Toestemmingsaanvraagberichten voor Thunderbird-extensies

Als u een extensie in Thunderbird installeert, ziet u mogelijk een bericht zoals dit:

Permission request for Thunderbird extensions

Dit is een extensie die vraagt om toestemming om gebruik te maken van de structuur van Thunderbird (via API’s) om het gedrag ervan te wijzigen. Deze API’s kunnen vragen om toegang tot uw geconfigureerde e-mailaccounts, uw berichten, uw contacten en uw agendagegevens, of wijzigen gegevens in uw profiel. Als u een dergelijk bericht niet ziet, betekent dat dat de extensie niet zal proberen uw gegevens te benaderen of uw instellingen te wijzigen.

Dit artikel geeft details over elk van de berichten, om u de praktische gevolgen voor uw gegevens en voor het gedrag van Thunderbird te helpen begrijpen.

(Lees ook vooral Tips voor het beoordelen van de veiligheid van een extensie van Mozilla voor meer aanwijzingen over het evalueren van extensies. Het artikel refereert naar de Firefox-add-onportal op addons.mozilla.org, maar is ook van toepassing op addons.thunderbird.net)

Volledige, onbeperkte toegang tot Thunderbird en uw computer verkrijgen

De extensie gebruikt een oudere technologie en heeft volledige toegang tot de interne API’s van Thunderbird en hoeft geen individuele toestemmingen aan te vragen. Tot Thunderbird 68 had bijna elke add-on deze onbeperkte toegang, zonder er specifiek om te vragen. Add-ons vragen om deze toestemming, zolang het nieuwe toestemmingsgebaseerde API-systeem de benodigde functionaliteit nog niet biedt.

Extensies die om deze toestemming vragen, mogen:

• Elk aspect van de gebruikersinterface van Thunderbird wijzigen
  • Al uw gegevens (berichten, contacten, agenda’s, webinhoud en wachtwoorden) lezen en wijzigen
  • Elk bestand op uw computer lezen, wijzigen en uitvoeren

Add-ons die zijn gepubliceerd op addons.thunderbird.net (ATN) worden door mensen beoordeeld. Als u extensies van andere locaties installeert, dient u er zeker van te zijn dat u de bron vertrouwt.

Uw e-mailaccounts en hun mappen bekijken

Deze extensie kan alle e-mailaccounts die zijn geconfigureerd in uw Thunderbird-profiel en alle bijbehorende mappen bekijken.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Gekleurde elementen toevoegen aan het opstelvenster van berichten, als visuele indicatie van de gebruikte account

Uw e-mailaccountmappen aanmaken, hernoemen of verwijderen

Deze extensie kan in een van uw geconfigureerde e-mailaccounts een map toevoegen, hernoemen of verwijderen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Manieren bieden om gebruikers te helpen hun berichten te ordenen, door hun mappen automatisch te beheren

Uw adresboeken en contacten lezen en aanpassen

Deze extensie kan alle adresboeken die in uw Thunderbird-profiel zijn geconfigureerd en alle erin vermelde contacten lezen en aanpassen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Manieren bieden om adresboeken en contacten te synchroniseren met servers op afstand

Uw e-mailberichten lezen en aanpassen terwijl u ze opstelt en verzendt

Deze extensie heeft toegang tot de inhoud van het berichtopstelvenster terwijl een nieuw bericht wordt aangemaakt en kan het uiterlijk en alle gerelateerde informatie aanpassen, waaronder het getypte bericht, ontvangersadressen, het onderwerp en de bijlagen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Alle afbeeldingen uit het antwoordbericht verwijderen
  • Manieren bieden om vooraf gedefinieerde stukken tekst in te voegen

Uw e-mailberichten lezen en deze markeren of labelen

Deze extensie kan alle berichten die in Thunderbird zijn opgeslagen lezen. Dit omvat ook gerelateerde informatie, zoals afzender, ontvanger en bijlagen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Afzenderinformatie evalueren
  • Manieren bieden om per bericht aanvullende opmerkingen op te slaan

Uw e-mailberichten zoals ze aan u worden getoond lezen en bewerken

Deze extensie kan de inhoud en het uiterlijk van een bericht als het aan u wordt getoond aanpassen. Het bericht wordt niet blijvend aangepast.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Miniaturen aan het bericht toevoegen om de afzender te identificeren
  • Koppelingen in het bericht wijzigen om ze al door een proxyserver te verwerken

Uw e-mailberichten verplaatsen, kopiëren of verwijderen

Deze extensie kan uw berichten verwijderen. Als deze extensie ook toestemming heeft om uw e-mailaccounts en hun mappen te zien, kan deze ook uw berichten naar andere mappen verplaatsen of kopiëren.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Manieren bieden om gebruikers te helpen hun berichten te ordenen, door ze naar mappen te verplaatsen

Uw gegevens voor alle websites benaderen

Deze extensie kan de inhoud van elke bezochte webpagina lezen, evenals gegevens die u op die webpagina’s ingeeft, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Product- en prijsinformatie lezen van een pagina, om u te helpen de beste prijs voor een item dat u wilt kopen te vinden
  • Een wachtwoordenbeheerder bieden, die details van uw gebruikersnaam en wachtwoord leest

Uw gegevens voor websites in het domein “naam” benaderen

Deze extensie kan de inhoud van bezochte webpagina’s in het opgegeven domein lezen, evenals gegevens die u op die webpagina’s ingeeft, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Het uiterlijk van sommige of alle pagina’s in het domein bijwerken
  • Inhoud, zoals advertenties of inhoud met bepaalde labels, blokkeren in de inhoudsfeed van een domein

Uw gegevens in X andere domeinen benaderen

Gebruikt samen met het domeinnaambericht (zie hierboven) als de extensie toegang vraagt tot vijf of meer domeinen; de eerste drie worden vermeld en de overige domeinaanvragen geteld.

Uw gegevens voor “websitenaam” benaderen

Deze extensie kan de inhoud van alle bezochte webpagina’s op de opgegeven website lezen, evenals gegevens die u op die webpagina’s ingeeft, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Het uiterlijk van sommige of alle pagina’s in het domein bijwerken
  • Inhoud, zoals advertenties of inhoud met bepaalde labels, blokkeren

Uw gegevens op X andere websites benaderen

Gebruikt samen met het websitenaambericht (zie hierboven) als de extensie toegang vraagt tot vijf of meer websites; de eerste drie worden vermeld en de overige websiteaanvragen geteld.

Berichten met andere programma’s dan Thunderbird uitwisselen

Deze extensie kan berichten verzenden en ontvangen vanuit een aanvullende ingebouwde app op uw computer.

De aanvullende app moet onafhankelijk van de extensie zijn geïnstalleerd op uw computer. Dit gebeurt meestal op één van de volgende twee manieren:

• De extensie geeft richtlijnen voor de stappen die u moet volgen om de app te installeren
  • U hebt al een app geïnstalleerd die vervolgens suggereeert een extensie in Thunderbird te installeren

Merk op dat het Thunderbird-team de aanvullende app niet heeft goedgekeurd of beoordeeld. U dient de installatie van de aanvullende app met dezelfde voorzichtigheid te benaderen als wanneer u software van derden installeert van het internet.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Een aanvullende app gebruiken om met aan uw computer verbonden hardware te communiceren
  • Gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan, met een veilige methode die niet beschikbaar is in Thunderbird
  • Uitgebreide berekeningen uitvoeren in een aanvullende app

Profielinstellingen lezen en aanpassen

Deze extensie kan een of meer van de volgende zaken:

• Het tonen van pop-ups in- of uitschakelen
  • Het bufferen van webpagina’s in- of uitschakelen
  • Notificaties uitschakelen
  • Vragen of notificaties moeten worden getoond voor alle nieuwe aanvragen
  • De in nieuwe tabbladen gebruikte URL lezen
  • Bepalen hoe Thunderbird geanimeerde afbeeldingen toont – normaal, eenmalig, of helemaal niet afspelen

Recente browsergeschiedenis, cookies en gerelateerde gegevens wissen

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen verbeterde functies aanbieden om uw navigatiegeschiedenis op te schonen.

De extensie kan een of alle van de volgende zaken opschonen:

• Browserbuffer
  • Cookies
  • Downloads
  • Geschiedenis
  • Lokale opslag
  • Opgeslagen formuliergegevens
  • Opgeslagen wachtwoorden

Gegevens van het klembord ophalen

Deze extensie kan gegevens van het klembord ophalen: het equivalent van “plakken”.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• U gekopieerde tekst in een vertalingshulpmiddel laten opgeven
  • Een gekopieerde afbeelding gebruiken om deze op te zoeken in een afbeeldingszoekmachine

Gegevens op het klembord plaatsen

De extensie kan gegevens naar het klembord schrijven: het equivalent van “kopiëren” of “knippen”.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen inhoud op het klembord plaatsen, zodat u deze elders in Thunderbird of op uw computer kunt gebruiken.

IP-adres en hostnaaminformatie benaderen

Als u een website bezoekt, ziet u in het algemeen de hostnaam (b.v. amazon.com) of hebt u deze ingegeven. Een service genaamd DNS transformeert de hostnaam naar een IP-adres, een nummer dat het apparaat dat met het netwerk verbindt identificeert. Dit is ook het geval voor apparaten in uw lokale zakelijke of thuisnetwerk. Dankzij deze toestemming kan de extensie hostnamen naar IP-adressen transformeren.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Informatie over uw huidige locatie gebruiken
  • Bepalen of u gebruik maakt van een lokaal netwerk en er informatie over verzamelen

Bestanden downloaden en downloadgeschiedenis van Thunderbird lezen en aanpassen

De extensie kan de downloadbeheerder van Thunderbird gebruiken om een bestand van het web of een bestand dat door de extensie is gemaakt op te slaan. De extensie kan ook details van gedownloade bestanden die in de downloadbeheerder zijn opgeslagen benaderen en bijwerken.

Noot: de extensie moet de instellingen in de downloadbeheerder respecteren, waardoor u de controle hebt over waar de bestanden worden opgeslagen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Gegevens van de extensie opslaan op uw computer (extensies mogen niet rechtstreeks naar het bestandssysteem van uw computer schrijven)
  • Bestanden van een website of een server op afstand opslaan
  • Een functie bieden om uw downloadgeschiedenis te beheren

Naar uw computer gedownloade bestanden openen

De extensie kan aanvragen dat de toepassing op uw computer die bepaalde bestandtypes verwerkt een gedownload bestand opent. Als u bijvoorbeeld Microsoft Word op uw computer hebt geïnstalleerd, kan de extensie het vragen een bestand met ‘.docx’ te openen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Audiobestanden openen in de muziekspeler van uw computer
  • Documenten, afbeeldingen of andere bestanden openen in een bewerkingsprogramma

Uw locatie benaderen

De extensie kan uw locatie ophalen van uw computer, GPS, de locatie die samenhangt met uw IP-adres, of een andere methode.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Informatie geven over uw huidige locatie
  • Uw locatie vastleggen met gegevens die in de extensie worden onderhouden

Extensiegebruik bewaken en thema’s beheren

De extensie kan:

• Informatie verkrijgen over geïnstalleerde add-ons (extensies en thema’s)
  • Thema’s in- en uitschakelen
  • Zichzelf de-installeren
  • Notificaties ontvangen over de installatie, de de-installatie, het inschakelen of het uitschakelen van add-ons

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• De installatie van add-ons monitoren om te controleren op mogelijke conflicten
  • Thema’s wijzigen of beheren

Notificaties weergeven

De extensie kan notificaties tonen via het standaard notificatiesysteem van het besturingssysteem van uw computer.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• U op de hoogte brengen van het voltooien van achtergrond- of langlopende taken in de extensie
  • Berichten van een of meer webservices samenvoegen

Cryptografische authenticatieservices bieden

De extensie kan software op uw computer benaderen voor het aanmaken en valideren van beveiligingssleutels en certificaten met de PKCS #11-standaard. (Merk op dat de extensie de PKCS #11-software niet op uw computer kan installeren; u wordt apart gevraagd om de software te installeren.)

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Functies aanbieden om veilig versleutelde single-sign-on-mechanismen te gebruiken
  • Een smartcardlezer bieden

Privacyinstellingen lezen en aanpassen

De extensie kan privacygerelateerde instellingen aanpassen met betrekking tot:

• Netwerkgedrag
  • Of wachtwoorden worden opgeslagen in de wachtwoordenbeheerder van Thunderbird
  • De manier waarop Thunderbird interactie heeft met websites

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• De opslag van wachtwoorden door Thunderbird uitschakelen als onderdeel van een verbeterde wachtwoordenbeheerder
  • Uw privacy helpen beschermen door de informatie die vrijkomt in real-time-chat- en videotoepassingen te beheren
  • Aanvullende functies voor bescherming tegen volgen aanbieden

Proxyinstellingen van Thunderbird beheren

De extensie kan enig of alle internetverkeer van Thunderird doorsturen naar een andere computer (een proxy) op het internet.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Toegang tot bepaalde websites of domeinen blokkeren
  • Toegang geven tot bepaalde websites en domeinen via proxyservers, bijvoorbeeld, voor toegang tot services die anders geblokkeerd kunnen zijn per regio

Browsertabbladen benaderen

De extensie kan de URL, titel en het pictogram van elk tabblad verkrijgen.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Tabbladen ordenen en groeperen
  • Tabbladen verplaatsen tussen vensters
  • Een alternatieve manier om tabbladen te vermelden bieden

Gegevens aan clientzijde onbeperkt opslaan

De extensie lkan een onbeperkte hoeveelheid gegevens opslaan met de gegevensopslagfuncties van Thunderbird.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Grote bestanden, zoals afbeeldingen, lokaal opslaan in Thunderbird
  • Een uitgebreide lokale database van gegevens aanbieden

Browseractiviteit tijdens navigeren benaderen

De extensie kan luisteren naar de stappen die Thunderbird neemt om te navigeren van een koppeling naar een andere pagina. De extensie kan dan nieuwe functies voor de inhoud op die pagina aanbieden.

Extensies die om deze toestemming vragen kunnen:

• Detecteren wanneer gestreamde video’s op het punt staan om te worden afgespeeld en een downloadfunctie bieden
  • Uitkijken naar advertentiepop-ups en voorkomen dat deze worden geopend