firefox knappen på siden som åpnes. Når sikkerhetsadvarselen vises, klikk InstallLegg til for å tillate installasjonen.
    Spell Checker Add pane 55Fx80NorskLeggTilOrdbok

Bytte mellom ordbøker

Etter installasjon av ordboken kan du bytte til den ved behov. For å bytte til en annen installert ordbok, Høyre trykkHold nede Ctrl tasten mens du trykker i et tekstfelt med flere linjer, velg Språk, og velg ordboken du vil bruke.

Fx80NorskByttOrdbok

Fjerning av ord du har lagt til ved et uhell

1. Åpne din profilmappe:

Trykk på meny-knappen New Fx Menu, trykk på hjelp Help-29Trykk på meny-knappen Fx57menu, trykk på Hjelp og velg Mer feilsøkingsinformasjon. Feilsøkingsvinduet vil åpne i en ny fane.

• Under Programinfo, trykk på Åpne mappeÅpne mappeVis i FinderÅpne katalogen til høyre for Profilmappe. Det nye vinduet som åpnes viser profilmappen din.Profilmappen din vil da åpne.
    Merk: Hvis du ikke kan åpne eller bruke Firefox, vennligst følg instruksjonene i Finne profilmappen uten å åpne Firefox.

2. Trykk på menyknappen New Fx Menu, trykk deretter på LukkAvsluttClose 29.

Trykk på Firefoxmenyen Fx57Menu, trykk så Avslutt. Trykk på Firefox i toppen av skjermen, trykk så Avslutt Firefox. Trykk på Firefoxmenyen Fx57Menu, trykk så Avslutt.

3. Åpne filen persdict.dat i et tekstprogram (for eksempel WordPad) (for eksempel Pages) (for eksempel Calligra Words).
  4. I filen ligger hvert ord du har lagt til på hver sin linje. Fjern linjen med det ordet du vil fjerne fra ordboken.
  5. Klikk på Fil menyen og velg Lagre for å lagre det du har gjort.
Merk: Fjernede ord forsvinner fra alle ordbøkene dine.