Nieuwe agenda’s aanmaken

Met Thunderbird kunt u meerdere agenda’s gebruiken. Deze kunt u in de agendamodus of in de taakmodus aanmaken.

Een nieuwe agenda aanmaken

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt in de agendalijst aan de linkerkant van het scherm.
  2. Kies Nieuwe agenda… in het vervolgkeuzemenu.

Vervolgens kunt u kiezen of u de agenda ‘op uw computer’ of ‘op het netwerk’ wilt aanmaken.

Op uw computer - lokale agenda’s

Als u ‘Op mijn computer’ kiest, kunt u de agenda gebruiken op de computer waarop u werkt. Alle gegevens worden binnen een interne database bewaard (het sqlite-bestand local.sqlite in uw Thunderbird-profiel).

1. Kies Op mijn computer en klik op VolgendeVerdergaan.
  2. Kies vervolgens welke naam en kleur uw agenda moeten hebben en klik op VolgendeVerdergaan.
  3. U ziet een bevestiging dat uw agenda is aangemaakt. Klik op VoltooienGereed.

Op het netwerk

Als u ‘Op het netwerk’ kiest, kunnen uw bestanden zich op algemene webservers bevinden (alleen-lezen), op WebDAV-servers, op gespecialiseerde CalDAV- of WCAP-servers, op het lokale bestandssysteem of een netwerkshare, op FTP-servers, of u kunt uw Google-agenda’s gebruiken.

1. Kies Op het netwerk en klik op VolgendeVerdergaan.

Vervolgens dient u een indeling voor uw nieuwe agenda te kiezen.

Google-agenda

1. Kies iCalendar (ICS).
  2. Ga naar uw Google-agenda in de browser, klik op het menu Opties (3 stippen) naast de naam van de agenda waarop u zich wilt abonneren en klik op Instellingen en delen.
  3. Selecteer en kopieer in de sectie Agenda integreren de koppeling onder Openbaar adres in iCal-indeling of Geheim adres in iCal-indeling.
  4. Plak deze koppeling in het veld Locatie van het geopende dialoogvenster Een nieuwe agenda maken.
  5. Klik op VolgendeVerdergaan en volg de rest van de instructies in de installatie-assistent.

iCalendar (ICS)

U kunt zich abonneren op agenda’s die door derden beschikbaar worden gesteld, meestal in ics-indeling. Deze zijn bijna altijd alleen-lezen; voor de agenda’s kunt u niets wijzigen. Een voorbeeld van dit soort agenda’s is de feestdagenkalender die door Mozilla beschikbaar wordt gesteld.

1. Kies iCalendar (ICS).
  2. Voer in het veld Locatie de URL in en klik op VolgendeVerdergaan.
  3. Kies de naam en kleur voor de agenda die u zojuist hebt toegevoegd.
  4. Als u ook de optie Offlineondersteuning aanvinkt, kunt u de agenda gebruiken als u offline bent.
  5. Klik op VolgendeVerdergaan.
  6. U ziet een bevestiging dat uw agenda is aangemaakt. Klik op VoltooienGereed.

CalDAV

1. Kies CalDAV.
  2. Voer in het veld Locatie de URL in en klik op VolgendeVerdergaan.
  3. Kies de naam en kleur voor de agenda die u zojuist hebt toegevoegd.
  4. Als u ook de optie Offlineondersteuning aanvinkt, kunt u de agenda gebruiken als u offline bent.
  5. Klik op VolgendeVerdergaan.
  6. U ziet een bevestiging dat uw agenda is aangemaakt. Klik op VoltooienGereed.

Sun Java System Calendar Server (WCAP)

1. Choose Sun Java System Calendar Server (WCAP).
  2. Voer in het veld Locatie de URL in en klik op VolgendeVerdergaan.
  3. Kies de naam en kleur voor de agenda die u zojuist hebt toegevoegd.
  4. Als u ook de optie Offlineondersteuning aanvinkt, kunt u de agenda gebruiken als u offline bent.
  5. Klik op VolgendeVerdergaan.
  6. U ziet een bevestiging dat uw agenda is aangemaakt. Klik op VoltooienGereed.

Google Agenda

Noot: om een Google Agenda via deze methode toe te voegen, waarmee u zowel lees- als schrijftoegang kunt verkrijgen, dient u eerst de add-on Provider for Google Calendar te installeren. Als u alleen leestoegang nodig hebt, volg dan de instructies in het artikel Lightning gebruiken met Google Agenda.
  1. Kies Google Agenda.
  2. Klik op VolgendeVerdergaan.
  3. Voer uw e-mailadres van Google in en klik op VolgendeVerdergaan.
  4. Als hierom wordt gevraagd, voer dan uw Gmail-accountdetails in en geef de Provider for Google Calendar-add-on toestemming om uw agenda’s te beheren.
  5. Kies de agenda’s die u in Thunderbird wilt gebruiken.
  6. Klik op VolgendeVerdergaan.
  7. U ziet een bevestiging dat uw agenda is aangemaakt. Klik op VoltooienGereed.