Hoofdwachtwoord gevraagd maar niet ingesteld

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Na het upgraden naar Thunderbird 3.0 hebben sommige gebruikers gemerkt dat Thunderbird op de volgende manier om een hoofdwachtwoord vraagt: Voer het hoofdwachtwoord in voor het Software-beveiligingsapparaat … terwijl in Thunderbird 2 geen hoofdwachtwoord was ingesteld.

Enkele andere uitingen van dit probleem:

• geen dialoogvenster voor opgeslagen wachtwoorden kunnen openen
  • geen nieuw hoofdwachtwoord kunnen instellen
  • dialoogvenster Hoofdwachtwoord instellen laat niets opslaan en wil niet sluiten

Dit betreft een bug in de wachtwoordenbeheerdermodule die zich zowel in SeaMonkey als in Thunderbird voordoet. De bug treft niet alle gebruikers, en wordt gevolgd in bug # 506638.

Workaround

Er zijn twee manieren om deze bug te omzeilen.

Herinitialiseren via de Foutconsole

1. Selecteer Extra | Foutconsole in de menubalk van Thunderbird.
  2. Plak de volgende tekst in het veld Code en druk op Evalueren.

openDialog("chrome://pippki/content/resetpassword.xul")

Dit zal het dialoogvenster Hoofdwachtwoord herinitialiseren openen. Druk op Herinitialiseren.

Bestand key3.db verwijderen

1. Sluit Thunderbird.
  2. Verwijder het bestand key3.db. Dit bestand bevindt zich in de Thunderbird-map voor het profiel waaronder de huidige sessie van Thunderbird is geopend. Enkele voorbeelden:
  • Windows 7: C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\<profielnaam>\
  • Mac OS X: ~/Library/Application Support/Thunderbird/Profiles/<profielnaam>/
  • Linux: ~/.thunderbird/<profielnaam>/

Mogelijk moet u het bestandssysteem doorzoeken om de locatie van het bestand key3.db op uw systeem te vinden.