Bescherming tegen volgen in Firefox

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Wat is Volgen?

Volgen (‘tracking’ of tracering) is het verzamelen van navigatiegegevens van een persoon over meerdere websites, doorgaans via ingesloten inhoud. Volgende domeinen proberen een persoon op een unieke manier te identificeren via het gebruik van cookies of andere technologieën, zoals fingerprinting.

Wat is Bescherming tegen volgen?

Via Bescherming tegen volgen kunt u uw privacy online in de hand houden. Hoewel Firefox een functie Niet volgen (‘Do Not Track’) bevat die websites laat weten dat u niet wilt dat uw gedrag wordt gevolgd, zijn bedrijven niet verplicht om dit te respecteren. De functie Bescherming tegen volgen legt de controle weer in uw handen door domeinen en websites waarvan bekend is dat zij gebruikers volgen te blokkeren.

De oorspronkelijke blokkerlijst die door bescherming tegen volgen werd gebruikt is gebaseerd op de blokkeerlijst van Disconnect.

Bescherming tegen volgen inschakelen

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Zoek naar privacy.trackingprotection.enabled.
  3. Dubbelklik op privacy.trackingprotection.enabled om de waarde ervan om te schakelen naar true.

Hierdoor wordt Bescherming tegen volgen ingeschakeld. Als u het later weer wilt uitschakelen, herhaalt u de bovenstaande stappen om de voorkeur weer terug te zetten naar false.

Bescherming tegen volgen gebruiken

Als Bescherming tegen volgen eenmaal is geactiveerd, ziet u een schildje in uw adresbalk zodra Firefox volgende domeinen of gemengde inhoud blokkeer.

TrackingProtectionActive-ReleaseTrackingProtectionActive-Linux

U kunt ervoor kiezen Bescherming tegen volgen voor een bepaalde website uit te schakelen door op het schildpictogram te klikken en ‘Bescherming voor deze website uitschakelen’ te selecteren. Als Bescherming tegen volgen eenmaal voor een bepaalde website is uitgeschakeld, ziet u een schildje dat in rood is doorgestreept. U kunt Bescherming tegen volgen voor de website weer inschakelen door nogmaals op het schildpictogram te klikken en ‘Bescherming inschakelen’ te selecteren.

TrackingProtectionDisabled-ReleaseTrackingProtectionDisabled-Linux

Om te zien welke bronnen worden geblokkeerd, kunt u de webconsole openen en naar berichten zoeken onder het tabblad Beveiliging.