Lightning gebruiken met Google Agenda

Dit artikel beschrijft hoe u Google-agenda’s kunt gebruiken met Lightning. U kunt Google-agenda’s op twee manieren gebruiken. U kunt alleen-lezen-rechten hebben op openbare agenda’s, of u kunt een bidirectionele agenda gebruiken, met of zonder schrijfrechten.

Leesrechten

Als u enkel leesrechten voor een Google-agenda nodig hebt, kunt u de koppeling naar het openbare ICS-bestand gebruiken dat door Google wordt geleverd, zoals aangegeven in het Google Help-artikel Weergave vanuit andere toepassingen.

Lees- en schrijfrechten

Provider for Google Calendar downloaden

Als u zowel lees- als schrijfrechten voor uw agenda nodig hebt, dient u de add-on Provider for Google Calendar te installeren vanaf addons.mozilla.org.

1. Open de add-onwebsite Provider for Google Calendar.
  2. Download het bestand door met de rechtermuisknop op de koppeling Nu downloaden te klikken en Koppeling opslaan als te kiezen.

De add-on installeren en configureren

1. Selecteer het menu Extra in de menubalk van Thunderbird en klik op het menu-item Add-ons om de add-on te installeren.
  2. Klik in het venster Add-ons op de knop Installeren… en selecteer het gedownloade bestand. Klik op de knop Openen om de extensie te installeren.

Een XML-koppeling naar uw agenda halen

Om uw agendagegevens te benaderen dient u uw persoonlijke XML-URL op te halen vanuit de UI van Google Agenda. Volg deze stappen:

1. Open uw Google-agenda door naar de website van Google Agenda te gaan.
  2. Selecteer Instellingen bovenaan en kies Agenda-instellingen.
  3. Selecteer de koppeling Agenda’s boven in de instellingenpagina. Er wordt een lijst van Google-agenda’s weergegeven.
  4. Klik op de agenda die u in Lightning wilt gebruiken.
  5. Scroll op de pagina Agendagegevens van uw agenda naar beneden, totdat u Agenda-adres en Privéadres ziet.
  6. Klik met de rechtermuisknop op de knop XML van een van de beide opties en selecteer Koppelingslocatie kopiëren.

Houd er rekening mee dat de provider niet direct uw persoonlijke URL gebruikt. De agenda is nog steeds toegankelijk wanneer u uw persoonlijke URL opnieuw instelt. U kunt deze URL nu als de locatie gebruiken in de wizard voor nieuwe agenda’s op de andere computer.

De persoonlijke koppeling zal er ongeveer uitzien als http://www.google.com/calendar/feeds/gebruikersnaam%40gmail.com/private-1ba218e6a25bfc32b25a4eb3f9ee6d96/basic. Let er op dat u niet de ics-koppeling gebruikt, maar de XML-koppeling!

De agenda importeren in Lightning

Volg deze stappen om de agenda te importeren in Lightning:

1. Ga naar het menu Bestand boven in het Thunderbird-venster en selecteer Nieuw. Selecteer Agenda in het submenu.
  2. Selecteer, zodra de wizard is geopend, Op het netwerk in de beschikbare opties en klik op Volgende.
  3. Kies Google-agenda in de beschikbare typen agenda’s en plak of voer de URL naar uw Google-agenda in. Klik op Volgende.
  4. In dit venster kunt een naam en een kleur voor de Google-agenda selecteren. Klik op Volgende om verder te gaan.
  5. Er zal nu een pop-up verschijnen waarin u uw Gmail-gebruikersnaam (met of zonder het gedeelte @gmail.com) en wachtwoord moet invoeren en moet kiezen of u Lightning uw wachtwoord wilt laten opslaan. Zodra u op Volgende klikt, zal Lightning de agenda aanmaken en u in beide richtingen toegang tot de Google-agenda geven.

Er zijn nog enkele beperkingen bij het gebruik van de Google-agenda. Zie hiervoor de GData provider-pagina op wiki.mozilla.org (en).

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOAbb