Nieuw in Thunderbird 45.0

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Deze versie van Thunderbird wordt niet meer ondersteund. Werk uw versie van Thunderbird bij om van de nieuwste functies gebruik te maken.

Dit artikel beschrijft de belangrijkste wijzigingen die zichtbaar zijn voor gebruikers in Thunderbird versie 45.0. Volledige details over alle wijzigingen zijn te vinden in de uitgaveopmerkingen van Thunderbird 45.

E-mailberichten opstellen

Er zijn diverse verbeteringen aan het opstellen van e-mailberichten aangebracht.

• De naam van de afzender (Van) kan nu per bericht worden bewerkt om af te wijken van het standaardgedrag.
    Noot: deze functionaliteit wordt niet door alle e-mailproviders toegestaan.
editable from address
  • Bij het gebruik van meer dan één woordenlijst voor spellingcontrole kan de woordenlijst nu tijdens het invoeren van het berichtonderwerp worden gekozen. Er is ook een taalindicator die de geselecteerde woordenlijst toont.
dictionary TB45
  • De selectie van de lettergrootte is gewijzigd; er is nu een knop voor grootteselectie in de bewerkingswerkbalk, en de knoppen voor ‘Kleinere/Grotere lettergrootte’ wijzigen de grootte nu naar de volgende beschikbare lettergrootte.
font size TB45
  • Het opstelvenster van Thunderbird functioneert nu meer zoals een tekstverwerker, in die zin dat op de toets ‘Enter’ drukken een nieuwe alinea invoegt, en op ‘Shift+Enter’ drukken een nieuwe regel invoegt. Dit nieuwe gedrag kan in het tabblad Thunderbird > VoorkeurenExtra > OptiesBewerken > Voorkeuren > Opstellen > Algemeen worden uitgeschakeld.
  • Gebruikte lettertypen in een ontvangen bericht die niet lokaal zijn geïnstalleerd, worden nu in de lettertype-indicator getoond.
Font indicator TB45

Indeling voor e-mailaflevering

• Voorheen verzond Thunderbird e-mail als platte tekst als er geen ‘rich text’ (HTML)-elementen in het bericht werden gebruikt en de ontvanger niet als iemand met voorkeur voor het ontvangen van HTML-mail was aangegeven in het adresboek. Deze automatische ‘downgrade’ kan nu in het dialoogvenster Thunderbird > VoorkeurenExtra > OptiesBewerken > Voorkeuren > Opstellen > tabblad Algemeen > Verzendopties… worden uitgeschakeld.

Chinese, Japanse en Koreaanse e-mail

• Bij het verzenden van e-mail die met gebruik van Chinese, Japanse of Koreaanse karakters werd opgesteld, werden ongewenste extra spaties in de tekst ingevoegd. Dit is verholpen, en e-mail wordt exact verzonden en ontvangen zoals opgesteld.
  • Japanse e-mail ondersteunt nu volledig RFC 1468 en RFC 3676.

Uitzonderingen voor externe inhoud

• Standaard geeft Thunderbird geen afbeeldingen weer die in zijn ingebed in HTML-berichten die niet met het bericht zijn verzonden maar vanaf een website moeten worden gedownload. Dit beschermt de gebruiker tegen volgen (‘tracking’). Het menu voor het selecteren van websites waarvoor wel externe inhoud wordt geladen is verbeterd. (Noot: vanwege interne wijzigingen worden uitzonderingen voor externe inhoud die op het e-mailadres van de afzender zijn gebaseerd niet vanuit Thunderbird 38 gemigreerd.)
remote exceptions TB45

Adresboek exporteren

Address book export TB45

Berichtenlijst en berichtkop

• De koppen (‘headers’) in het berichtvenster kunnen nu een kolom ‘Correspondenten’ tonen in plaats van de kolommen ‘Van’ en ‘Ontvanger’.
correspondents TB45

In versie 45.0 zullen bestaande mappen naar de nieuwe kolom worden geüpgraded, tenzij deze upgrade wordt uitgeschakeld door de voorkeur mailnews.ui.upgrade.correspondents in te stellen op false. Vanaf versie 45.1 vindt hiervoor geen automatische upgrade plaats, dus gebruikers die standaard de kolom ‘Correspondenten’ willen gebruiken, dienen de voorkeur mail.threadpane.use_correspondents in te stellen op true.

Ga voor het benaderen van de configuratie-editor naar Thunderbird > VoorkeurenExtra > OptiesBewerken > Voorkeuren, selecteer het paneel Geavanceerd, selecteer het tabblad Algemeen en klik op Configuratie-editor…. Klik op de waarschuwingspagina die wordt geopend op Ik zal voorzichtig zijn, dat beloof ik! om door te gaan naar te configuratie-editor. Zie Configuratie-editor voor gedetailleerde informatie.
  • Bij het weergeven van een bericht kunnen de naam en het e-mailadres van de afzender of ontvanger nu vanuit de berichtkop worden gekopieerd via een nieuwe optie in het contextmenu.
copy name and email TB45