Toestemmingenbeheerder - Bepaalde websites toestemming geven voor het opslaan van wachtwoorden, instellen van cookies en meer

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

In plaats van dat u meerdere instellingen van Firefox moet nalopen om diverse toestemmingen voor websites te wijzigen, verzamelt de Toestemmingenbeheerder deze nu op één plek. Hiermee kunt u toestemmingen voor individuele websites aanpassen, of de standaardtoestemmingen op alle websites instellen. Dit artikel helpt u op weg.

Noot: individuele toestemmingen voor websites, zoals het toestaan of blokkeren van plug-ins, kunnen worden gewijzigd vanuit het paneel Toestemmingen van het venster Pagina-info voor die website. Zie Venster Pagina-info van Firefox voor details.

Hoe open ik de Toestemmingenbeheerder?

Om de Toestemmingenbeheerder te openen typt u eenvoudig de woorden about:permissions in de locatiebalk (alsof het een website is) en drukt u op Enter. Het huidige tabblad zal door de Toestemmingenbeheerder worden vervangen.

permissions 29

Aan de linkerkant ziet u een zoekbalk met daaronder een lijst van alle websites die u hebt bezocht. Aan de rechterkant verschijnen de diverse toestemmingen voor websites die door Firefox worden bewaard.

permissions overview 29

Hoe beheer ik toestemmingen voor een bepaalde website?

Om met een bepaalde website te werken moet u deze in de lijst aan de linkerkant selecteren. De lange lijst kunt u eenvoudig verkleinen door een gedeelte van het adres van de website in het zoekveld in te typen. Zodra u een website hebt geselecteerd, kunt u de toestemmingen ervan beheren met de instellingen aan de rechterkant.

specific site permissions 29
  • Wanneer u met een enkele website werkt, kunt u ook op de knop Deze website vergeten klikken om alles wat Firefox voor die website heeft opgeslagen te verwijderen.
    Waarschuwing: alle geschiedenisitems (navigatie- en downloadgeschiedenis, cookies, buffer, actieve aanmeldingen, wachtwoorden, opgeslagen formuliergegevens, uitzonderingen voor cookies, afbeeldingen en pop-ups) voor die website zullen worden verwijderd.

Hoe beheer ik de standaardtoestemmingen voor alle websites?

Om de standaardtoestemmingen voor alle websites te beheren selecteert u Alle websites aan de bovenkant van de lijst van websites. Nu vertegenwoordigen de instellingen aan de rechterkant de standaardtoestemmingen voor alle websites.

all site permissions

Welke toestemmingen kan ik beheren?

Noot: de toestemmingen die u kunt beheren en de opties voor elke toestemming verschillen, afhankelijk van of u een enkele website of alle websites beheert.

Via de Toestemmingenbeheerder hebt u eenvoudige toegang tot het volgende:

Noot: uw publieke IP-adres is altijd zichtbaar en kan worden gebruikt om uw algemene locatie (stad, regio etc.) te bepalen.
  • Camera gebruiken: kiezen of een website automatisch uw camera mag gebruiken. Dit is van toepassing op websites die mogelijkheden bieden voor video of het vastleggen van afbeeldingen, zoals videochatsites. U kunt deze instelling wijzigen om Firefox het gebruik van uw camera door websites automatisch te laten Toestaan of Blokkeren, of dit instellen op Altijd vragen als u toegang op individuele basis wilt geven.
  • Microfoon gebruiken: kiezen of een website (zoals audioconferentie- of opnamesites) automatisch uw microfoon mag gebruiken. Stel dit in op Toestaan, Blokkeren of Altijd vragen.
  • Cookies instellen: kiezen of websites wel of niet en hoe lang ze cookies op uw computer kunnen instellen. U kunt cookies verwijderen door op de knop Alle cookies verwijderen te klikken of individuele cookies beheren door op Cookies beheren… te klikken. Daarnaast kunt u Firefox zo instellen dat alleen “First Party”-cookies op basis van de website worden geaccepteerd. Zie het artikel Cookies - Informatie die door websites op uw computer wordt opgeslagen voor meer informatie.
  • Pop-upvensters openen: websites toestaan of blokkeren om pop-upvensters te openen. Zie het artikel Instellingen voor pop-upblokkering, uitzonderingen en probleemoplossing voor details.
  • Offlineopslag onderhouden: instellen of websites wel of niet gegevens op uw computer kunnen opslaan voor gebruik wanneer u offline bent.
  • Volledig scherm: instellen of websites wel of niet in volledig scherm kunnen worden weergegeven.
  • Pushnotificaties ontvangen: instellen of websites u berichten kunnen sturen, zelfs wanneer u de website niet bezoekt. Voor meer informatie over deze functie, zie Push - Veelgestelde vragen.