Legg til eller fjern en søkemotor i Firefox

Firefox er satt opp med et antall standard søkemotorer. Mange nettsteder tilbyr egne søkemotorer du kan legge til Firefox. Det gir deg mulighet til å søke med søkemotoren fra akkurat det nettstedet direkte fra adresselinjen eller søkelinjen i Firefox. Denne artikkelen forklarer hvordan man legger til eller fjerner søkemotorer som Firefox bruker.

Legg til søkemotorer

Merk: Om du fjerner en standard søkemotor i Firefox, for eksempel Google, kan du gjenopprette standard søkemotorer i Firefox InnstillingerInnstillinger for å legge den til igjen. Se Fjern søkemotorer og Gjenopprett en fjernet søkemotor nedenfor.

Legg til en søkemotor fra søkelinjen

Firefox har en egen søkelinje. Se Legg til søkelinjen på verktøylinjen i Firefox for å legge det til Firefox.

1. Besøk et nettsted som tilbyr en OpenSearch søkemotor (vi bruker youtube.com som et eksempel).
  2. Klikk på forstørrelsesglasset i søkelinjen addsearch 40 og klikk så på Legg til "YouTube".
    Fx81SøkemotorLeggTilFraSøkefelt

Søkemotoren vil bli synlig blandt dine tilgjengelige søkeinnstillinger.

Legg til en søkemotor fra adresselinjen

Når du besøker et nettsted som tilbyr en OpenSearch søkemotor, så kan du legge den til fra Sidehandlinger-menyen i adresselinjen.

1. Klikk på Sidehandlinger (3-prikker) knappen i adresselinjen.
    Fx81SøkemotorLeggTilFraAdressefelt
  2. Velg Legg til søkemotor i menyen.

Hvordan sette opp adresselinjen til å oppdage søkemotorer: HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker Sidehandlinger Legg til søkemotor menyvalg som viser en tilgjengelig søkemotor (som vist under for YouTube)

Fx81SøkemotorLeggTilOppdagSøkemotorerFraAdressefelt

og velg Legg til i adresselinjen. Et søkemotor-ikon blir lagt til i adresselinjen. Når du besøker et annet nettsted som tilbyr en søkemotor (for eksempel www.yahoo.com), så vil et ikon for det nettstedet vises i adresselinjen.

Fx63AddressBar-YahooSearchIcon

Du kan klikke på dette nettstedsikonet for å legge til denne søkemotoren.

Søkemotor-tillegg

Mange tilbydere har søkemotor-tillegg. Slik finner du disse og legger dem til i Firefox:

1. Åpne Søk-panelet i Firefox InnstillingerInnstillinger på en av følgende måter:
    • I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger. I InnstillingerInnstillinger fanen som åpnes, klikk på Fx80NorskInnstillingerSøk i feltet på venstre side.
    • Om du har lagt søkelinjen, klikk på forstørrelsesglasset MagnifyingGlass i søkelinjen og klikk på Endre søkeinnstillinger.
  2. Nederst i Søk-panelet klikker du på Finn flere søkemotorer lenken for å åpne nettstedet Firefox Browser Add-ons.
  3. Velg det søkemotor-tillegget du vil installere og klikk Legg til i Firefox.
Note: The Mycroft Project website also offers search engine add-ons for Firefox and other browsers.

Skjul søkemotorer

Følg disse stegene for å skjule de alternative søkemotorene du ikke vil bruke.

1. Åpne Søk-panelet i Firefox InnstillingerInnstillinger på en av følgende måter:
    • I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger. I InnstillingerInnstillinger fanen som åpnes, klikk på Fx80NorskInnstillingerSøk i feltet på venstre side.
    • Om du har lagt søkelinjen, klikk på forstørrelsesglasset MagnifyingGlass i søkelinjen og klikk på Endre søkeinnstillinger.
  2. Under Ettklikks søkemotorer, fjern markeringen ved hver av de søkemotorene du ikke vil bruke.
    Fx68SearchEngineListFx81SøkemotorListe

Fjern søkemotorer

Følg disse stegene for å fjerne en søkemotor:

1. Åpne Søk-panelet i Firefox InnstillingerInnstillinger på en av følgende måter:
    • I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger. I InnstillingerInnstillinger fanen som åpnes, klikk på Fx80NorskInnstillingerSøk i feltet på venstre side.
    • Om du har lagt søkelinjen, klikk på forstørrelsesglasset MagnifyingGlass i søkelinjen og klikk på Endre søkeinnstillinger.
  2. Under Ettklikks søkemotorer, marker den søkemotoren du vil fjerne.
    Fx68RemoveSearchEngineFx81SøkemotorFjern
  3. Klikk på Fjern knappen for å fjerne den fra listen din.
Merk: Om en fjernet søkemotor legges til igjen etter omstart av Firefox, kan den være en Firefox utvidelse. Slike kan fjernes ved å bruke Add-ons manager (se Disable or remove add-ons for detaljer).

Gjenopprett en fjernet søkemotor

Om du fjerner en søkemotor du selv har lagt til og så ombestemmer deg, må du legge den til igjen, enten via søkelinjen eller adresselinjen ved å besøke nettstedet eller ved å reinstallere søkemotortillegget (se over).

Om du har fjernet en eller flere av standard søkemotorene til Firefox, åpner du Menu button - W10 og klikker på Fx80NorskMenyikon-Innstillinger og deretter på Fx80NorskInnstillingerSøk. I avsnittet Ettklikks søkemotorer klikker du på knappen Gjenopprett standard søkemotorer for å få dem tilbake.