Toegankelijkheidsfuncties voor mobiel

Wat zijn toegankelijkheidsfuncties?

Firefox is ontworpen om aan de wensen van een zo breed mogelijk publiek te voldoen. Soms is dat niet genoeg. In het geval van blinden of mensen met beperkt zicht zal een conventionele grafische interface met een aanraakscherm niet bruikbaar zijn. Er bestaan echter assisterende technologieën zoals schermlezers om deze kloof te dichten. Schermlezers bieden spraak en hoorbare terugkoppeling die de visuele status van de toepassing kunnen vertegenwoordigen. Ook kunnen ze alternatieve interactieve modi bieden die voor blinde gebruikers logischer zijn. Zo kan bijvoorbeeld een gebruiker de zichtbare items op een scherm verkennen door een vinger over het scherm te bewegen en de schermlezer laten vertellen wat zich onder de vinger bevindt.

Talkback-ondersteuning

Firefox voor Android ondersteunt de Android TalkBack-functie, waarmee gebruikers met beperkt zicht synthetische spraakuitvoer kunnen gebruiken om op het web te navigeren. Zie het artikel Talkback-ondersteuning gebruiken voor meer info.

Standaard toegankelijkheid

We vinden dat gelijke toegang vereist dat Firefox voor Android na de installatie klaar is voor elk type gebruiker, zonder extra installatiestappen of add-ons. Zodra Firefox voor Android voor het eerst op een apparaat van een blinde gebruiker wordt gestart, moet het beginnen met praten en reageren op de invoer van de gebruiker.

Firefox voor Android is de eerste Android-webbrowser die nauw met het toegankelijkheidsframework van Android integreert en ondersteuning biedt voor TalkBack, de schermlezer van Android. Dit levert een consistent gevoel op met de rest van het apparaat en de specifieke schermlezerconfiguratie van de gebruiker.

Onder de motorkap

Onze toegankelijkheidsoplossing voor Android gebruikt dezelfde krachtige toegankelijkheidsengine als de desktop. Dit houdt in dat hij snel is, maar ook marktleider in de industrie qua ondersteuning van standaarden als WAI-ARIA en HTML5.

Snelle navigatie

Webpagina’s kunnen soms nogal groot en complex zijn en een boel inhoud bevatten. Wanneer een gebruiker met een schermlezer een grote pagina bezoekt, kan het vermoeiend en tijdrovend zijn om door elk item op de pagina te stappen totdat men vindt wat men zoekt. Daarom hebben we Snelle navigatietoetsen geïntroduceerd. Met behulp van een fysiek toetsenbord of het Eyes-Free-toetsenbord kan een gebruiker herhaaldelijk op “k” drukken om door alle hyperlinks op een pagina te stappen. Er zijn gelijksoortige toetsen beschikbaar voor kopteksten, lijstitems, diverse formuliervelden en meer.

Dit soort functies is bekend bij gebruikers van schermlezers voor de desktop. Omdat de schermlezer voor Android dit soort functionaliteit echter niet biedt, hebben we besloten deze zelf te implementeren.

Uitproberen

Toegankelijkheid op Jelly Bean is vrij eenvoudig in te stellen en te gebruiken. Ga naar Systeeminstellingen->Toegankelijkheid->TalkBack en schakel dit in. Zodra dit is gebeurd en u uw vinger over het scherm beweegt, hoort u een terugkoppeling via spraak die laat weten waar uw vinger op rust. Sluit uw ogen en probeer andere apps op het startscherm te vinden. Went het al? Als u achtereenvolgens door items wilt gaan, maakt u met uw vinger een snelle veegbeweging van links naar rechts over het scherm. Het activeren van een item (zoals Firefox Bèta) doet u door erop te dubbeltikken.

U weet nu alles wat u moet weten over het gebruik van Firefox met Talkback. Start het, verken de interface met uw vinger, veeg naar links en naar rechts, en dubbeltik om items te activeren. Dit is een goede gelegenheid om websites en applicaties die u hebt gemaakt uit te proberen en te testen hoe toegankelijk ze zijn. Redt u dit ook met uw ogen dicht?

Dit is een korte video over Firefox Bèta op een Nexus 7 die met TalkBack werkt:

http://www.youtube.com/watch?v=8shtz3PS7-E

Conclusie

Waar we in het verhaal over toegankelijkheid op Android het meest trots op zijn is de onzichtbaarheid van onze oplossing. Er is sprake van goede integratie die er onopvallend voor zorgt dat blinde gebruikers kunnen genieten van het gemak en de snelle browserervaring die Firefox voor Android biedt.