Verbeterde bescherming tegen volgen in Firefox voor desktop

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 221877
  • Gemaakt:
  • Auteur: Mark Heijl
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Mad_Maks
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Verbeterde bescherming tegen volgen is een verzameling hulpmiddelen van Firefox die uw privacy beschermt tijdens het surfen. Verbeterde bescherming tegen volgen blokkeert veel trackers die u online volgen en informatie verzamelen over uw surfgedrag en interesses zonder dat de websitefunctionaliteit wordt beperkt. Bovendien beschermt deze functie tegen schadelijke scripts, zoals malware die een belasting vormt voor uw accu.

Beveiligingsdashboard

Ga om te zien wat er de afgelopen week op alle websites is geblokkeerd naar uw Beveiligingsdashboard. Klik op de menuknop menu button retinahet schild in de adresbalk Shield Fx89 en kies Beveiligingsdashboard of typ about:protections in de adresbalk. Nu wordt een nieuw tabblad geopend met de pagina Beveiligingsdashboard.

Om te zien wat er op afzonderlijke webpagina’s wordt geblokkeerd, klik op het schildje shield detected 70 links van de adresbalk.

Blokkeringen die Verbeterde bescherming tegen volgen toepast

Firefox gebruikt voor de blokkeringen een lijst met bekende trackers, die door Disconnect wordt aangeleverd. In de standaardinstelling blokkeert Firefox de volgende soorten trackers en scripts.

• Sociale-mediatrackers (isoleert ook overige cookies)
  • Cross-site-trackingcookies
  • Fingerprinters
  • Cryptominers
  • Volginhoud: deze trackers zijn verborgen in advertenties, video’s en andere onderdelen die in een webpagina zijn opgenomen. In de modus Standaard wordt volginhoud geblokkeerd in privévensters. Als u deze bescherming aan alle vensters wilt toevoegen, ga dan naar uw privacyinstellingen en kies Streng of Aangepast, zoals verderop wordt uitgelegd.
In de Privénavigatiemodus en Strenge modus biedt Firefox Totale cookiesbescherming, dat elke cookie beperkt tot de website waarvan deze afkomstig is. Hierdoor kunnen cookies u niet tussen websites volgen.

Lees voor meer info over de trackers en scripts die Firefox blokkeert de artikelen Trackers en scripts die Firefox blokkeert in Verbeterde bescherming tegen volgen en SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen.

Hoe weet u of Firefox u beschermt

Aan het schildje links in de adresbalk kunt u zien of Firefox trackers en scripts in een website blokkeert.

Shield Address bar
  • Shield Fx89 Actief: Firefox heeft trackers en schadelijke scripts op een website geblokkeerd. Open het schild om te bekijken wat er is geblokkeerd.
  • Crossed out shield Doorgestreept: Verbeterde bescherming tegen volgen is uitgeschakeld op een website. Open het schild en verschuif de schakelaar om het weer in te schakelen.

Hoe u kunt ontdekken wat er op een website wordt geblokkeerd

Klik op het schild om te bekijken wat Firefox heeft geblokkeerd.

Shield_panel Fx88
ETP shield 70
  • shield detected 70Paars: Firefox heeft een of meer trackers en schadelijke scripts in de website geblokkeerd. Klik op het schildje als u wilt zien om welke blokkeringen het gaat.
  • shield no trackersGrijs: Firefox heeft geen bekende trackers of schadelijke scripts in de website gevonden.
  • crossed gray 70 etpGrijs doorgestreept: Verbeterde bescherming tegen volgen is uitgeschakeld voor de website. Als u de bescherming wilt inschakelen, klik dan op het schildje en zet de schakelaar op aan.

Hoe weet u wat er wordt geblokkeerd

Klik op het schildje om te zien wat Firefox heeft geblokkeerd.

Fx86EnhancedTrackingProtectionPanel

De informatie is afhankelijk van de website en zal er anders uitzien dan in het voorbeeld.

• Geblokkeerd: Firefox heeft deze trackers en scripts geblokkeerd. Klik op een van de trackers of scripts voor meer informatie.
  • Toegestaan: deze trackers en scripts worden in de pagina geladen. Dit gebeurt omdat sommige websites het laden van trackers en scripts kunnen vereisen om goed te kunnen functioneren. Firefox staat alleen die trackers en scripts toe die nodig zijn om de website te laten werken, maar isoleert ze en blokkeert de rest. Bezoek SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen voor meer informatie.
  • Geen gedetecteerd: Firefox heeft naar deze trackers en scripts gezocht in de website, maar kon ze niet vinden.
  • Kies Beschermingsinstellingen om uw Beschermingsinstellingen te wijzigen.
  • Kies Beveiligingsdashboard voor een persoonlijk overzicht van uw beschermingsacties in de afgelopen week, inclusief hulpmiddelen om controle te krijgen over uw online beveiliging.

Wat moet u doen als een website niet goed werkt

Als het erop lijkt dat een website niet goed werkt, schakel dan Verbeterde bescherming tegen volgen UIT, en kijk of dat helpt. Hierdoor worden de trackers en scripts weer geladen, maar alleen voor deze ene website. Voor andere websites zal Verbeterde bescherming tegen volgen normaal werken.

1. Klik op het schildje shield detected 70Shield Fx89 links in de adresbalk.
  2. Zet de schakelaar Fx70-ETPswitch op UIT. De schakelaar zit bovenin het paneel.
    Fx70ETPtoggle-offProtections panel Fx88
    • Hierdoor wordt Verbeterde bescherming tegen volgen op deze website uitgeschakeld. De pagina wordt automatisch ververst. De trackers worden alleen op deze website toegestaan.

Zet de schakelaar weer op AAN als u Verbeterde bescherming tegen volgen weer wilt inschakelen.

Sommige websites werken niet goed als Verbeterde bescherming tegen volgen is ingesteld op Streng. De oorzaak is dat een of meer trackers in een speciaal onderdeel van de pagina zijn verstopt. Bijvoorbeeld: een website wil een externe video of een sociaal-mediabericht tonen waarin trackers zitten. Om die trackers te blokkeren, moet Firefox de video of dat bericht volledig blokkeren.

De volgende onderdelen van een pagina bevatten vaak verborgen trackers:

• Aanmeldvelden
  • Formulieren
  • Betaalfuncties
  • Reacties van bezoekers
  • Video’s

Instellingen van Verbeterde bescherming tegen volgen aanpassen

Als u Firefox downloadt, staan alle beschermingen aan die zijn opgenomen in de Standaard Verbeterde bescherming tegen volgen.

Als u de instellingen van Verbeterde bescherming tegen volgen wilt bekijken of wijzigen voor alle websites, klik dan op het schildje shield detected 70Shield Fx89 links in de adresbalk. Klik daarna op Beschermingsinstellingen. Hierna wordt een nieuw tabblad geopend met het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Verbeterde bescherming tegen volgen.

Fx78settingsEnhancedTrackingProtectionPrivacy & Security
Tip: u kunt deze instellingen ook oproepen vanuit het Firefox-menu:
Klik op de menuknop menu button retina, daarna op OptiesVoorkeurenInstellingen en kies dan Privacy & Beveiliging.

Standaard Verbeterde bescherming tegen volgen

Standaard blokkeert Firefox de volgende trackers en scripts op alle websites.

• Sociale-mediatrackers
  • Cross-site-trackingcookies (andere cookies van derden worden geïsoleerd)
  • Volginhoud: alléén in Privénavigatie.
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

Strenge Verbeterde bescherming tegen volgen

Als u een zwaardere privacy-instelling wenst, selecteer dan de optie Streng voor de Verbeterde bescherming tegen volgen. Firefox past dan de volgende blokkeringen toe:

• Sociale-mediatrackers
  • Cross-site-trackingcookiesCross-site-cookies
  • Volginhoud in alle vensters.
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

De optie Streng omvat Totale cookiebescherming. Dit geeft elke website een eigen ‘cookiepot’, wat voorkomt dat externe volgers navigatiegegevens op verschillende websites verzamelen.

1. Klik op het schildje shield detected 70Shield Fx89 links in de adresbalk van een willekeurige webpagina.
  2. Klik op Beschermingsinstellingen.
    Firefox opent het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar Verbeterde bescherming tegen volgen en selecteer de optie Streng.
  4. Klik op de knop Alle tabbladen vernieuwen om uw nieuwe privacy-instellingen door te voeren.

Aangepaste Verbeterde bescherming tegen volgen

Wilt u sommige soorten trackers en scripts blokkeren en de rest niet? Selecteer dan de optie Aangepast voor Verbeterde bescherming tegen volgen.

1. Klik op het schildje shield detected 70Shield Fx89 links in de adresbalk van een willekeurige webpagina.
  2. Klik op Beschermingsinstellingen.
    Firefox opent het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar Verbeterde bescherming tegen volgen en selecteer de optie Aangepast.
  1. Geef met de vinkjes aan welke soorten trackers en scripts geblokkeerd moeten worden.
  2. Klik op de knop Alle tabbladen vernieuwen om uw nieuwe privacy-instellingen door te voeren.

U zou alle beschermingen in Aangepast kunnen uitschakelen, door alle vinkjes te verwijderen. Hierdoor worden alle trackers en scripts geladen, waardoor de hele bescherming feitelijk wordt uitgeschakeld:

1. Verwijder het vinkje bij Trackers.
  2. Verwijder het vinkje bij Cookies.
  3. Verwijder het vinkje bij Cryptominers.
  4. Verwijder het vinkje bij Fingerprinters.
  5. Klik op de knop Alle tabbladen vernieuwen om uw nieuwe privacy-instellingen door te voeren.