Wat is Persona en hoe werkt het?

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Vanaf 30 november 2016 worden de persona.org-services niet meer ondersteund en zijn deze gesloten. Persona.org en gerelateerde domeinen worden voor het einde van 2016 offline gehaald.

Mozilla Persona is een eenvoudige manier om u bij websites aan te melden. In plaats van het aanmaken van een moeilijk te onthouden gebruikersnaam en wachtwoord voor elke website, kunt u zich met Persona via uw e-mailadres bij elke website die dit ondersteunt aanmelden. Dit artikel toont hoe Persona werkt en hoe u het kunt gaan gebruiken.

Noot: zie Hoe beheer ik mijn Persona-account? voor instructies over het verwijderen van e-mailadressen.

Hoe werkt het?

Met Persona kunt u zich bij websites aanmelden via alleen uw e-mailadres! Persona laat u uw identiteit bij websites aantonen via uw e-mailadres zonder wachtwoorden aan de websites te verstrekken. Dit werkt op dezelfde manier als hoe u uw identiteit kunt aantonen wanneer u uw ID aan iemand laat zien: websites kunnen eenvoudig verifiëren of uw ID echt is en dat u echt de persoon bent aan wie het was verstrekt.

Wat zijn de voordelen van Mozilla Persona?

• U kunt één makkelijk te onthouden aanmeldadres gebruiken voor alle websites die Persona ondersteunen.
  • U hoeft uw wachtwoord nooit aan een website toe te vertrouwen, omdat ze het nooit kennen. Ook kan uw wachtwoord niet worden gestolen als een van deze websites wordt gehackt.
  • U kunt Persona met zo veel e-mailadressen gebruiken als u wilt. Hierdoor kunt u uw diverse online-personaliteiten (school, werk, thuis etc.) gescheiden houden.
  • Persona laat uw e-mailprovider niet volgen welke websites u bezoekt.

Hoe maak ik een account aan?

Persona zal u automatisch door het instellen van een account leiden wanneer u zich voor het eerst probeert aan te melden bij een website die het ondersteunt.

Als u zaken van tevoren wilt instellen, doe dan het volgende:

1. Ga naar login.persona.org, klik op de knop Aanmelden en er verschijnt een pop-upvenster.
  2. Typ hierin het e-mailadres in dat u tijdens het aanmelden bij uw favoriete websites wilt gebruiken en klik op de knop volgende.
  • Als u Persona hebt ingesteld met een Yahoo- of Gmail-e-mailadres, zal Persona vragen u bij uw e-mailaccount aan te melden om te verifiëren dat u dat adres echt bezit. Meld u eenvoudig aan zoals gevraagd en uw Persona-account zal worden aangemaakt.
  • Als u een ander e-mailadres hebt gebruikt om Persona in te stellen, zal worden gevraagd een wachtwoord aan te maken dat u alleen met Persona gaat gebruiken. Voer het wachtwoord in en klik op Klaar. Er wordt dan een verificatie-e-mailbericht naar uw e-mailadres verzonden. Klik eenvoudig op de koppeling om uw account te verifiëren en uw Persona-account zal worden aangemaakt.

Hoe meld ik me aan bij websites?

Aanmelden is eenvoudig:

1. Klik op de Persona-knop Aanmelden op de website waarbij u toegang wilt krijgen. Het Persona-pop-upvenster wordt geopend.
    Browser ID button
  2. Voer uw e-mailadres in en klik op volgende. Persona zal u aanmelden.
Noot: als u al bij Persona bent aangemeld, wordt alleen gevraagd het e-mailadres dat u wilt gebruiken te kiezen. U hoeft alleen nog op de knop aanmelden in het pop-upvenster te klikken om u aan te melden.

Voor meer informatie, zie Aanmelden met Persona.

Help, het Persona-pop-upvenster is leeg!

Als u op een website op Aanmelden klikt en het pop-upvenster van Persona wel wordt geopend maar leeg is, sluit dan eenvoudig het venster en klik nogmaals op de knop Aanmelden.

Als dat niet werkt bij Firefox voor desktop: